Skandal / Keçi ve Zina e-kitap


Korkarım bu gidişle 2015 yılında da bir konu olacak

( Bu yazıdaki siyasi partiler artık yok ama Alamancılar hala oy veremiyorlar! )
Bursa şehrinde oturan insanlar artık seçimlerde oylarını ancak Kars sınır kapısında kullanabilecekler!
Gazete haberi:
Bursa şehrinde oturan işverenler, bu durumu protesto etmek ve etkinlikleri düzenlemekle BUSIAD’dan Doğan Doğrusöz’ü görevlendirmişler. TUSIAD’dan Sakıp Halis Eczacıbaşı da bir konuşma yapmış: “Bursalılar Türkiye’nin gayrisafi milli hâsılasına çok büyük katkıda bulunan vatandaşlarımızdır… Bursa’lıların oy verememeleri kabul edilebilir bir durum değildir… Kars sınır kapısına kadar gitmelerini istemek onların oy verme hakkına tecavüz etmektir! Bursalı kanarya sevenlere selam gönderiyorum.” Parti liderleri demeçler vermişlerdi.
“Bursalı kardeşlerimizin oy verme problemlerini çözeceğiz!”
AP: “Mesele CHP’nin teşriki mesaide çıkardığı pürüzler sebebiyle bugüne kadar çözülemedi” CHP: “Sorun AP’nin uyumsuz bakış açısı nedeni ile neticelendirilemedi.”, MSP: “Aziz ve muhterem din kardeşlerimizin hürriyetleri yabancı güçler tarafından kızartılmaktadır.”
Yıllar geçiyor. Partilerdeki harfler değişiyor. Sade harfler değil, Bursa’yı yakinen ve ekol olarak tanıyan genç bir başbakan iktidara geliyor ve gidiyor… Değişen bir şey yok.
Birkaç başka gazete kupürü:
“Bursa’lılar oy verme problemleri şu veya bu şekilde çözülene kadar Türkiye’nin diğer illerine banka havalelerini durdurdular! Sendikalar greve gitme kararını tartışıyorlar.”
“Artık Bursa şeftalisi yiyemeyeceğiz!”
“Bursa’lı işçilerin oy verme hakkına saygı mitingleri bütün yurtta düzenleniyor…”
Bir İstanbul Belediye Başkanı: “Bursalı emekçilerin oy verme hakkı kabul edilir bir şekilde sonuçlanana kadar Belediye otobüslerine mavi bayraklar takılması kararı aldık. Ayrıca Gülhane parkında bir dizi konser etkinlikleri yapılacaktır! Bursalı emekçilerin yayındayız: “Bana,’beceri özürlü belediye başkanı’ yani BÖBB diyenler bu demecimden sonra utanacaklardır.”

Buraya kadar sıkılmayıp okuyabildiniz mi? O zaman sıkı durun!
Türkiye ekonomisine Bursa’dan veya Ankara’dan fazla katkıda bulunan bir kesim, bürokratik engeller nedeni ile oy kullanamıyor! Bu otuz senedir böyle! Bu skandal değilse demokrasi skandalı nasıl tanımlanır bilemiyorum… Sadece bu satırların yazarı yaklaşık yirmi senedir bu konuda yazıp, gazetelerde basılmasına uğraşıyor. Politikacılardan bir-iki beyanat her seçim öncesinde olduğu gibi.
Ve içerik aşağı yukarı hep şöyle: “Efendim hakem taraf tuttu ve de saha çamurdu ama oy verme hakları vardır ve uzaklara gitmeden kullanabilmeleri için temasları sürdürüyoruz.”
Konu yeterince önemsenmiyor veya anlaşılmıyor galiba. Yurtdışında çalışan Bursa veya Adana’dakilerden fazla seçmen oy kullanamıyor…
Neden? Mektupla oy verilirse seçimlerin güvenirliği kalmayabilirmiş. Konsolosluklarımızda sandıklar kurmamıza yerel kanunlar müsait değilmiş. Sınır kapılarında oy verilebilinirmiş. Partiler anlaşamamışmış. Maaşlarına zam yaparken anlaşabiliyorlar mı?
Yok, efendim yok! Bu işi insan ya önemser ve çözer… Ya da çözer!… Çözülemezse bile kamuoyu nedenini bilir. Bilgisayar çağında aklı başında bir ekip tüm ülkelerdeki yasalara uyan bir çözüm bulur. Veya Türkiye bu kesime, rahatça oy verebilmesi için ülkeler ile yasalarının değiştirmeleri için görüşmeler yapar. Batı ülkeleri bu tip kararlı yaklaşım karşısında mevzuat arkasına gizlenecekler ha? “Demokrasi diyorsa, biraz da bize” deyince susuveriyorlar.
Mesele bu işi politikacıların ve daha önce Alamancı vatandaşların da bir SKANDAL olarak yüksek sesle duyurmaları tabii… 1974 yılında Bonn öğrenci birliğinden bir grup arkadaş bin küsur imza ile zamanın Bonn’daki Türkiye Büyükelçisine sunmuştuk problemi. Sonra yanlış hatırlamıyorsam, öğrencilerden birinin babası, eski DP milletvekili ve gazeteci rahmetli Necmettin Önder’in sayesinde bir gazetede bir sütunluk bir haber olarak Türkiye kamuoyuna yansımıştı olay.
Daha evvel aracı koymadan haberi Türkiye’deki birçok gazeteye gönderip başarısız olmuştuk!
“Va mı bu olayın başka bir izah tarzı?
” Hoş, Türkiye’deki seçmen kütükleri de bilgisayar çağında kabul edilemeyecek bir facia halinde ya! Yetkililer bakalım bir dahaki seçime kadar ki sürenin şimdiden başladığı bilinci ile bu konulara eğilecekler mi? Yoksa bir dahaki seçimlerde seçmen kütüklerinin hali, Alamancıların oy verme hakkı yine insanları çileden çıkaracak mı?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *