Askerler ve Paralı Askerler

\"YENİ

Kırım savaşında  Balaklava muharebesi sonunda  Karadeniz’deki yatından muharebeyi yöneten İngiliz Lordun hataları dolayısı ile binlerle İngiliz süvari ve Türk askeri kırıma uğradı. İngiliz savaş veya Ordu tarihinde bir dönüm noktası oldu. Subaylar ondan sonra otomatikman asiller arasından seçilmedi. Normal vatandaşlar eğitimden geçerek kariyer subayı olabildiler.  Orduda sadece asillerin hakimiyeti son buldu.

Kırım savaşı 1854 de oldu. Tennyson 1800lerin sonunda öldü.  Lord Alfred Tennyson un Hafif Süvarı Alayı Taaruzu şiirinden film müzikal yapıldı. Türkçe’ye çevrilmesi ise Zeki Kıvrak sayesinde ancak 2013 yılında oldu. Ne kadar geç değil mi? ABD de çalışan bir mühendisin şiir merakı sonunda kendi tarihimize ışık tutulması ve akıl tutulmasının gelecekte önlenmesi için bir gayret!

 Roma zamanında da paralı askerler işi götürürlermiş.  Netice itibariyle  Osmanlı zamanında da. Hep yağma talan vs. harbin ve savaşın anlamsızlığının bir ödülü olmuş. Bukalemun gibi aniden renk değiştirebilen insan barışçıl ve tahammüllü iken aniden katil oluyor.

Birbirini tanıyan ve birbirinden nefret eden ama bir diğeri darda kalınca yardım elini uzatan insanlar güç zehirlenmesi sonunda birbirini tanımayan ve birbirinden nefret etmeyen insanların katil haline dönüşmesine  neden oluyorlar. Olan sivillere oluyor.

 Vatan sevgisi, din vs.  gibi ezberler de bu birbirini tanımayan insanların galeyana gelmeleri için bolca kullanılagelmiş.

Güç zehirlenmesi dedim onu fıştıklayan da silah sanayii ve onların kazancı ve bölüşümü.  Saldırmazsan savunma silahı al! Bak o aldı, sen de almazsan olmaz.  

Ukrayna olayında savaşan en trajik insanlar herhalde Çeçenler. Ülkeleri daha dün Ruslarca dümdüz edilenler şimdi  Rus bayrağı altında saldırıda. Paralı asker değil de ne? Subay denilen zaten her orduda maaş almıyor mu? İngilizce soldier ve Almanca – Soldat (sold) Söldner kelimesinin kökeninde var bu para alma işi.

ABD film endüstrisi hiç tanımadığı insanları yukardan bir emir geldi uzun menzilli tüfekle diye öldüren  sniper,  shooter falan gibi katillere güzellemeler yapıyor. Bu katil şeklinin bir  üst kademesi ise Uydu resimlerine göre insansız hava araçları ile teknoloji ile elele bilhassa Obama zamanında yaygınlaşan insansız hava araçları ile insan öldürmek.  Herhalde bir yüzyıl daha bu devam eder, insanlık bu işlere dur diyecek özgüven ve  bilinç  ile  iletişimi sağlayana kadar.

Sonunda tacirler ve politikacılar rahatları bozulmadan Ukranya savaşını da tam vekalet savaşı denilen hale getirdikleri zaman paralı askerler vekaleten (proxy) dövüşecek ve siviller de kaza ile ölecekler.

1 thought on “Askerler ve Paralı Askerler”

  1. Son olarak Sandra Bullock und oynadığı The Blind Side filminde Hafif Süvari alayı şiirinden alıntılar vardı.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *