Mala davara faydası var mı?  Anaksagoras  Heykeli, Tiyatro!

Oniki yıl oldu Urla’daki Anaksagoras heykeli için çaba göstermeye başlamamız.  İki kez lokma döktük anısına, bir kez meydanda, bir kez Tanju Okan meydanında. Urlalı dünyada en ünlü hemşerisini tanısın diye.

\"anaksaJPG\"


İlk başta Belediye Meclisinde kimse Anaksagoras kim bilmiyordu. Sonra Muzaffer Tunçağ ve Yılmaz Karakoyunlu Mecliste iken tekrar reddedildi.  Ben de  güldürü niyetine yarimada org da yazmıştım.. Diğer meclis üyeleri Anaksagoras kim bilmezler ama bu iki üye bilir, bir daha reddedilirse (tam o zamanlarda sahada rakibini ısıran Uruguaylı futbolcu misali) bu iki üyeyi meydanda görürsem ısırabilirim diye. 

Neyse sonunda dünyaca en ünlü Urla’lı olan Anaksagoras tanınmaya başlandı. Murat Sefa Demiryürek Kaymakam iken epeyce destek oldu.. Heykel Meydana konuldu. Oradan alındı, Belediyenin yanındaki  miniparkın içine konuldu, oradan alındı.  Malgaça çıkışına konuldu. Orada duruyor. Halk dilenci amca diye benimsedi.  Yanına ekilen begonvil arada  neredeyse heykeli saklıyor. 5 ay önce ben bir budamıştım. Şimdi tekrar büyümüş. 

Kim nu adam ya’hu? Mala davara ne faydası var?   Bu soruya cevabı 14 Ağustos tarihli Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Urla’yı tanıtan bir vuçuk sayfalık bir yazıda kısmen verdi. ¨Iki de heykel var Urla’da biri Tanju Okan’ınki diğeri ve daha önemlisi ise Ankasagoras heykeli¨ diyerek. Ve devam etti FAZ ¨Anaksagoras Urla’dan çıkıp Atina felsefesini ve dolayısı ile dünyayı değiştirdi¨ 

Bir çok kent on milyonlar verip bu tür tanıtım sağlayamıyor. Bu Urla’nın turizmi için çok önemli bir katkı!   Anaksagoras adına ayda Urla Çeşme yarımadası büyüklüğünde bir krater var. İlk kez göz cisimlerinin de taştan topraktan olduğunu söyleyen filozof hemşerimiz. Yani uzay, uçak, astronomi  türünden kitapların çoğunun ilk sayfalarında, antik felsefe ile ilgili her kitapta  ismi geçer. Eh, Urla’da doğmuş. Mala davara faydası da bu saatten sonra turizm olarak dolaylı olarak  bize olur, eğer tanırsak ve tanıtırsak!. 

Bugün hazır gayrimenkul vergi borcumu ödemek için yolum belediyeye düşmüşken gidip yetkili Belediye başkan yardımcısına  bu heykelin çevresindeki bitkiler hakkında bir iki laf söyleyeyim dedim. Yetkili Başkan yardımcısı Zeynep Hanım mış. Kapısının önünde oturdum. Güleryüzlü iri yarımtrak bir insan geldi. Boş yere Başkan hanımı meşgul etme bana anlat derdini dedi. Sempatik bir adam. Köşedeki sekreterlikte beni oturttu. 

Anaksagoras heykeli dedim. Bilmiyorum dedi. Ben tarif ettim buradan 70 metre uzakta Malgaça pazarı çıkışında dedim. Yabancı mı? dedi. Yok Urla’lı dedim. Türklere ne faydası var? dedi. On milyon TL den öte reklam değerinden daha fazla dedim. Begonvil (yani Bougainvillae) deyince o bir ağaç mı dedi. Sonunda beni aldı Halkla ilişkilere götürdü. Onu anlatırken bir adam geldi romörk için ruhsat alması gerekiyormuş. Hemen araya girdi. FAZ makalesini eposta ile Halkla ilişkilere yolladıktan sonra ayrıldım. Ağustos ayında da Kaymakamlık özel kalemine bu FAZ sayfalarının PDF sini yollamıştım. 

Ben gene de çok mutluyum. Emekli olduktan sonra Dalgalar Umum Müdürlüğü  pozisyonuna talip oldum. Ve bu görevi,eğlenerek yapıyorum. Bu heykel için bana gelen tepkilerden bir demet: Neden iskele’de veya meydanda değil de o köşeye konulmuş? Neden hem İskele hem meydana birer tane konulmadı? Çok mühim bir adam. En az 2 buçuk metrelik bir heykel olmalıydı. Şu malzeme değil bu malzemeden olmalı idi. Napçen dünya hali böyle! 

Urla’da bir özel  tiyatro faal, ikincisi umuyorum bir aya açılacakmış. . Alan pa diye Çilingir Çeşme sokak /Park sokak köşesinde. Ben de destek olmaya çalışıyorum. Bazen bedava da oynuyorlar. Gidin Belediye Halk ile ilişkilere orada cep telefonundan duyurun. Bedava olunca hoparlörden de duyururlar. El ilanlarına, afişlere  en azından Çilingir Çeşme sok XY Urla, Eski zeytinyağı fabrikası  yazın. Foto Nezih’te kimlik resmi çektiriyorum. Haberimiz olmuyor diyorlar. Onlara söyleyin diyorum. Akıl verme para ver derler,   Para da vereceğiz ama haberimiz olmuyor diyorlar. 

Tiyatrocu Simge Günsan  ise sempatik ve başarılı bir insan, ona söylemeye çalışıyorum.  Alan pa  Urla yazınca cep telefonunda konum çıkıyor diyor.  Nesil farkı meselesi. Zamanla tanınır inşallah.

1 thought on “Mala davara faydası var mı?  Anaksagoras  Heykeli, Tiyatro!”

  1. Hocam yazılarınızın devamını wordpress de malum kısıtlama nedeniyle okuyamıyoruz.,bazıları Gözlem de yayınlanıyor onlara ulaşabiliyoruz., yukarıda linki olan yazıyı ve benzerlerini kaçırmak istemem. Zahmet olmazsa bana tamamını görebilirmisiniz.. Gazetede yayınlanacaksa gerek yok tabii.. Şimdiden teşekkürler, kaleminize düşüncelerinize sağlık, kolay gelsin.

    iPhone’umdan gönderildi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *