Urla Kalesi İnşaatı Bitti mi?

Bitmedi. Hatta başlamadı bile. Ama yerini görünce doğrusu hayran kalmamak zor.\"urla İlk gördüğümden beri 6-7 kez çıktım ve birçok Urlalıya da gösterebilmek nasip oldu.

Bu linkte bu kale ilgili ilk yazım var.Urla kalesi ismini Evliya Çelebiye dayanarak   Tayfun Caymaz, Ferhan Erim ve Mehmet Emeç koymuşlar. 2012 de de bir broşür yayınlamışlar. Geçen sene tekrar yayınladıkları İngilizce ve Türkçe broşürü ben de destekledim ama iki yıl aradan sonra doğrusu Evliya Çelebi dışında eski hiçbir tarihçiden kaynak göstermemelerine de üzüldüm. Umuyorum bu eksik yakın zamanda telafi edilecektir.

Strobon dan Heraklitos’a kadar tarihçilerin bu yöre hakkında ne yazdıklarını umuyorum “tarihçiler” bu sütunlardan paylaşmama yardımcı olurlar.

Bu yazının nedeni İstanbul’dan Özer Şahin dostumun iki çalışması.

\"urlakalesiozersahin\"

Güzel iki rekonstrüksiyon yapmış fotoşop ile. Son benim yaptırdığımdan kesin çok daha iyi. Biraz ortaçağı andırıyor. Halbuki surlar daha eski, bakalım sanat tarihçileri ne diyecekler?

Bu şekilde bir bölüm yapılana kadar konuyu gündemde tutacağımızı umuyorum. Teşekkürler Özer Şahin! Bir bölüm duvar ve 4 metrelik bir kule rekonstrüksiyonundan sonra ışıklandırılma da yapılınca bu Sivricetepe kalesi İzmirden gözükecek ve yörenin turizm potensiyalinin bir simgesi olacak.  Otobandan geçerken benzinliğin  deniz ve  Urla tarafındaki Sivricetepe\’ye artık hep o gözle bakmamak mümkün değil. Daha çok insan ayni şeyi gören hale gelene kadar da yazıp çizmek gerek!

2 thoughts on “Urla Kalesi İnşaatı Bitti mi?”

  1. Bir dipnot yazmak istiyorum: Caymaz Erim ve Emeç’in yöreye yaptıkları hizmet bu kritik çerçevesinde de dimdik ayakta durmaktadır kanaatimce. Kalenin restorasyonunda daha önce de yazdığım gibi kendilerinin bir teşekkür plaketi ile anılmaları gerekmektedir. Amatör özetle aşık demektir. Maaş almadan bir hizmeti yapan gerçek biliminsanının çabasıdır. Bu çalışmaları maaş almadan heyecan ile yapmaları- hele hele bu tür işler için maaş alanlar yapmazlar iken yapmaları – kendilerini yüceltir. Bu doğal olarak her dediklerini kutsallaştırmak olarak algılanmaz ama haklarını da bu satırla altını çizerek saptamak ihtiyacını tekrar hissettim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *