Kurban Bayramı üzerine yapıcı fikirler

Hiç okumayın gerisini Kurban bayramını bir vahşet olarak algılıyorsanız. Bence çok güzel bir bayram.

Sen şeytanı taşlarken o boş duracak mı sanıyorsun?

Şeytan gene yaptı yapacağını. 1990: 1462 hacı adayı 2004: 244 bu sefer de şimdilik 700 kadar hacı adayı . Kolay mı şeytanı taşlamak? Suudi beceriksizliğinin dışa vurumu, tescili.   Şeytan de seni taşlıyor sen şeytanı taşlarken.

Kurban bayramında ayol insancıllığı kokan eleştiriler ile olayın tümünü yok varsayan zihniyet yaygın.   Doğrusu o akıma kapılmayacak kadar konu üzerine kafa yordum ve kaç yıldır nasıl Peygamberin yaş günü sabitlendi ise Şeker bayramının da sabitlenmesi ve dolayısı ile Kurban bayramının da baharda kuzulanma dönemine denk gelmesini savunuyorum.

Neden? Eh et yiyorsan, insancıl yaklaşımı öğrenmende fayda var. Doğanın bir alış veriş olduğunu ve diğer canlılarla düz bir çıkar ilişkisi halinde olduğumuzu anlamak gerek ve bu bayram esasen son derece eğitici bir şekilde onu öğrenmemiz için bir kutsal fırsat!

Hiç mezbahaya gittiniz mi? Salamı ye, nerden geldiğini sorgulama mı? Mezbaha da hayvan daha zor şartlarda ölüyor gardeş.

Korkarım bir nesil sonra mikropların laboratuvarda ürettikleri etleri süpermarketten, soğuk zincirden alacaksın ve o zaman insanlık tarihi ile olan son bağların da kopacak. Ayakları yerden kesilenler havada kalacaklar ve ayağı yere basanlar inanılmaz bir avantaj ile yetişecekler.

Bizde sorun etrafınıza kaç kişi doğu neresi batı, neresi kuzey size söyleyebiliyor? Sadece tarım ile uğraşanlar ve ancak birkaç şehirli. Hatlar kopuk. Kurban bayramı bu hatların onarılması ve içselleştirilmesi ve doğa ile olan ilişkimizi zihnimizde netleştirmek için eğitici bir fırsat. Et yemeseniz bile, ki insanoğlunun yaklaşık beşte biri yemiyor.

Tabii eğitim olmadan kurban kesmemeli, tabii ki kesenin anlayacağı lisanda bir dua okumalarını tercih ederim. Ben ancak üç beş yılda bir kurban kessem de doğrusu yargılayanları ayıplıyorum. Paylaşmak ve ölümün yaşamın bir parçası olduğunu anlamak için bir fırsat kurban bayramı.

2 thoughts on “Kurban Bayramı üzerine yapıcı fikirler”

  1. Sevgili Doktor, Uyarına rağmen yazını okudum. Evet kurban bayramı benim için bir vahşettir. Çocukluğu bahçeli evlerde geçen benim yaş grubum böğürte böğürte kurban bayramları yaşamışlardır. Baştan sona anlamsız bulduğumu tekrar ifade ediyorum. Bu kimseyi bağlamaz sadece benim düşüncem.
    Bayram kelimesi ile uyumlu olması için kurbansız günler, yıllar ve bayramlar dilerim.

  2. Gene Tolon, gene sasirtici. Bu kadar da dogal olunmaz ki Saglam ve saglikli bir bakis acisi, et restoranlarindan cikmayan hayvan duskunu aglak entellerden gina gelmisti.Sagol Tolon abi…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *