Nasırdan çektiği kadar hiç bir şeyden çekmemişti! Haklı Orhan Veli! Eh, normal bir insan da oturup dik durmak ve durmamak üzerine kafa yormaz ki? Altta yazdıklarım bilhassa dik durmaya bir çözüm önerisi.
Nasır için de faydalı olacağına inanıyorum, ben sonunda üretip denemeye başladım. Zaten 6 aydır Urla’daki Ayakkabıcı Latif usta ile dost oldum bir türlü istediğim kalınlıkta lastik getiremedi.
Eşitlik falan bir yana, güzel bacakların topuklu ayakkabı ile yürümesi çekici bir görüntü. Buna itiraz edecek çok da fazla insan çıkmaz. Topuklu ayakkabıya adapte olan bacak adalesi, baldırın arka kısmında kısalırken ön tarafında uzuyor. Aşil tendonu kısalıyor ve kalınlaşıyor. Pelvis öne doğru çıkıyor ve zincir kemiğinin (columna vertebralis) normal dengeleri bozuluyor. Dizlere ve ayakların ayasına daha fazla yük biniyor. Göğüsler hafif daha öne doğru çıkık topuklu ayakkabı giyince ve doğal olarak da bir diğer zayıf noktamız olan boyun adaleleri zayıflıyorlar.
Haydi normal topuklu ayakkabı güzel görünüyor da platform tabir edilen takunya bozuntusu yeni moda ayakkabılar ise en zarif bacaklarda bile en azından benim gözüme bir diken gibi batıyor. Güzel görünmek uğruna ne modalara katlanıyor türümüz! Bir de güzel görünse canım yanmayacak.
İtiraf edeyim cinsi latifin bacaklarına bakan bir erkek olarak yaşlandıkça, hekim tarafım ağır basarak tüm zincir kemiğe bakmaya başladım. Konu hakkında okudum.
Dik oturmak kadın veya erkek için çok önemli. Kalça ve sırt kaslarının yanı sıra bilhassa karın kaslarının çalışması dik durmak için çok önemli. Ne tip ayakkabı giyerseniz giyin karın kaslarını ayrıca çalıştırın düzgün bir duruş için.
İnsanoğlu ecdadından kopup dört ayak yerine iki ayakla yürümeye başlayalı epeyce süre geçti. Aklıma gelen çözüm ise hem lomber kasları (bilhassa iliopsoas) ve hem abdominal kasları çalıştıran ve bunun yanı sıra diz ve baldır kasları için (Bilhassa Mm. Fibularis M.Tibialis posterior ) topuklu ayakkabının tam tersi bir ayakkabı formu önermek geldi. İlk prototipin resmini ve şu an kullandığım ayakkabıların resmini meramım daha kolay anlaşılsın diye bu yazıya ekliyorum.
Geldiğim noktada ayak ayalarının olduğu yere 3 milim ila 11 milimlik ve 3-9 cm genişliğinde bir eki ayak parmaklarının bittiği yere, orta ayak hizasında ayakkabının altına yerleştiriyorsunuz. Lastik herhalde her ayakkabıcıda bulabileceğiniz bir malzeme olur, hem de tüm zincir kemiğe her adımda sadmeleri hafifleterek aktaracağı için de faydalı olur. Bilhassa hanımlara öneriyorum bilhassa topuklu ayakkabı giyenlere, anatomik değişikliklerin önüne geçmek için. Ama diz eklem sorunu için de önleyici bir tedbir olacaktır.
Ayakkabı yapan fabrikalar da okurlar bu satırları diye de umuyorum.
Halihazırda topuk dikeni vs için ayağın arka tarafında düz olacağına yuvarlak taban yapanlar var (örneğin:sketchers firması, Dansko Loralie, Ecco vs. ) ama benim anlattığım gibi ayakkabı yapanlar, benim bildiğim kadarı ile yok. Haydin ayakkabı üreticileri dünya çapında bir moda için öncülük yapın! İlk prototipi damadım garajında yaptı. Biraz fazla yüksek oldu, ikincisini Urla’da Latif usta elindeki malzeme ile yapıştırdı. Şimdilik 3 milimlik bir yükselti. Artık ev ayakkabıları olarak onları giyiyorum. İzmir’e yolu düşünce Latif usta 5 milimlik bir lastik alacak, altına yapıştırmak için. O zamana kadar bununla idare edeceğim.