Pandeminin Güzel Yanı:  Küresel Isınma Kul Yapımı

 

 

Bu Corona Zart virüsü sayesinde küresel ısınmanın kul yapımı olduğunu umuyorum her insan anladı. Bu, saf tutabilmek için önemli bir ayrıntı.

 

Corona ile idrak ettik.

 

“Sopası yok ki” kafamıza kafamıza dürtsün mealinde. Atmosferdeki Carbon oranı için300 ppm çok fazla demiştim. Kritik sınır 350ppm dediler. O zamandan beri de yazmıyorum.  400 ppm i geçtik. Ki sopayı yedik. Sanki gerilemeye başladı. Hava hissedilebilir oranda  temizlendi. NO2 değerleri sert düşüşe geçti.

 

***

 

Bu dünyaya yedi  milyar bile fazla diye yazıp, sonra 7.5 milyarı geçince boş vermeye başlamıştım. Sekiz milyara yaklaştık ki sopayı yedik kafamıza.

 

Nasıl şeker hastası az şeker yemeli ise,  ‘insan hastası gezegende’ insan sayısını tedricen azaltmak gerekecek.

 

***

Umarım artık bu tedavi konusunda da saf tutabiliriz ve  genel kabul görür.

 

Her insanın tek çocuk hakkı var denilir ve ekonomi ona göre ayarlanırsa umarım 7 milyarı tekrar görebilirim bu yaşamda. Savaşa bombalara gerek yok. Her çift iki çocuk sahibi olsa bu yola gireriz.

 

***

Nasıl el yıkamayı, sosyal mesafe tutmayı öğrendiysek bunu da öğreniriz  genel bilgilendirme, özendirme  kampanyaları ile.

 

 

İlerki nesiller karar verirler ideal gezegen nüfusu  5 milyar mıdır? Yoksa doğduğum yıllardaki gibi 2.5 milyar mıdır artık verilere göre   gelecek nesiller görecekler umuyorum.

 

***

 

İnternet genelde  evdekal dönemine dayandı,  altyapı yetersizliklerine rağmen…Artık sıklaşarak gelecek olan  krizlere bundan sonra daha da  iyi hazırlanırız inşallah. Biosentetik (kötü niyetli)  felaket daha hiç yaşamadık. Her an mümkün! Ve inanın Corona’dan beter olabilir.

 

***

 

Avukatlar, tasarımcılar, danışmanlar evde çalışabildiklerini gördüler ve artık belki bir posta kutusu ofis ile yetinip daha fazla israftan, gösterişten kaçınacaklardır sanıyorum.

 

**

 

Enerji üretimi yerelleşme istikametinde gelişecektir umuyorum. Güneş ve rüzgar enerjisi  ihtiyaç sahibi tarafından bakılabilir olduğu sürece çevre dostudur. Michael Moore Filmi (Human Planet – You tube üzerinden bedava izlenebilir)  kağıt üzerinde karlı göründüğü için yapılan bu tür büyük yatırımların nasıl çevre düşmanı olabildiğini ve gerek üretiminde gerek zaman içinde endüstriyel çöplük haline gelebildikleri konusunda bizleri yeteri kadar uyardı.

 

Elektrikli arabaların da akülerin hazırlanmasındaki çevre kirliliği vs göz önüne alınırsa yaşam biçimimizi değiştirmekten, ifrattan kaçmaktan başka çözüm olmadığını anladık umuyorum.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *