Güzel Günler Yakında

 

 

Şu günlerde ülkemiz için bu yazının başlığında verilmek istenen mesajı, yani güzel günlerin yakında olduğunu hissetmek çok kolay değil. Ama dünyadaki genel resme bakınca çok ilginç ve hareketli bir dönem yaşıyoruz. Yaklaşık Türkiye bütçesine hakim bazı insanlar var ve onların isimlerini (daha) bilmemize rağmen dünya değişiyor. Bu insanlar teknoloji ile dünyayı değiştireceklerine inanıyorlar. Sadece inanmıyor tüm güçleri ile bu istikamette çalışıyorlar.

 

Obama randevu isteyince vermeyen Apple başkanı Steve Jobbs ‘u biliyoruz. Onun ölümünden sonra ayni göreve gelen ve geçenlerde eşcinsel olduğunu açıklayan Tim Cooks u da duyduk. Ama mesela Ray Kurzwell ismini duymamışısınızdır. 19 fahri doktorası var, Google ın baş mühendisi ve onlarca patenti var. Veya Travis Kalanick Uber isimli sitesi ile birkaç İş bankası değerinde bir şirket yönetiyor ve kişisel serveti de “bizim” zenginlerin ötesinde.

 

Bu yeni teknoloji zenginleri dünyayı değiştirmek istiyorlar.

 

Evvelden yazdığım gibi eskimiş bir \”yazılım\” ile biz insanlar yönetiliyoruz. Yeni teknoloji öncüleri bu yazılımı değiştirmek istediklerini açık açık söylüyorlar. İnsanın ortalama yaşam beklentisi 200 yıl önce 30 yıl kadardı. Geçen yüzyıl 40-50 yi aştık artık 80 lere dayandık ve birçok bizi öldüren genlerimizi de değiştirmek mümkün. Örneğin Kurzwell 2029 da makinaların insanların yaptığı işlerin çoğunu daha iyi yapabileceklerine inanıyor. Şöförsüz araçlar daha az kazaya neden olacakmış önümüzdeki on yıllarda. Uber firması da zaten birçok insanın daha ucuza ve daha çabuk bir yerden bir yere varmasını sağlayan bir yazılım, yakında dünyadaki malların da bu veya benzer siteler vasıtası ile bir yerden bir yere gideceklerini söylüyorlar.

 

Artık yavaştan her an nabzımızı sayan, nasıl uyuduğumuzu kontrol eden ve ne zaman hangi testlerin kontrolünü yapmamız gerektiğini bize söyleyen saat türü aygıtlar yaygınlaşıyor. Apple watch yani Apple firmasının önümüzdeki ay çıkaracağı saat ilk yarıyılda beş ila altı milyon satmayı hedefliyor. Yirmibeş yıl önce sadece çok zenginlerin sahip oldukları tuğla büyüklüğündeki cep telefonları ından artık 7 milyar piyasada ve bunların 1 milyar kadarı akıllı telefon. Fiyatları da giderek düşüyor. Sadece bu değişimler ile bile sağlık açısından anlamlı farklar yaratacak. Orta çağlarda veya hatta daha 200 yıl öncesinde ölmüşleri rüyamızda görürdük. Şimdi filmlerini izliyoruz, resimlerine bakıyoruz, seslerini dinliyoruz. Giderek daha kalıcı bir kalitede.

 

Snowden ve telekulaklar olayı sadece burada değil tüm dünyada  dinlendiğimizi ürkütücü bir şekilde ortaya koydu. Neyin özel, neyin genel olduğu artık karışıyor. Yepyeni moral yaklaşımlar gerekecek önümüzdeki on yıllarda yepyeni bir hukuk. Teknoloji bizi o istikamete zorluyor. Kral Makina mı bizi yönetecek? En azından bazı yazılımlar hangi aracın nereye gideceğinin emrini şu an başarı ile veriyor veya kaç kişinin nerede çalışması gerektiği bilgisini.

 

Aşırı yemek yeme veya yediğinin yağ olarak depolanması veya madde, alkol bağımlılığı gibi değişikliklerin yazılımımızda bazı değişikliklerle sorun olmaktan kalkacağını düşünmek artık hayalperestlik değil. Yazılımımız gereği, bu değişim bir savaş olmadan olacak mı? Bu konuya önümüzdeki yazıda değineceğim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *