Sağlık ve Maliyet

İtiraf edeyim ben bir çete mensubuyum. Sağlık çalışanları çetesi, her ne kadar artık emekli olsam ve sağlık ile geçimimi kazanmasam da vesikalıyım.

İzmir’de 520 kadar muayenehanesi olan hekim var. Dal merkezi, laboratuvar vb. özel çalışan doktor. sayısı toplam 857. Dört ile çarpsan bile kayda değer bir seçmen potansiyeli değil. İnanılmaz bir baskı altındalar. Sık sık  muayenehanede \”entübasyon için gerekli ekipman var mı\” , çocuk uzmanına \”methergin nerede\” vb. ülkenin  birçok devlet hastanesinde acil müdahale bölümünde veya sağlık ocaklarında bile nadir bulunan ilaçlar var mı  diye kontrol ediliyorlar. Tabipler Odası da genelde son on yıllarda hep memleketi kurtarmakla meşgul idi . Sağlık sistemi için çalışabilecek planlar muayenehane hekimlerinin haklarını koruyacak adımlar atamadılar.

Almanya’da uzmanlık yetkisini  Hekimler Odası verir. Bizde yurtdışındaki uzmanlığın  muadelatında  bile hala Sağlık Bakanlığı yetkili.\"Screen

Hastanelerde bölüm başkanı vs olup da muayenehanesine hasta yollatan hekimlerin davranışını en az Başbakan kadar ayıplıyorum.

Yetkililer açıkça söylediler beş altı kadar özel büyük sağlık işletmesi ile muhatap olmak istiyorlar. Onlar arasında rekabet koşulları altında bir piyasa oluşmasını ve bu şekilde kontrolün daha basit olacağını düşünüyorlar.  O nedenle de  hem muayene açmayı zorlaştırıyorlar, kısıtlıyorlar sayısını,  hem de bir süreliğine kapatanların da temelli kapatması için olmadık zorluk çıkarıyorlar..Hani hekim seçme hakkı?

Sağlık Bakanlığı son yıllarda anlamlı atılımlar yaptı. Sağlık Bakanı olan genç meslektaşımı çok da sıra dışı bir hekim olarak görmüyorum doğrusu  ama sigara  kampanyasını , telefonla randevu alıp devlet hastanesine gidilmesini falan yürekten alkışlıyorum. Büyük hizmet sağ olsunlar. Doksanlı yıllarda oturup bir istatistik çıkartmıştım son 30 yılda bir Sağlık Bakanının  ortalama 8 ay görevde kaldığını tespit etmiştim. Abbas ve Papazı ancak anlayabilecek bir süre aslında…Bir de  tabii basın mensuplarına laf yetiştirme alışkanlığı da  politikacılarımızın fazlaca vaktini alan bir davranış..\”  Batıda bir basın sözcüsü atanır Bakan, Başbakan hergün TV lerde yüzünü yıpratmaz.

Hekimler zor bir iş yaparlar. Almanya’da kadın hekimlerin kendi canlarına kıyma oranı örneğin normal halkın 5, 6 misli. Ann Arbor da yeni yayınlanan bir araştırmaya göre ABD de hekimlerde intihar oranı halkın epeyce üstünde. Genelde meslek içi baskı yaşamın sonunu getiriyor ve en sık ilaçla değil de  ateşli silahla  ölümü tercih ediyorlar.

Kutad Kubilig de bile \”Hekimin hakkını  koru\” der. Devlet çalışan hekime  5-6 bin Tl veriyor bugünün şartlarında iyi bir gelir. Ama gel gör ki ondan sonra bunun iki üç mislini etrafta dolaşan yerel halkın kısmen tanımadığı koordinatörlere veriyor. Sanki çok dingin bir yaklaşım değil. Devlet  hekimine bir sürü yan ödenekten gelir verdiği için emekli olunca geliri sadece maaşı üzerinden hesaplanıp 1500 Tl civarında oluyor. Halbuki  bir dönem milletvekili yapmış bir vekilin kızı ise isterse 70 yaşında olsun hem TBMM anlaşmalı hastanede ücretsiz tedavi görüyor hem de üç ayda sekiz bin TL maaş alıyor. Hani anayasanın eşitlik ilkesi? Evli değilse tabii alıyor maaşı ama bu gelirle evli kalan  kadın sayısı da az oluyor korkarım.   Yer dar, Sağlık sorunları çok .

Tabip Odalarının  politika dışında yapacak  daha çok işleri var..\"Screen

1 thought on “Sağlık ve Maliyet”

  1. Bravo Mahmut, Süper biþr yazý donatmýþsýn: Aklýna saðlýk.Hemen retweet ettim,facebook a aktardým ve de Tabip odasýna yaymalarý ricasýyla ilettim Sana mutlu ve keyifli bir 2913 dilerim S Erez

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *