Yaz Yürüyüşü

Urla Karantina adasında  Sağlık bakanlığı yetkililleri  obeziteye karşı bir yürüyüş yaptı ve halkı davet etti .  Gelenek haline gelir inşallah!  Umalım yakında Orman içi yolların yazın da yürüyüşe açılması için de gayret eder bürokratlar.

Yaz vakti orman içinde (gölge olduğundan) , sadece bisiklet ve yürüyüşçüler için  Altınköy yol ayırımından İçmeler’e kadar giden orman içi yol yürüyüşçülere tabelalandırılarak  (çöp olmayacak, güvenlik olacak şekile ki bu kameralarla mümkün) düzenlenir.  O yol güzergahında tarım yapanlar ve ormancılar hariç kimse motorlu taşıtla giremezse bu yol amaç için idealdir. Çeşme Yarımadasında birkaç böyle planlı yol ile pansiyonculara ve küçük otellere anlamlı bir  potansiyel açılır.

Kuşadası Davutlar’da halk orman içinde yürüyor sabahları 6 da. Yaz vakti akşam altıda yürümek bence pel akıl karı değil.  Davutlar iki komşu Belediye ile  (Kuşadası ve Güzelçamlı)  termal su dağıtarak ve otellerin kurtulmasını teşvik ederek yöreyi cazip haler getirmeye çalışıyor. Ama tabelalı yürüyüş yolları ve bisiklet yolları da şart,  bu konuda danışılacak insan da bol.  Kararlılık gerek. Sevgi plajı ile yöre gerçekten bilinçli turizm planlaması için enfes.  Umarım manastıra kadar da tabelalı kaç km yüründüğünü, ne tür kültür fizik hareketlerinin faydalı olduğunu gösteren yürüyüş ve bisiklet yolları belirlenir yakında. Bu bir lüks değil eğer turizme bel bağlanacaksa basitçe  belediye ve orman idarelerinin görevi.  Alın size çalışkan Turizm ve Kültür Bakanı Günay’a açık bir çağrı. Aman Bakan Bey, bir de ören yerlerindeki tabelalarda İsa’dan önce veya Milattan önce tabelalarını Yeni Zaman Eski zaman diye de çağdaşlaştırın da hiristiyan kültür hegamonyasından daha ferah bir yaklaşım oluşabilsin.

Yürüyüş deyince adımsayar (pedometer) diye bir alet var, akıllı cep telefonunuza bir uygulama yükleyerek de günde basitçe ne kadar adım attığınızı saydırtabiliyorsunuz.  Veya internetten veya dükkanlardan 8-45 tl gibi bir ücrete bir tane edinebiliyorsunuz.  Günlük adım sayısı önemli, ben tekrar saymaya başladığımda acı gerçek ile somut olarak karşılaştım: sadece 2000 adım ile bilgisayar karşısında – yazın yüzüyorum falan gibi bahanelerle – gün geçirdiğim bile olduğunu anladım. 6000-8000 adım ve 500 metre yüzmek dengemi bulmama yetiyor.  Onbin adım tavsiye ediliyor  ama  (paletsiz) yüzdüğünüz her  metreyi  beş adım olarak sayarsanız  günlük hareket gereksiniminizi, tartıyı da haftada bir kullanarak  kendiniz  belirlersiniz.

Alaçatı bisiklet yolları ile bir adım attı . Çeşme ‘de yürüyüş yolları – ki orman içinde olması  daha faydalı olabilir- konusunda  kayda değer birşey duymadım.

Tabii Obezite deyince bir de içeriye gireni bilinçli kontrol gerek. Yani özetle :gagaları kapanga!  Ne kadar adım atarsanız atın bir maden işçisi veya ağır spor yapan bile günde ancak 3500Kcal yakabiliyor, daha fazlasını yerseniz –ki kaymak ve baklava ile 2000 kcal ara öğün olarak yemek gayet kolay—zayıflık hayal kalır.  Tabii günde bir kez olduğunuz yerde koşmak , nefes nefese kalmak ta adeleden ve kandan glukoz boşalması açısından faydalı .\"\"

Benim uygulamaya çalıştığım pehriz her şeyden yemek ama örneğin et ile karbohidratı en az 4 saat ara ile  ayrı ayrı yemek. Yani pilav veya makarna tek öğünde salata  ile . Et ve balık yiyince de 4-5 saat boyunca  ekmek yok, pilav yok,  patates yok.  Montignac adıyla bilinen pehrizin kendimce modifikasyonu. Meyve ayrı bir öğün,  hele dört öğün yiyorsanız ve arada  iki km yürümeye gayret etmek.

Geçen hafta Sabah Egeli de yayınlanan yazı.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *