Ayşe Teyze, Erdoğan, Duterte, Trump

Rodrigo Duterte Filipinlerin Başkanı.Türümüzün çok gelişmiş bir örneği değil el hak!

Allah bilir bu satırı böylesine Filipinlerde yazsam hapse girerdim. Adamın takıntısı yazar çizer ve gazetecilerle değil. Uyuşturucu ile.

Kullanını da satanı da öldürmekten yana ve açık açık yargısız infazı TVlerde övüyor.   Kendisinin de motorsikletine binip belediye başkanlık zamanında polislere cesaret vermek için uyuşturucu işine bulaştığını düşündüğü insanları öldürdüğünü söyleyerek TV de övünüyor.

Filipinlerde son altı ayda uyuşturucu bağlantısı olduğu düşünülen yaklaşık 6000 kişi öldürülmüş. Duterte halk arasında popüler. Erdoğan ve Trump gibi doğru bildiği istikamette kararlı giden birisi.

Tabii Almanların yaptığı gibi marihuana içtiği düşünülen adamı al, merkeze götür haklarını oku. Uyuşturucu içmenin yasak olduğunu anlat ve salıver. Pahalı bir işlem. O kadar çok memur. Kayıt, arşiv, sonra tekrar ve avukatlar, deliller, polisler ve ispat. Bilginin birikmesi ve sonunda belki “asma da besle” mantığı. Pahalı ve yavaş.  Polis ceza müsessesi değil. Savcı hakim avukat, mahkeme.. Zor işleyen bir zincir ve bu arada uyuşturucu satan yek at yek mızrak kolay karar alıp uygulayabilen konumda. Hukuk sisteminde hata payı yüzde kaç? Masraf ne?

Ama Ali’nin doğrularına göre öldürmek? Veli farklı düşününce ne olacak? Kurunun yanında yaş da yanmayacak mı? Devlet destekli “kim vurdu”ya giden 6000 kadar Filipinlinin hepsi mi kaçakçı idi? Kaç kişi merak edip kullanan veya basitçe  yanlış zamanda yanlış yerde olan vatandaş idi? Hata payı yüzde kaç?

Eh pekiyi, defalarca  insan öldürdüğünü  TV de itiraf ettiğine göre, \”batıdaki\” insan hakları mahkemelerinin Rodrig Duderte’yi gıyabında yargılamaları ne kadar sürecek?

İnsan öldürmek suç değil mi? Sabah sabah insanın aklına takılan sorular. Bir yandan TV de haberler ve Nişantaş\’ında yanan bir tinercinin görüntüleri.

Komşu Esad’ın medeni görüntüsü yanı sıra artık doğu da, batı da işkenceci bir diktatör olduğunu biliyor. Hastaneler, çocuk bahçeleri onun adamları tarafından bombalandılar. Rusya Abd’ deki kararsız tutum nedeni ile Suriye’ye yerleşti. Abd’deki kararsız tutum derken kararlı bir tarafı da var, oradaki Kürt kesimini destekliyor. Sonunda bir Kürt Eyaleti kurulacak oralarda da Türkmenler konusuna, nedense dış basında neredeyse hiç değinilmiyor.

Dünya’nın suyu azalıyor. Almanlar 13 milyon öroya bir 3 filimlik bir Western mini dizisi çekmişler Hırvatistan’da. Old Shatterhand ve Winnetu\’nun maceraları. Bu kahramanları yaratan da Karl May isimli genelde oturduğu yerden yazan ve birkaç kez de hırsızlıktan hüküm giymiş bir macera yazarı. Karl May 1800 lü yıllarda doğmuş ve geçen yüzyılın başında ölmüş. Almanya’da belki de isim benzerliğinden (Marx) dolayı ünlü. Kara Ben Nemzi Effendi, Hacı Halef Omer diye de Almanya’da hala tanınan karakterleri var. “Vahşi Kürdistan”dan da bahsetmiş. 13 milyon öroya on tane kriminal dizi çekilirmiş.   Winnetu\’ yu oynamak için de epeyce arandıktan sonra Almanca bilmeyen bir Arnavut oyuncu bulmuşlar. Bu karakteri canlandırmak kariyeri için önemli olduğu için de Arnavut kardeşimiz Berlin’e yerleşmiş artık. Neler, neler.

Yok mühendismiş, doktormuş, bak ne hoş hayatlar var. Futbolcu ol, Artiz ol ve sonunda yüzyıldan önce ölmüş bir hırsızın yazdığı romandaki karakteri canlandır ve ünlü ol. Hayatını yaşa.

Ne kadar sempatik bir türüz Yarab! Ayşe teyze de bu arada TV de arzı endam eyledi. Filin üstüne binmiş bir resmi. Babasının emekli maaşı ile geçinirken gezgin olmaya karar vermiş ve fotoğraf makinasını bir araçta unutunca ve çekilen resimleri aracın sahibi sosyal medyada yayınlayınca ünlü olmuş 60 yaşındaki tombul Ayşe teyzem. Gittiği yerleri sayarken Nepal diyecekken şaşırıp ülkenin ismini yanlış söylüyor.

Şiir tadında bir dünya. Bizde terör. Tedirginlik. Bombalar. Kendini patlatan insanlar. Seferberlik. Rol çalmak. İnsan psikolojisi. Allah hepimize hoşluklar ve kolaylıklar versin. Hepsinin ilacı tombul Ayşe teyzemde.

1 thought on “Ayşe Teyze, Erdoğan, Duterte, Trump”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *