Canlı Bomba

 

 

Kimdir bu canlı bombalar? Neden kendilerini patlatırlar? Maaşlı memur olarak, bu konuların anlaşılması ile uğraşanlar –tercihan rütbeli olanları, yani isimlerinin önünde titrler olanalar -– bu işleri biraz yabancı kelimelere boğarak analiz ediyorlar, sanki daha basit izah tarzları var.

 

Bir insanın cennete gideceği için kendini patlatacağına inanıyor musunuz? Tabii, nadiren tüm kalbiyle inanan geri zekalı bir psikopat için bu sav geçerli olabilir. Ama canlı bombaların resimlerini , yaşam öykülerini giderek sık bir şekilde basından okuyoruz. Çok saf mümin insanlar olmadıkları fikri öne çıkıyor.

 

 

Bende oluşan kanaat giderek kıskançlık ve sürü güdüsünün canlı bombaları en güzel şekilde izah ettiği.

 

Yani zengin fakir farkının ve bu farkı, bu farkın doğurduğu kültürel farkların,  bu genç insanlar için öngörülebilir sürede içinde değiştirme imkanının olmaması hissinin bu patlamalara giderek neden olduğu. Çözüm göremeyen kişi kendi yaşamına protesto ile veda ediyor. Bir “dava” ortaya konulursa bu tabii sürü güdüsü ile birleşiyor ve güçleniyor. Gücü elinde tutanlar çok fiyakalı arabalarla olsun, korumalarla olsun bunu gösteri unsuru yapıyorlar.  Güçsüzlük, fakirlik veya basitçe dışlanmışlık ise bombaların fitili.

Güçsüzlük ve az para sahibi olmanın ve bunun kısa sürede değişmeyeceğinin bir kısım gençler er veya geç farkına varıyorlar medya da anlatılan masallar ve Tv’lerde gösterilen destanlara rağmen.

 

Pekiyi? Ya çok zengin Arap’ın ikiz kuleleri bombalama serüveni?

 

Kıskançlık sürü güdüsü ile biraya gelişi.. Sürü güdüsünü, ne kadar birey olursanız olun veya olduğunuzu sanırsanız sanın ama lütfen küçümsemeyin. Evrimsel olarak içimizdeki en güçlü güdülerden biri. Milyarlarca yıl yaşamda kalmamızı sağlamış ve farklı türlerin oluşmasına neden olmuş bir güdü. Çok zengin bir Arap da bu günkü dünya düzeninde aşağılanmıyor mu? Hele hele sadece petrol olan kumun üzerinde olduğu için zengin olduysa. Yani kıskançlık sadece zenginliğin kıskanılması değil basitçe.

 

Sürü güdüsü sayesinde zaten gözlemler paylaşılıyor lisan veya bazı tabirler  veya yanlış şekilde yorumlanan dini söylemler  birleştirici kültürel öge haline geliyor.

 

Eğer bu analiz doğru ise – ki bunu netice itibariyle gene maaşlı memur kardeşlerimiz bir süre sonra bizlere söyleyeceklerdir – apayrı kadim bir kültürel haslet apayrı bir önem kazanıyor: alçakgönüllülük ve gösterişten uzak yaşamak.

2 thoughts on “Canlı Bomba”

  1. Hayır, analizinize katılmıyorum. Olayın mutlaka bir inanç boyutu olduğuna inanıyorum. İnancın ilahi olması gerekmez, siyaset te eninde sonunda inançtır. İdeallere inanç özellikle genç bireylerde çok etkin. Bunu kendi gençliğimden biliyorum. PKK nın son eylemlerinde ölenler de aynı. Birşeylere inanıyorlar…

    1. Ben sizinkine katılıyorum. Tabii inanç var da bu acaba kıskançlığın bir derivativi mi? söylemeye çalıştığım.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *