Mars’a Yolculuk. Bunda bir akıl var mı?

 

 

Biliyor musunuz kaç tane Mac Donald Köftecisi var dünyada? Yaklaşık kırk bin.

Ama birinci sırada onlar yok. Subway denilen sandviççi var. Sonra, yirmi küsur bin şubeleri ile tavukçu Kentucky Fried Chicken,   kahveci Starbucks   geliyorlar.

 

Çoğu evde artık bir elektronik ürün var ve bu ürünleri üretenler dünya sahnesinde robotlara “ayar veren” hoşgörüsüz politikacılardan falan daha önemli bir rol oynuyorlar.

 

Artık Microsoft sahibi, Facebuk sahibi, Tesla sahibi falan küresel olarak özenilen insanlar. Mega starlar. Gençlere ufuk çizgisini gösteren insanlar.

 

Çok zengin insanın sesi illa çok güzel değildir. Hepsi illa çok yakışıklı değildir. Çok zengin olan insan illaki sorumlu değildir. İllaki akıllı da değildir. Ama gençlere heyecan verici birer örnek oldukları kesin.

 

Belki Bill Gates bu rolü akıllıca oynayabilir. Buffet ile hayır yapma konusunda saf tutabilmesi çok hayran olunacak bir yaklaşım. Facebook sahibi vizyonunun yetersiz olduğunu baştan gösterdi. Marsa giden roketin fikir babası Elon Musk ise sanki daha bir aklı başında insan görünümündeydi. Ama korkarım o da sukutu hayale uğrattı. Zıppırca fikirlerle illa ki iyi bir satıcı ve iyi bir şovmen ama biraz derinliğe inince gerek “Zombilere karşı alev makinası” (tehlikeli oyuncak!) satışı ile gerek bu Mars a giden Tesla arabası ile işadamlığının ne kadar önde olduğunu gösterdi.

 

Marsa gitmekte bir akıl, bir mantık var mı? Kesin var da, yerleşmek için? Tabii ki yok. Bu gezegendeki yaşamı bir yandan öldürmek için el birliği ile gayret ederken 3-5 zenginin marsa gitmesi için çabalamak ise en azından ahmakça bir girişim.

 

Evini bok götüren bir insanın giyinip kuşanıp macera aramasına benziyor. Sürekli bir gelişme için evini düzenli kılıp dışarıya çıkmak gerek.

 

Pekiyi biz kendi evimizi nasıl düzene sokabileceğiz? Bu sorunun yanıtı da belli!

 

Dünya bir organizma ve artık kaldıramayacağı kadar çok insan var. Bilinçli olarak nasıl bir çok hastalığın tedavisi daha az yemek ve kilo vermek olduğunda hemfikir isek dünyamızdaki insan sayısını da tedricen azaltmamız gerektiğinde anlaşmamız gerek.

 

Yaptıktan sonra her insanın bir çocuk sahibi olma hakkı olduğunda mutabık kalmak gerek. Yani her çiftin 2 çocuğu. Bu sayede insan nüfusu bu gezegende tedricen inecektir. Önce 7 milyar nüfusu hedeflemek gerek. Bu hedefe dümen tutunca neticesini çok çabuk alacağız. Bu denklemde uzlaşabildikten sonra bilimsel çalışmalar neticesine göre, atmosferdeki karbon düzeylerine göre, denizlerin pH sına göre belki 6 milyar’ı hedeflemek. Bunları esasen “Ortak Akıl için Kuğu şarkısı” veya “Önyargılar Güzeldir” diye yazdım.

 

2 thoughts on “Mars’a Yolculuk. Bunda bir akıl var mı?”

  1. Zaten Mars’a gitmeyecekti. Maksat reklam olsun. Nassa kimse onun Mars’a gitmemek üzere planlandığını kanıtlayamaz… slm. y

  2. Sadece nüfus değil, sürdürülebilirlik (içinde insan olan) konusunda birşeyler yapmazsak doğa kendi yolunda giderek sorunu kendisi çözecek ama biz göremeyeceğiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *