Yalan ötesi, Yarı Doğru ve “Corona Uydurmacası”

\"\"
tavşan yuvası

Bizdeki bir atasözünün  rütbelerinin sökülüp atasözü olmaktan atılmasını ve adi ve boş laf olarak ortada dolanmasını öneriyorum: Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

 

İnternet çağında tavşan yuvası/ deliği  denilen bir tabir var (Rabbithole) içine giren bir daha çıkış yolunu bulamıyor, yarı doğrudan başlayıp kendi inancını geliştirip bir harcama, bir şiddete varana kadar giden bir yönlendirme biçimi. Ve bal gibi ateş olmadan duman çıkıyor.

 

Yurtları internet: 4chan, 8kun, Reddit, facebook, utube gibi siteler. Kolayca binlerle takipçiye ulaşıyorlar. Qanon diye bir grup ise ABD ‘den  Almanya’ya sıçradı. Kısmen Corona virüsün Bill Gates tarafından yayıldığını ve aşı adı altında insanlara çip takılacağını falan sanıyorlar. Bir kısmı da böyle bir virüsün olmadığını ve gazete TV uydurmacası olduğundan emin! Bu yaygın inancın önlenmesi ve tedavisi de kolay değil neredeyse Corona kadar zor.

 

2016 de silahlı bir adam Washington’da Comet Ping Pong Pizacısına girdi. Amacı orada, bodrum katında  Hillary Clinton ve “çetesi” tarafından esir tutulan ve çocuk pornosunda kullanılan çocukları “kurtarmak” idi. Ama Pizzacı’da bodrum yoktu ve çocuklar da yoktu.  Silahlı adam hapiste, yalanı yayan kadın ise hala “serbest gazeteci” olarak  internette.

 

Almanların  yarı doğru (Halbwahrheit) diye bir tabiri var. Bilinen doğrunun peşine takarsın birkaç yalanı, yarı doğru, yarı yalan olur malını satarsın.

 

 Yalan ötesi  (Posttruth)   yani doğru sonrası  ise artık lisanlara yerleşti. Yalanı  çok kez, çok yerden  duyunca artık gerçeği söyleyene inanan kalmayabilir.

 

 Gerçek ayakkabılarını giyene kadar yalan dünyayı  3 kez gezermiş der Amerikan atasözü (Yanlışlıkla Mark Twain’e atfedilir)  150 yıl daha önce de Yalan uçar,  gerçek arkadan topallayarak gelir diye İngiltere’de bir söz var.

 

Bizde de Eminönü’nde söylediğim yalana Karaköy’de kendim inandım derler.

Almanya’da bir ankette deneklerin %26 sı Coronavirüs’ün Çin’de bir laboratuvarda üretildiğine inandığını söylemiş.

% 16 ise Bill Gates’in insanlara aşı ile  mikrochip takmak istediğine inancını paylaşmış.

U tube daki Qanon “Global change” kanalının abone sayısı Ocak ayından 17 Eylül’e kadar yüzde 323 artmış.

 

ABD de Cumhuriyetçi seçmenlerin %34 ü Corona  virüs salgınını elitlerin planladığına inanıyor. Demokrat seçmenler arasında bu oran yüzde 18!

 

Bu tür inançlar genelde evini sat, altın gümüş al gibi  hezeyana kadar gidiyor. Bu sitelerde ilginç yarı doğru tedaviler, ilaçlar satılıyor. Reklam gelirleri ile geçinenler çok. Kısmen ünlü, okumuş etmiş üyeleri var. 

 

Bizde de ailesinde Corona vakası olmayanlar arasında tüm olayın bir uydurmaca olduğuna inanan çok.  Ne yapacağız? Topallayarak da olsa yazarak doğruları söylemeye devam edeceğiz. Arada yanılınca, düzelterek. Karamsar olmaya da gerek yok.  Corona tedbirleri sayesinde normal grip hastalıkları sayısında da azalma olduğu yönünde haberler geliyor.

 

2 thoughts on “Yalan ötesi, Yarı Doğru ve “Corona Uydurmacası””

  1. Deniz Barbaros Şarman

    Gelişimi güzel anlatmışsınız özellikle seçtiğiniz resim çok yerinde ve hoş..
    Peki sizin doğrunuz nedir ?? 🙃 Dünyada bir çok salgınlar oldu, ama pandemi ilk
    kez..
    Bir düşünce adamı ve aynı zamanda bir hekim( doktorun ötesinde bir kavram olarak olarak hekim kelimesini vurguluyorum) olarak kaynağın kimyası, fiziği ve size düşündüklerini nedir? Bu güne kadar tedbirleri, yapılması gerekenleri çok güzel açıkladınız bu yazınızda da dünyadaki genel kanılardan söz ediyorsunuz..
    Peki sizce….

  2. Corona pandemisi tabii ki gerçek bir doğa faciası, ilk pandemi de değil, İspanyol gribi yaklaşık 2 milyar nüfus yaklaşık 40 milyon ölü bundan çok daha ağır bir pandemi idi. Bu konudaki ilk yazımda değinmiştim. (Ermnistan vs ile ilişkimiz açısından da önemli!) İspanyol gribi tersine çok medyatik olan Corona pandemisi tabii ki 5G kulelerinden falan kaynaklanmıyor. Bence doğal kaynakların hoyratça kullanımını, küresel ısınma vs köken olarak ciddi olarak düşünmek gerek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *