Dijital dâhiler eski kapitalistler gibi değil. Onların dini imanı para değil. Dünyayı değiştirmek istiyorlar. Ve değiştiriyorlar da!Düşünün 7 yıl önce iphone yok idi. Artık parmak izi ile sahibini tanıyan iphone6 piyasada ve milyonlarca satıyor.
Dijital bilim misyonerleri dünyayı daha \”iyi\” yapmak istiyorlar ve bir savaş da kesin olacak. Hiç bir şekilde dertleri küçük bir işyeri kurup para kazanmak değil. Hep milyonlarca insana ulaşıp yaşamlarını değiştirmek istiyorlar.
Evet diyenler ve hayırcılar arasında savaş olacak. Peşinen söyleyeyim bir sürü hata ve bir sürü kazaya rağmen bu kanlı veya kansız savaşta evetçiler kazanacaklar.
İnsan gözü türümüze has algılama hataları ile dolu. İnsan hafızası ha keza. Google gözlükleri ile dolaşan insan daha somut verilere sahip olacak. Hayırcılar ve şükür ki onlar da var, Google gözlüklü insanın Google firmasına veri toplayan bir maymun haline dönüştüğünü ve firmanın big data (büyük veri) denilen çok sayıda veri ile daha fazla güce sahip olacağını söylüyorlar. Google gözlüğü bireye bir avantaj sağlıyorsa yayılacaktır. Kriminoloji ve hukuk bu sayede değişecek. Peşinen kendi fikrimi söyliyeyim;Eski sistemleri korumakla ilgili kanunlar çıkarmakla uğraşan devletler ve rejimler ve çıkar sahipleri de sonunda bol demogoji ile bile avuçlarını yalayacaklardır. Alıştığımız tür bir \”özel hayat \” kavramı belki kalmayacak ama saklayacak şey iki kulağınızın arasındaki ise neden korkasınız?
Çünkü olağan sistemlerin, makam arabalarının, iki dudak arasında olan insan yaşamlarının sürdürülebilir olmadıklarını hepimiz, bilinç altında olsa da farkediyoruz artık.
Sebastian Thrun örneğin 20 yıllık bir prestijli Stanford üniversitesi robotik profesörü. Sonunda üniversiteyi bırakıp şöförsüz yürüyen Google aracını geliştirdi. Yılda dünyada 1.2 milyon insan trafik kazalarında ölüyor. Bu sayının Google aracı veya benzeri ulaşım çözümleri ile anlamlı azalacağını söylemek için dahi olmaya gerek yok. Ama kanun koyucular ve hali hazır sistemden nemalananlar bunu geciktireceklerdir. Raptı zapt altına almak isteyeceklerdir ve süreç sadece biraz gecikecektir.
Cilt kanseri erken teşhisi nasıl yapılır? Duşta sizi haftada bir çıplak iken çeken bir video sitemine ne dersiniz? Parmak izinin büyüğü gibi en ufak değişiklikler bile size doktora gitmenizi söyleyen önemli bir uyarı verebilir. Eh, çıplak resimleriniz bir kez dijital hale gelince kim bilir? Hayır!
Yoksa erken teşhis hayat kurtarır bu resimlerin etrafa yayılmasını önledikten sonra bir dijital gözetmen sizin de hayatınınızı kurtarabilir mi? Evet!
Düşünün Google şirketinde kanser hücrelerinin kanda yaydıkları nano maddecikler üzerine testler geliştiriliyor. Göbeği öne doğru çıkan bir sürü kürsü şefinin bilgisi artık taş devrinde kaldı.
Gene Sebastian Thrun ile yapılan ve benim online okuduğum bir röportajdan bir kaç alıntı. Robotik konusunda 20 yıl üniversitede ders vermiş. Udacity diye arkadaşları ile kurduğu bir platformda ayni konu hakkında bir online ders verdiğinde 160 bin kişi derse kaydolmuş ve 25 bini diploma alabilmişler. “Tüm üniversite yaşamımda ulaşabildiğim öğrenci sayısının birkaç katı\” diyor Thrun. Bir sürü üniversite hocasının anlaşılamaz olunca daha bilimsel olduğunu sandıklarında ve malı daha iyi satacaklarından bahsediyor Thrun: \”Robotik hakkında bir profesör Standford’da bir ders verdi. Ben de gittim ve dinledim ve hiçbir şey anlamadım, ki benim konum robotik!” Diyor Alman kökenli artık Kaliforniyalı Sebastian Thrun, siz artık öğrencilerin ne anlayıp ne anlayamadıklarını hesabedin.
Ünversite pahalı. Üniversite eski bilgilerle şişkin egolarla dolu. Ben de 9 yıl civar üniversitelerde öğretim görevi yapıp artık şahsen vakti daha verimli geçirmenin yollarını arıyorum.
Nasıl bıçak ile insanı yaralar veya bilgi ile ameliyat eder ve hayatını kurtarabilirseniz, insansız hava araçları ile mal çok çabuk bir yerden bir yere ulaşacak önümüzdeki yıllarda ve tabii bazı insanlar da insansız hava aracı ile cinayet işlemenin veya yargısız infaz yapmanın çok heyecan verici olduğunda ısrar edecekler.
Yepyeni etik ve hukuk normları gelişecek teknoloji sayesinde ve bunlar \”deve berber iken ve pire tellal iken\” önümüzdeki bin yılarda değil, gayet çabuk önümüzdeki on yıllarda gelişecek. Çalışma alışkanlığı olanlar hep daha başarılı olacaklar, miskin miskin oturma alışkanlığı olanlar da miskin oturmaya devam edecekler. Zaten hep böyle değil miydi? Eskiden bilginin hızlanması (akselerasyon) dediğimiz olay singularity olarak ve dünyanın değişimi olarak kısaca akımın gurularından biri olan Ray Kurzweil tarafından şöyle ifade ediliyor: “her adımınız bir metre olsa otuz adımda otuz metre giderdiniz” insanlık tarihi boyunca da genelde sürat bu oldu. Bir adımınız artık teknoloji sayesinde “eksopensiyal olunca otuz adımda bir milyar metre gidiyorsunuz!”
Yarın Rockefeller, Kominizm falan.
Son zamanlarda okudugumda en ileriyi goren yazi… Teknolojinin iyi ve kotu yanlarini ust uste koyunca iyi taraf agir basiyor…. Kotu yani agir basanlar politikacilar…
Bu yaziyi tamamlayacagini dusundugum kitap ise “Pale Blue Dot; Carl Sagan”.
Mahmut aklina saglik diyorum..
Aydin Sav
Emeğinize sağlık,çok güzel bir yazı.
.