Bankalar, Maradona ve Dreist

Son kelime ile başlıyayım: dreist; bu almanca terim, arsız, terbiyesiz, atılgan, densiz, afacan, cesur diye dilimize çevrilebilir. 

Genelde Dumm-dreist olarak kullanılır. Veya bu şekilde yaşamda karşınıza çıkar. Yani hem arsız, hem aptal, çünkü aptal olmasa olmayacak yerde o kadar talepkar olma, arsız olmanın kendisine de zarar vereceğini idrak eder. Bu türünde, hele erişkin denilecek yaşlarda  fazla söze gerek yoktur. Uzak durmak en faydalı yaklaşımdır. Ama sempatik olan, hatta sınırları zorlayan atılgan, cesur tarafları da vardır. Kitleler bu tür “ideal”lere bayılır.

Çoğunluğa cazip olan parçası da bu cesaretin çalışma ve bilgiden değil, çaresizlikten doğan  cahil cesareti olmasındandır. Topluma çok cazip gelebilir bu davranış biçimi. Kitleler alkışlar ve kendilerini bulurlar bu örneklerde. Taparcasına severler.

Örneğin bir golü elle attığı için de övünen ve ölümü ile son bir kez  hayranlarını ayaklandıran Maradona.  Sonunda ABD ye, Papa’ya el kol hareketleri yapan varoş delikanlısı hepimizi bekleyen sona kavuştu. Tüm dünya basınında tabiri caiz ise yer yerinden oynadı.

Ben futboldan anlamam, fazla da ilgilenmem sosyolojik bir fenomen olması dışında. Biyoloji ile olan bağlantıları hakkında yazmıştım bir ara.  Bana şahsen , konservatif olduğumdan herhalde, Pele her zaman daha sempatik geldi bu kendini de uyuşturucu ile sonunda 60 yaşına kadar yakan deli-kanlı ile mukayese edince.  Maradona\’ya benzer bir medya (hezeyanı?) heyecanı de Lady Diana idi. Mevla ikisine de rahmet eylele.

Gelelim Bankalara, şimdi sıkı durun, 20-30  yıl içinde bankalar epeyce azalacak ve önemlerini kısmen kaybedecekler.   Blok zincirle teknolojisi ile güvenlik sorunu epeyce azalacak.  Covid ile de gördük, birçok iş online ve telefonla halledilebiliyormuş.

Hisse senedi alım satımı için bundan 40 yıl önce alım miktarının yüzde biri komisyon alırdı bankalar. Sonra online banking ortaya çıktı gene yaklaşık 30 USD civarında bir komisyon aldılar. Sonra bu oran 10 USD düştü sonra 4’e şimdi artık online işlemde komisyon yok. Siz tabii hisse alımı satımı esnasında banka şubesinde veya bankerde çay içerek işlemi takip ediyorsanız yaklaşık 30 USD  veya muadili almaları normaldir. Daha fazla ödüyorsanız da muhtemelen fark etmeyecek kadar zenginsiniz demektir veya başka bir deyim ile müstahaksınız.

Artık kişiler bir beş on yıl içinde tüm paralarını ve varlıklarını blok zincir teknolojisi ile küçük bir hafıza kartında dijital olarak taşıyabilecekler. Dolayısı ile bir çok şubeye gerek kalmayacak ve bir sürü devasa kasaya.  Devletin keyfe veya beceriksizliğe göre basabildiği kağıt para olayı giderek azalacak. Siber paralar ile yepyeni bir ekonomi geliyor.  

1 thought on “Bankalar, Maradona ve Dreist”

  1. Gene güzel yazmışsın Sevgili Mahmut, Deist kelimesi bizde Ateist’in bir kısmını ifade edecek şekilde algılanıyor genelde. Yani Allah tamam da, din diye bir şey tanımamak şeklinde algılanıyor. İmam Hatiplilerin deist olması endişesi de bu zaten. Lady D biraz kel alaka olmuş bence, Pele ile özdeşleştirdiğini sanmıyorum. Maradona ile özdeşleştirdiysen, katılmadım benzetmene. Hafızanı yoklasan mok yoluna giden bir James Dean bulabilirdin mesela. Klavyene kuvvet Sevgiler Yılmaz Ayata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *