Sisam veya Samos adası ve Seferihisar

Kuşadası’ndan Sisam adasına (Samos’a) hergün vapur seferleri var. Ada matematikçi Pisagor’un memleketi.  Tatlı şarabı ile ünlü. Gezilecek Klasik çağdan bulgular var. İon medeniyetinin merkezlerinden biri.

Ben  adayı temizliği, bakımlılığı ve  doğası açısından çarpıçı güzellikte olarak algıladım.  Fiyatlar Bodrum’dan Çeşme’den ucuz.\"\"

Seferihisar Belediye başkanı Tunç Soyer de epeyce gayret  ederek Seferihisar’a bir gümrük kapısı kazandırdı. Fakat düzenli seferler daha yapılamıyor.  Ben Kıbrıs’tan gelen Prince of Teos gemisinin ( gelenek dışı nedense bir erkek ismi verilmiş gemiye) son seferiyle  Sığacığa döndüm. Umarım yakında seferler tekrar başlar.

Ekonomik zorluklar ve yeterince yolcu bulunamaması ve duyuru yapılamaması yanısıra “Alsancak Gümrük ve Çeşme Liman başkanlığı arasında araç kullanmaktan pes ettim” diyen Mustafa Tokdemir Çeşme’den bazen faks ile de yardım geliyordu ama Alsancak’tan Sığacığa kadar bu trafikte  haftada sekizyüz km her ufak işlem için gidip gelmek ve yanı sıra duyuruları yapıp finansman zorluklarını aşmak çok fazla geldi” dedi

Ela Pame seyahat acentası temsilcisi Ebrucan Türksever ise : “Kuşadası’ndan daha kısa bir denizyolu, İzmir’e daha da yakın bir liman . Bu gemiler daha geç Samos’tan kalkıyordu o nedenle bilhassa İzmir’li günübirlikçiler için büyük bir hizmet idi “dedi.

Eskiden hani bir cep telefonu almak isteyince önce çeşitli devlet dairelerine gitmek gerekirdi. Bir takım yazışmadan sonra insan bir hat sahibi olabilirdi. Şimdi ise bir kimlik ve adres ile dükkana gidip telefonu alabiliyorsunuz ve hat hemen açılıyor.  Onun gibi birşey herhalde gümrük kapısının yerleşmesi.

Tüm adayı turladım bir plastik poşet göremedim.

Seferihisar Karlıova ile kardeş kent. Görmeğe değer bir ada. İkinci dünya savaşındaki kararsız politikamız yüzünden Yunan kıralının 12 adayı, yatını göndererek ve her adaya bir asker bırakarak aldığını anımsayınca biraz buruk oluyor ben yaştakilerin gönlü. Dükkan sahipleri ekonomik krizden önce Türkçe duyunca anlaşılan  ortak tarihimizdeki mücadeleleri anımsayıp benzer burukluklar hissediyorlar ve yansıtıyorlardı.  Bu artık esnafta kaybolmuş: Türk olduğumuzu anlayınca “kardeş” diyorlar.   Bir alışılması gereken yaşam tarzı müzelerin ve ören yerlerinin saat 15 diyince kapanmaları.  Cafeler’de internete bağlanmak bedava. Akıllı telefonlar, tabletler ve laptoplar için heryerde wifi var bazıları dört rakamdan ibaret bir şifre veriyorlar.

Bizde de var bu bedava internete bağlanma eğer bağlanabilirsen. Kuşadası Kısmet Otelden Ata Evliyazade ile konuştum: oteldeki misafirlere bedava wifi ücreti veriyorlarmış ama kış boyunca zaman zaman Kuşadası genelinde internet hızı konusunda sorun yaşanmış.  bağlantını kesik kesik olmasına ben de Davutlar’da şahit olmuştum.

Son olarak Kordon da Deniz Lokantasında  yemek esnasında bir bilgi almak için bağlanmak istediğimde vatandaşlık numaramı girip bir sms ile başvurmam gerektiği ve şifrenin ancak o zaman telefonuma geleceği söylendi. Atatürk hakkında bir siteye bu İP adresinden kötü bir şey yazılırsa hukuken  işletme sorumlu tutuluyormuş! Eh,  afiyet olsun!

Hukuk böyle ise ;gümrük kapıları ve  internet bağlantılarının kontrolü konusunda da turizmcilerin ve bürokratların Sisam\’a gidip   öğreneceği çok şey var gibime geldi. Sadece orası değil eğer turizm konusunda ciddi isek New York’u da örnek alabiliriz. Belediye geçenlerde şehir merkezinde şifresiz ve bedava wifi hizmeti sunacağını açıkladı! Örnek alınabilir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *