Urla İkinci El – Antika Pazarları

Urla Belediyesi şehrin içinde olan Pazar yerini gitti yepyeni bir Pazaryeri yaparak Urla Sanayiine yakın bir yere taşıdı. Karşısında otogar.

Önce merkezden yeni pazar yerine otobüs kaldırdı.

Cuma günleri bildiğimiz Pazar orada kuruluyor. Diğer günler de sinek avlıyor. Cuma günleri orada bir tezgaha insanlar 40-50 TL ödüyorlar. Köşe başları biraz daha pahalı.

Tezgah sahipleri karar alamıyorlar. Karar Belediyenin elinde yani çoğunluk ve davul vatandaşın sırtında tokmak belediyenin elinde. Belediye de KİT gibi davranıyor ister istemez. Cuma gününün dışındaki günler halk bu mekana gitmiyor çünkü bomboş beton.

Halbuki 2-3 çiçekçi olsa, halkın eski kitaplarını bırakacağı bedava kitap alacağı bir kitap köşesi olsa. Yoga olsa, fal bakan birisi olsa orası sair günler de canlanır.

Bir-iki gün Bisiklet -Motosiklet pazarı olsun   denildi. Olmadı. Halbuki ülkenin en büyük ikinci el motosiklet ve bisiklet pazarı olurdu. Antika pazarı yapıldı yeter duyurulamadı ve bırakıldı.

Çünkü Yeni Pazar Yeri sahipsiz! Kağıt üzerinde tezgah sahipleri çoğunlukta ama ipler Belediyenin elinde. Bir yönetim kurulu sözüm ona seçiliyor ama toplanmıyor bile.

Tabii ikinci el Antika fikri Alaçatı’da yıllardır gündemde. Buradaki sıralamanın da doğru olmadığını düşünenler lütfen katkılar yapsın.

Sonra Urla’da halk bu işe el attı: Bizim Bahçe yoga pilates stüdyosu çıkmış ve ilk uygulamayı iskele ağaçlı yoldaki ki bu mekan yaptı.

Eski Tamirhane binasında önce Kadın üretici pazarı sonra meydanda muhtelif pazarlar kurulmaya başlandı. Bu daha ziyade Başkanın kararına göre oluyor.

Sonra Kent konseyi kadın meclisinin projesi olarak hazırlanan .2. el antika pazarı için Sibel başkan Büyük Pazar yerini uygun bulmuş.,Tamirane binasını para ile kiralamayı uygun bulmuş, atıl olan pazaryerine de kent konseyi kadın meclisi uygulama yapmamış.

Kiralanan tamirane binası yer olarak çok uygun olduğu için hızla tanınmıştır.

Neden meydandan yeni pazaryerine bir minibüs sürekli çalıştırılmaz ve yeni Pazar yeri haftanın her günü canlı tutulmaz bilinmiyor.

Sonra Kent Konseyinde Antika Pazarı fikri canlandı. Bu fikri alıp Eski Tamirhane binasında uygulayanlar oldu.   Sonra o da durdu. Şimdi Bizim Bahçe , Bazaar, Gülzade , 2 el Sandık Göz Nuru çeşitli pazarlar Urla’nın muhtelif yerlerinde açılıyor. Yeni Pazar yerinde tezgah parası 40 TL iken bazılarında bir tezgah için 80 TL ücret ödeniyor. Eksik yazdıysam tamamlayın lütfen.

Ekonominin yanı sıra tezgah açanlar arasında sosyal bir etkinlik yaşanıyor. Cumartesi Pazar günü bir komşuluk, bir sosyal piyasa oluşuyor. Yani insanlar “piyasaya” çıkıyorlar ikinci el pazarlarında. Görme ve görülme yeri . Güzel eşyalar bulmak mümkün. Tava dondurma, fal bakan. Ben bir jonglör göremedim daha, o da zamanla boy gösterir.

Gönül isterdi ki bu iş Yeni Pazar yerinde oluşsun. Oraya kadın eli değmesi kesin gerek! Bakalım zaman ne gösterecek.

2 thoughts on “Urla İkinci El – Antika Pazarları”

  1. ehrazatmercan

    Teşekkürler.Sözün özü; iyi yönetil(e)miyoruz.Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi.

  2. Tolon Bey;

    Yazınızı ilgiyle okudum.

    Doğru tespitleriniz ve bazı eksik bilgileriniz olduğunu gördüm.

    Elimden geldiğince anlatmak isterim:

    Biz 6-7 arkadaş; 3 sene önce Mayıs ayında Kuşçular – Ova Kahve yanında 2.el ve Antika pazarı kurmaya başladık.

    3 Pazar üst üste etkinlik gerçekleştirdik. Sonra dağıldık.

    Biz geçen yaz Ağustos ortasında 7 Ekim için etkinlik planlamaya başlamıştık.

    Aynı sıralarda Bizim Bahçe’de kendi Yoga merkezlerini tanıtmak amaçlı, 30 Eylül’de “bir seferliğine” etkinlik yapmaya karar vermişler.

    Yani iki adet 2.el pazarı paralel düşünülmüş.

    Bizim ekip 22 Ekimde, Kuşçularda Can kafe’de etkinlik yaptı,

    Bizim bahçe ise Ekim, Kasım ve Aralık başında 3 etkinlik yaparak, açık alanda kışın yapamayacakları için ara verdiler. Sonra Baharda devam ettiler.

    Biz ise bu 2. El ve Antika pazarının sürekliliğini istedik, kışın soğuk ve yağıştan, yazın güneşten koruyacak, cumartesi Kadın Üretici Pazarı kurulması dışında genelde atıl kalan;
    Urla’mızın değerli, güzel, tarihi mekanı Tamirhane’nin bu iş için biçilmiş kaftan olacağına karar verdik.

    Zor bir süreç sonrası orayı 23 Aralık – 14 Nisan arasında kiralayarak 8 etkinlik yaparak değerlendirdik.

    Amacımız “her ayın 2. Pazar günü, Urla’da 2. El pazarı var” cümlesini İzmirlilerin aklına koymak oldu. Ve bunu başardık.

    Bundan bir çok kişi ve kurum karlı çıktı.
    Herkes için kazan-kazan-kazan olayı oluşturdu.
    Bugüne kadar Tamirhane binasında gerçekleştirdiğimiz 8 etkinlik için belediyeye toplam 19.000 TL kira ödenmiştir.

    23 Aralık’tan bu yana 350 den fazla katılımcı ve çeşitli STK etkinliklerimize katılmış, İzmir ve Urla’dan yüzlerce ziyaretçi alışveriş yapmıştır.

    UREV, Evimiz 4, Rotary klüpleri (Urla, 9 Eylül ve Kordon), Urla Voleybol Şubesi, Kuşçular İlkokulu, Sokak Hayvanlarına destek olan bir çok masa ile sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlanmıştır.

    Faydalananlar:
    1. Belediye’ye her ay kira geliri.
    2. STKlar: UREV, Evimiz 4, Rotary klüpleri (Urla, 9 Eylül ve Kordon), Urla Voleybol Şubesi, Kuşçular İlkokulu, Sokak Hayvanlarına destek olan bir çok masa
    3. Katılımcı olup ürün satanlar – evlerindeki atıl eşyayı nakite çevirenler;
    4. Ziyaretçi olarak gelenler — ihtiyacı olan ürünleri hayli ucuza alanlar
    5. Kadın Üretici Kooparatifimiz üyeleri
    6. Urla Merkezdeki tüm Kafe, Lokantalar – İzmir ve civardan gelen ziyaretçiler öncesi veya sonrasında yeme ve içme ihtiyaçlarını giderdiler.

    (Bizim etkinliğimize katılımcı olarak masa açan en az 3-4 kişi, bizi örnek alarak 3 adet ayrı Pazar açmaya başlamışlardır. )

    Sonrasında Belediye bize kiraya vermek yerine “Bu işi Belediye organize edecek” kararı ile kendileri yapmaya çalışmaktadırlar.

    Oysa bu iş bir gönül işidir, biz yüreğimizi ortaya koyarak, aşkla ve şevkle organizasyonumuzu yapmaktayız.

    Oysa belediye’de birkaç kişi bunu görev olarak yapmaktadır.
    Ve maalesef, Tamirhane binasında 2. El pazarı çapını kaybetmeye başlamıştır.
    Bunu gözlemlemek için 16 Haziranda orayı ziyaret edebilirsiniz, isterseniz beraber gidebiliriz.

    Bütün bu süreçte Kent Konseyiyle konu ile ilgili hiçbir bağlantımız, haberleşmemiz olmamıştır.
    Onların bir proje “düşündüklerini” yeni duyuyoruz.

    Düşünmek başka uygulamak başkadır.
    Herkes düşünür, bazıları gerçekleştirir.
    .

    saygılarımla
    Binnur ÖZMEN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *