Sibel Başkan dönemindeki Enginar festivali çok ilgi gördü. Halkın rağbet etmesi mühim. Halka ragmen zafer, istiklal, aydınlık vs gibisinden şeyler olmuyor. Urla zaten uzun yıllardır koruduğu kırk-ellibin nüfusu çoktan aştı. Artık biraz planlama, yani çalışmak gerek. Enginar festivalinde bu nüfusun yaklaşık yirmi mislini görüyor Urla.
Çıkarılacak dersler kısaca: bir şehir çemberi artık yapılmalı yani şehrin içine girmeden Toptepe ve Urla sanayii üzerinden bir alternatif yol oluşturulmalı.
Festival için bu yolun etrafında araç park yeri olarak yerler planlanmalı örneğin eski Çeşme yolu boyunca 500 araçlık park yerleri bu tür festivallerde açılmalı ve bedava gidip gelen shuttle servisi ile tercihan elektrikli otobüslerle merkeze geliş planlanmalı.
Çevre yolu deyince akla geçen yazımda “aptalca” yaftasını yapıştırdığım bir döner kavşak örneğini biraz daha açayım: 2209 sokak ile eski Çeşme yolunun kesiştiği yerde (Ünal Çiçekçilik ve karşıda Mirsa Hafriyat) düşününce de biraz sert gibi gelebilecek bu yaftayı hakkeden aptalca tasarlanmış bir döner kavşak var. Düz yolu biraz eğriltip ortaya bir döner kavşak konulmuş. Çift şeritli eski Çeşme yolundan örneğin İzmir’e giderken iskele tarafına dönmek isteyen 3 araç peşpeşe gelse sol, yani hızlı şerit durmak zorunda. Kavşakta fazla yer yok. Halbuki sol tarafa karşılıklı 50 -100 metrelik sola dönecek şerit koymak mümkün. Yol akmaya devam eder.
2209 nolu sokak ilerde herhalde zaten ağaçlı yol gibi daha geniş bir iskele ve merkez arası gidiş geliş yolu olacaktır. Gene planlamada düşünülmesi gereken bir başka yol ise eski Akpınar yani Tabaklar deresinden kalan beton kanalın genişletilmesi ve burada elektrikli kayıklar ile İskele ve Merkez arasında bir ulaşım yolunun planlanmasıdır ki bu tabii biraz daha büyükçene bir proje ama şimdiden çalışılmasında epey fayda görüyorum.
Arasta boyunca Mustafa Kemal Paşa Caddesi için artık festival olmadığı zamanlarda da tek yön olma vakti geldi. Bu yol Urla’nın cazibesine cazibe katarak bir lokantalar ve cafeler sokağı olacaktır orta veya uzun vadede.
Bir sorun Yeni Pazar yeri. Selçuk başkan zamanında yapıldı. Cuma pazarı kentin merkezini bloke ediyordu buraya taşındı. Önce otobüslerle halk cuma günleri pazara getirildi. Sonra kaderine terk edildi. İş edinip canlandırılması elzem ve Urla’ya zenginlik katabilecek bir merkez. Cuma günleri pazar diğer günler bomboş. Sekreterya vs ile çalışılması örneğin cumartesi pazar günleri güzel bir motorsiklet bisiklet pazarı olabilir ve tüm ülkeye hitabeder. Ama dediğim gibi sekreterya ile çalışmak gerek. Salı çarşamba örneğin tekstil pazarı olabilir.
Yeni pazar yeri illaki enginar festivaline entegre edilmeli, orası festivalde cuma günü sinek avlıyordu.
UMA yani Urla müzik akademisi ve sonra restore edilen AKM ile orda faaliyet gösteren Sedat Şenoğlu hoca ile okul Zafer caddesine hayat getirdi. Zafer caddesinin sanatçı ismini de Sanat sokağı olarak değiştiren ve burada antika ve sanatın yerleşmesini sağlayan Sevda Sadıç hocanın da fikir ve emeklerini de tabii ki hep anmak gerek.
Arkeolog Osman Erkurt Urla’ya memur arkeologların ötesinde değer katan biri. O’nu Türk Thor Heyerdahl’i olarak nitelendiriyorum. Biraz birbirimizi yemeyi bıraksak ve destek olsak ve liselere sıkça davet edip öğrencilerle buluşmasını sağlasak keşke! Dünyada da Thor Heyerdahl kadar ünlü olabilir ve daha çok Urla’lı gence fayda sağlayabilir.
Urla için bir şans da çalışkan ve uyumlu Kaymakam Sefa Murat Demiryürek oldu. Benim 18 yıldır burada gördüğüm en yapıcı ve çalışkan kaymakam. Bakalım bu yaz Çeşme’ye olduğu gibi havalimanından Urla’ya Havaş veya benzeri seferlerin düzenlenmesini sağlayabilecek mi?
İnşaat ruhsatlarında İki kat yüksekliğe dikkat edilmesi herhalde çok önemli ve bu gerçeği de herkes anladı. Yeter kontrol var mı? Emin değilim. İki buçuk kattan bodrum sıkıştırmalar her yerde görülüyor maalesef. Umarım ilerde bu iki kat’ın önemini anlamamakta direnen çıkmaz.
Mahmut bey Mesajınızı ancak cevaplıyabiliyorum, Kusura bakmayınız.. Kendimce uğraş verdiğim birkaç konu var; Gerçekleşmesini takip ediyorum. Çeşme Koç Üniversitesi Çeşme Türk-Rus Dostluk parkı Hırvatistan ortak miras eserleri interpretation çalışması gibi.. Bunlar proje değil Sadece meşguliyet Biraz da filantropi gereği hayatımızın gereği Urla’daki etkinlikler ve değerli katkılarınızı takdir ve beğeniyle takip ediyorum,devamlılığını diliyorum. Selam sevgi saygılar Oğuz Aydemir
Sent from my iPhone
>
Pingback: Urla’nın Yeni Belediye Başkanına « Mahmut Tolon