Evrim ve Maymunlar

 

 

Bir hekim Maymunlar insanlar’dan türemiştir diye yazmış ve sonunda Darwin de Yahudi’ydi diye bitirmiş. Ne güzel!

Bilgi kirlenmesi had safhada, torba değil ki büzesin.   Birincisi maymundan gelmiş gelmemiş gibi demode bir savı ısıtmak olayı kavramadığının göstergesi. Hepimiz mikroptan gelmişiz. Maymun ise bizim kuzenimiz. Milyon yıl  ne demek?  Onu kavra sonra milyar yıl ne demek?  Bu geniş bakış açısı içinde belki ferahlar bu vahdetli gazete yazarı hekim. Belki de bu yaşam süresinde ferahlayamaz artık.  Ezberleri buna engeldir ama kendi sempatik fikirlerini oldukları gibi kabul edip fikirlerini yayabilmesi için fırsat vermeliyiz. Evrim konusunda biraz okuyan zaten neyin ne olduğunu kolayca anlar.

 

İkincisi Darwin ister Müslüman olsun, ister Musevi, isterse Hristiyan ne fark eder? Bana ne? Ayrıca bu tür kendince bir çamur atarak daha da komik olmuyor mu?

 

Her kişiye fikirleri sunup kendi karar vermesini sağlayacak ortam önemli. Genç yaşta bazı ezberler ile zihin dolunca ortaya trajikomik tablolar çıkıyor ve Google şirketi ile koskoca ülkenin üretimi ayni boyutta oluveriyor.

 

Açıkoturumlarda moda bu. Bir evrimci karşısına bir yaradılışçı çıkartıp konuşturmak. Eskiden de bir darbe mağduru ve bir de darbeci çıkartılırdı. Yani bir anlamda tecavüz edilen ile tecavüzcüyü karşı karşıya tartıştırmak gibi. Artık o yaklaşımın modası geçti. Gene de hoş olmaz mı dünya düzdür diyen bir vatandaşı ekrana çıkartıp bir modern fizikçi ile “tartıştırmak”? \”Ciddi\” Tv programları mı uygun yoksa \”komedi\” programları mı ona karar vermek zor.

 

Mühim olan kişilerin fikirlerini açıkça anlatabilmeleri. Basitçe özetliyeyim: yerçekimini fark etmemiz ve tarif etmemiz binlerle yıl almış. Arşimed bile suyun kaldırma gücünü bulmuş ama neye karşı kaldırdığını görememiş. Piramitler kurulurken yer çekimini kullanmışlar ama Newton ve elması ile 1700 lü yıllarda yerçekiminin bilimsel tarifi mümkün olmuş.

 

Dünyanın yuvarlak olduğunun anlanması ve genel kabulü de zaman almış. Şimdi evrim konusu gündemde. Bin yıldır sezilmiş, son yüz elli yıldır daha iyi tarif edilmiş ve son on yıllarda dünyayı değiştiriyor. Laboratuvarda yepyeni türler üretiliyor. Bazıları varsınlar “yoktur” diye konuşmalar yapsınlar. Okumadan etmeden ezberler ile örümcek ağları ile inatlaşsınlar dursunlar. Kervan yürüyor içinizi ferah tutun. Yasaklamalar ile bile doğruların üstü örtülemez. Sade çamur atma şiddete de başvur ki sığlık apaçık ortaya çıksın.

 

 

Darwin’in Müslüman veya Musevi olmadığını öğrenmek son derece kolay. Bu tür bir iddia neyin göstergesi acaba? Ayrıca olsa ne yazar? Darwin olmasa Wallace, o olmasa Mendel, o da olmasa Bates ayni kuramı ortaya koymayacaklar mıydı ? At kendince “çamuru”, komik duruma düş, ne güzel. Bilenler doğanın anayasası olan evrimi kullanadursunlar sen de ezberlerinle debelen dur ve olabiliyorsan mutlu ol. Hatta istersen yasakla ve ağla gayrisafi milli gelirimiz düşük diye.

3 thoughts on “Evrim ve Maymunlar”

  1. Yeni nesil soruyor,sorguluyor…
    Bilmediğimiz,yetersiz olduğumuz,doğru bildiğimiz herşeyi gözden geçirmeliyiz.
    Saplantılı yetişkinler okullarda beyin yıkarken …

  2. Abi iyi de tersinir evrim de Darwin in teorisine mükemmel biçimde uymuyor mu? Yahudi olup olmadığını bilemem ama bazı ayı türlerinin yanısıra maymunların da insandan gelmesi bence olası… Aslında bir de şu öykü var. Brigham Young üniversitesinden araştırmacılar 1960 lı yıllarda Hindistanda doğal ortamda kurtlar tarafından büyütülen iki insan bulmuşlar . Davranışları kurtlarla büyük benzeşim gösteriyormuş…HAtta kokmuş ete bayılıyorlarmış…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *