Alaçatı ve Urla’da Rüzgar Sörfü

Surf veya sörf  dalganın üstünde gezinmek. Almanlar Dalga binmek olarak tercüme etmiş. Atlantik veya Pasifik’de bir sörf tahtası ile dalgaları yakalayıp üstünde gitmek olarak gelişmiş. Sonra düzenli rüzgar olan daha sakin denizlerde  tahtaya bağlı bir yelken ile rüzgar sörfü olarak yapılıyor.

\"windsorf\" Rüzgar sörfü.

Sörf hocası Onur Sanlav’ın Sunlove diye bir şirketi var. Hem festivaller organize ediyor, hem de sörf dersi veriyor.

Genelde pahalı bir spor. Kayak kaymak gibi.  Ayni oradaki gibi işe aklını koyanlar ve bu işten para kazananlar olaya kendini tam olarak verenler.

Kitesörf yani uçurtma sörfünde ise yelken sadece iplerle sörf yapana bağlı ve tahtaya ayakları ile bağlı olan sörfçü havaya uçabiliyor.

\"foil\"

Foil denilen sörf şeklinde ise tahta sadece bir kızak ile suya değiyor yani yapılan sürat dolayısı ile sörf tahtası Hoover craft gibi suyun üstünde bir kızağın üstünde kayıyor.

Sanlav in söylediklerine göre  yedi’den yetmiş’e herkes bu sporu öğrenebilir. Öğrenme süresi birkaç saat ile birkaç gün arasında sürüyormuş.

Onur Sanlav’a göre Alaçatı artık doymuş  rüzgar sörfüne.  Yapılaşma ve yat limanı da sporu engelleyen etkenler.   Yaz aylarında esen poyraz yönü itibarı ile önce Urla’da esmeye başlarmış.   Urla’da bilhassa Gülbahçe koyunda  daha az sağanaklarla Urla’da esiyormuş. Günümüzde insanlar doğa ile daha iç içe olmak istiyor, bu yüzden Urla bölgesi insanlara  daha cazip gelmeye başladı.  

Sanlav  \”Urla’nın tek eksiği konaklama olanakları ve biraz da sosyal gece hayatı.\”diyor.  Ki talep olunca bu da oluşacaktır.

Urla’nın en eski Yelken kulübü Ali Rıza Mete kulübü.  Çeşmealtı’nda da bir yelken kulübü var.  Gülbahçe’de irili ufaklı bir sürü sörf  kulübü  kurulmaya başlandı bile.

Artık kısa zamanda Urla bir de rüzgar sörf festivali yapacak gibi görünüyor. Sadece sörf tahtası ile eğlenme amacı ile yapılan sörf Hawaii ye ilk beyazlar gittiğinde de varmış. Rüzgar sörfü ise geçen yüzyılın icadı. Darby isimli bir amerikalı dalga sörfü tahtasına bin dokuz yüz altmışlarda bir yelken takıvermiş. Hızla taraftar kazanıyor.

1 thought on “Alaçatı ve Urla’da Rüzgar Sörfü”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *