MÖÖ Onbin ve Somut Bir Öneri 11/5/2008

Somut bir öneri : Gare Milattan önce ve sonradan bahsetmek ne denli doğru? EZ ve YZ diyelim!

MÖÖÖÖÖ 10.000 Uzun zamandır ilk kez tekrar sinemaya gittim. Çocukluğumdan kalan bir merakla tarihöncesi filmi MÖ onbin ‘i seyrettim ve bin pişman oldum. Bu denli yüzeyel  bir hikaye ile  ve bilimsel verilerden uzak bir film çevireceklerini sanmıyordum doğrusu.

Önce filme değineyim sonra MÖ veya İÖ ve MS veya İS terimlerine. Antropoloji ve tarih öncesine merakım 1968 lerden beri var.  Antroploji okuyan bir  İtalyan,bir Yunan arkadaşım vardı ben kuzey Almanya da Tıp okurken  ve Arkeolog ve Jeolog arkadaşlarım ve onların kitapları vs derken süregeldi bu merak.

Eh insanın kökeni Antropoloji bugünkü sosyal Antropolji de kültürlerin kökenini araştırıyor. Yani tıbba uzak konular değiller.

Eskiden bu tür Amerikan filmleri biraz da bilgilendirlerdi burda senaryoyu yazanlar olabildiğince şişirmişler.

Dişli kaplanlar Machairodontinae  EZ 10.000 yıl önce varmış  hadi  o hayvanın filmde gözükmesi normal aammaa:    Uçan dinozorlar, Pterosauria ise 65 milyon sene önce kaybolmuşlar.   Bundan 12 bin yıl önce niree 65 milyon yıl öncesi nire.

Mamutlar varmış bundan 12 bin yıl önce amma gardeş, Mamutların dişini kesip fil gibi kullanmak ise çok yanlış tabii. Mamutların nesli firavunlar  zamanında tükenmiş  ama filler ve mamutlar kuzen, bizim maymunlarla olduğumuz gibi ve iki türün ayrılması çok daha önceye dayanıyor.

Gelelim hikayeye:  bolca  hamaset, abuk sabuk bir öykü. Çok daha doğru bilgi verilerbilirdi insanlara.. bu devire ilgi epeyce büyük.

MÖ  İ Ö  falan gibi tabirler sosyal antropolojik kültürel olgular. Kısmen birbirlerinin tam tersini iddia eden yaratılış fikirleri var.  Örneğin bir inanca göre midyeden oluşmuşuz, diğerine göre Tanrı önce yeri sonra göğü yaratmış ve kimsenin inancına da saygısızlık etmemek gerek. Dinler kültür tarihimizde çok önemli bir olgu. Ama şu an katkıları daha ziyade korkarım  benden / benden değil diye insanları birbirinden ayırmak ve birbirine düşman ederek  ortaya çıkıyor. Tarihte de milyonlarca insan bu nedenle ölmüş. İspanyol Savater e göre bugüne kadar din kisvesi altında yapılan savaşlarda bir milyar 200 milyondan fazla insan ölmüş.    Önyargılar Güzeldir kitabında bu mekanizmaları yazmaya çalıştım.

Tüm dünyada  bilhassa ABD ve Batı Avrupa da artık Antropoloji ve Paleontolojide ve tarih öncesinde, Arkeolojide giderek İsa’nın yanlış tahmin edilen doğumunu milat alarak almak yerine insanlar   Present time ve  Common Era  ve BCE Before Common Era diyorlar .  Öneri: Eski Zaman ve Yeni   Zaman  (veya şimdiki Zaman ve Evvelki Zaman diyelim .  EZ 4 de doğan Hz İsanın yanlış bilinen doğum yılına göre hesabetmek bilhassa fikirleri ve yaklaşımları  altüst ediyor. Ramazanı bile ki o konudaki çalışmaları bir başka yazıda sunacağım.  Takvimi bir dinin tahakkümü altına almak yanlış ve bir sürü sapmayı beraberinde getiriyor. Ayni zamanda kültürel sapmayı da ve tonla yanlış anlaşılmayı. Bence artık tüm dünyada biliminsanlarının yaptığını yapmaya ülkemizde de başlamak gerek belki  Kültür bakanlığımızın desteğiyle ve bunu tekrar tekrar talebetmek gerek. EZ ve YZ tabirlerini kullanmaya başlayalım ben kendi yazılarımda buna dikkat ediyorum siz de destekleyin birkaç yılda yerleşir bu doğru.  Arkeoloji Müzelerine ders kitaplarına girer. Olması gerektiği gibi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *