Kraliyet ve Halkın Sağduyusu

Seçim imkanı olunca halkın sağduyusuna hep güvenmişimdir.  İngiliz kraliyet ailesi hakkında birkaç şey yazdım.  Kırmızı saçlı prens Harry için mirasyedi ve eşi Meghan Markle için ikinci sınıf dizi oyuncusu diye yazdım.  Fikrim değişti mi?  Kraliyete tamamen karşı birisi miyim?   Hayır.

\"77e8238a-a225-4256-81a2-5dd63a8f00fa\"

İngiliz halkı çalışkan ve uzun süren payitaht döneminde II.Elisabeth’i o kadar içselleştirdi ki, tabutundan veda için kilometrelerce kuyruk oluşturarak sıraya girdi.

Danimarka, Norveç, Hollanda, İsveç kraliyet ile yönetilen ülkelerden bir kaçı.

Demokraside genelde birkaç grup oluşuyor ve kıran kırana mücadele ediliyor. Bu gruplardan birinin seçtiği insan Cumhurbaşkanı oluyor.   Bu da gerginliğe neden oluyor.  Hele hele  Fransa ve Türkiye’de olduğu gibi başkanlık, parti başkanlığı bir araya gelirse al sana bölücü yıkıcı  yaklaşım.

Evrim diyene halkı kin ve düşmanlığa tahrik de,  ¨temizlemek lazım¨diyen cübbeliye yaptırım olmasın.   Bu uzun zaman tahammül edilecek bir durum değil.

Kraliyette veya daha doğrusu artık günümüzdeki gelişmiş anayasal Meşrutiyetlerde  temsil olayı bambaşka bir aile’de ve bunun inanılmaz faydaları var. En önemli artı değer: halk için birleştirici harç olmak. Rakip liderlerin başkan olmasından doğan yabancılaşmanın yaşanmaması. Bir örnek vereyim.  Beyazların üstünlüğü düşüncesi ile yetişmiş beyaz Amerikalılarda  siyahi Obama tam bir şok idi. Sonraki Trump’n Afrika kökenli Amerikalılara  ve kısmen tüm dünyaya bir şok olduğu gibi.

Süreklilik, düzen ve boyalı basına eğlendirecek malzeme  Kraliyette her daim var.  Ve  halkın çoğunluğu için için masal ve meşgale.  Bunun değerini küçümsememek gerek.  Temsil yeteneği için de elverişli, her daim birkaç lisan bilen insanlar devleti temsil ediyorlar. Güç ise seçilmiş liderlerin elinde.

Nasıl her şeye hakim Tanrı Kral dan  bu günlere geldi isek, Kraliyetler de yaşamlarını sürdürmek için  güncelleşmeye devam edeceklerdir.   İngiltere’de fiyakalı kırmızı elbiseli muhafızların parasını tabii ki vergi ödeyen vatandaş ödüyor. Britanya’da yüzde kırklara varan miras vergisi var iken Charles bir şey ödemiyor. Bunlar muhtemelen daha modern hale geleceklerdir.  Charles ne kadar temsile elverişli bir insan onu önümüzdeki aylarda ve yıllarda göreceğiz. Belki de kendi deneyimlerini de değerlendirerek emekli olup tacı oğluna bırakmayı tercih edecektir. 

Unutmamak gerek ki iki buçuk milyar insan Commonwealth denilen ve temsili Başkanları Charles olan ülkelerde yaşıyorlar. Bunlardan  elli altı ülke sadece  Afrika’da.

2 thoughts on “Kraliyet ve Halkın Sağduyusu”

  1. Erişim, anladığım kadar genç bir politikacının 2015 de bir yazıda (Hürriyet Baskını)adı geçti diye mahkeme kararı ile engellenmiş. İlginç tarafı bin kadar makale 3000 sayfalık yazı ve fotoğrafın engellenmiş olması. Anayasa mahkemesine başvuracağız veya üç vakitte Mahmuttolon.com a taşıyacağım. Yurtdışından veya VPN ile erişim mümkün

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *