Doğa’da devrim geliyor

 

 

Geçen sene, yaşadığımız bilgisayar çağında sessiz sedasız önemli bir aşama  oldu. Akıllı telefonlar (yani dokunmatik internete girenler ve ayped(ipad), dizüstü (leptop) bilgisayarlardan ilk kez  daha fazla satıldılar. Apple firmasını hisse senetleri 3 yıl evvel 100 doların altında iken geçen hafta 525 dolara vardı. (aradan geçen sürede 620 doları geçti bu yazıyı eklediğim tarihte 583 dolar!)

 

Başa güreşenler arsında artık Blackberry’ nin  neredeyse  esamesi okunmuyor, ayfon  (iphone) un yanısıra bir tek  Koreli Samsung firması bu pazar bölümünde Steve Jobbs’un Apple (elma) firması ile aşık atıyor.  Apple daha önce ciddi bir rakip olan Nokia firmasını artık 6 aylık karı ile satın alabilecek hale geldi. Bunlar içinde yaşadığımız bilgisayar çağının heyacanlı anları.

 

Bilgisayar devriminden daha hızlı bir şekilde üzerimize gelen devrim ise doğa bilimlerindeki devrim. Evrim kuramının giderek anlaşılması sayesinde insan evrimi eline almaya başladı. Burada da şüphesiz türümüze has ahmaklıkların hepsini yaşayacağız. İki adım ileri, bir adım geriye attığımız da olacak. Geçen gün Alaçatı’da yaşayan bir dostum ABD ye bir tek tahlil yolladı, bulunan kanserin huyunu daha yakinen tesbit edilmesi için. Bir tahlil 4000 USD tuttu.

 

İnanılmaz sağlık harcamaları üzerimize doğru geliyor. Fakat inanılmaz tedavi olanakları da. Çin’de şifa aramaya giden bir  başka dostum orada yapılan kök hücre tedavisini anlattı, gereken MR tetkikleri vs ise Bejing de 20 dolar gibi ücretlere yapılıyormuş. Bir yanda Batı ve bir yanda Doğu. Samsung ile Ayfon arasındaki yarış sağlık sektöründe de devam ediyor. Bizde ise daha evrim kuramı var mı yok mu?  Kaçımız inanıyoruz, falan tartışmaları sürüyor. Ben emekli olunca  evrim kuramını daha iyi anlatmayı kendime görev edindim, davet eden olunca 25-30 dan fazla dinleyici bulunca,  gidip ücret istemeden anlatıyorum.\"\"

 

Yakında petrol üreten bakteriler yapılacak,  gene yakında, 20-30  yıl içinde, insanların organları da yapay olarak laboratuarda yapılabilecek,  her kromozomdan iki tane olduğu için toplam altı milyar baz çiftinden her birini  yapay harf olarak görmek ve  yapmak mümkün    ve sipariş verip istediğiniz harfleri,  şu an 50 cent gibi  bir paraya almak ta mümkün.

 

 

Bostonlu  genetikçi  veya sentetik biyolog  Church fareye daha uzun yaşayan bir tüysüz  hamster türünün genlerini ilave ederek daha uzun yaşamasını sağlamak istyor: Fare 2-3 sene yaşarken tür 20 30 sene kadar yaşıyor.

 

 

Yaklaşık dört milyar yıllık evrim insan eliyle inanılmaz bir sürat kazanacak.

 

Watson ve Crick tarafından 1950-1953\’de tarif edilen ve yaşamın anahtarı denilen DNA (Desoksiribonükleik asit) adlı molekül, dünyadaki yaşamı ve evrimi anlayabilmemizde anahtar rol oynadı. Bu bilim adamları çalışmalarını sürdürürken dünyanın nüfusu 2,5 milyardı. Şimdi  yedi milyara yaklaştık ve umut gene bilimde.

 

Her canlı hücresinin içinde DNA mevcut. DNA kertenkele, kuş ve balıklarda olduğu gibi, bitkilerde de mevcut. Üstelik her bir hücrenin içinde var; -yani balığın yüzgecini, adalesini ya da beynini oluşturan her hücrede tüm balığın anahtarı bulunuyor.

 

İnsan Genom Projesi (Human Genome Project) adı verilen proje 1990\’da ABD Enerji Bakanlığı ile Ulusal Sağlık Departmanı\’nın koordine ettiği ve öngörülen 15 yıl yerine, hızlı teknolojik gelişmeler nedeniyle 13 yılda bitirilen önemli bir proje. Bu proje ile insan DNA\’sını oluşturan 3 milyar kimyasal baz çiftinin dizilimi belirlendi. Bu bilgiler biyokimya alanındaki araştırmalarda tam anlamıyla bir patlamaya yol açtı. Hepimizin bildiği örnek genetik mucize Dolly (kuzuların kopyalanması).

 

Bizler daha tabularımızla birbirinizi yiyeduralım.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *