Hemzemin Yaya Geçitleri

Güzelbahçe Kavşağı,  Altgeçit ve Üstgeçitler

Eski İzmir Çeşme yolunda karayolcular uyumuşlar. Ya düşünme kapasitesi  ve deneyimleri çok gelişmemiş yol mimarları çalışmış ve soru(n)mlu politik merciler dikkat etmemişler ya da dikkat etseler de olacakları öngörememişler.

Öyle veya böyle planlama ve icraat düzgün olamamış.  Elde edilen hemen hemen günün her saatinde Güzelbahçe kavşağında trafik sıkışıklığı, vakit kaybı ve boş yere yakılan yakıt da ilave olunca epeyce para kaybı.

Ne yapılabilir?

Bu saatten sonra ciddi ölçüm ve planlama bir yol tabii.  Görünen köy’e gelince : Güzelbahçe kavşağında direk Urla- İzmir bağlantısı için araçlara bir üstgeçit yapılmalı.

Bu iklimde  ve yaşlanan nüfusta yayalara üstgeçit fikrinden vazgeçme vaktimiz geldi. Yayalara geçit her zaman hemzemin olmalı. İdeali bu . Araçlar üstgeçit veya altgeçitten geçsinler.  Önce insan sonra araç düsturunu anlamamız ve uygulamaya koymamız gerek. Bu konuda isterseniz bakınız  döner kavşaklar ile ilgili yazı.

Güzelbahçe kavşağında deniz seviyesi nedeniyle araçlara altgeçit yapılamayacağına göre üstgeçit yapılmalı altında ise Güzelbahçe meydanında yayalara gölgelik te oluşur.   Güzelbahçe’ye dönen trafik kavşaktan 300- 400 metre önce hem Urla hem hem İzmir istikametinden Güzelbahçe’ye yönlendirilirse  akan trafik akmaya devam edebilir.  Bir trafik polisi ve önceden yapılan  trafik planlaması ile, doğru tabelalandırma ile tıkanma asgariye indirilebilir.

Tabii İzmir Çeşme yolundaki bilhassa Urla İzmir arasındaki yoğun nüfus ile anlamsız döner kavşaklardan kurtulmak gerek. Yol oralarda abuk daralmalarla trafiği yavaşlatacak şekilde oluşmuş.  Yolda karşı tarafa dönecek araçlar için cepler gördüğüm kadarı birçok yerde yapılabilir ve dönecek araç  yavaşlayıp trafiği tıkayacağına  karşı tarafa dönecek aracın işaret verip cebe girmesi ile yolu yavaşlatmaz.

Yrımada.org un kuruluş nedeni fikirleşmek. Lütfen siz de küçük büyük demeden sorunlar ve bilhassa çözümler ile ilgili fikirlerinizi yazın.  Büyük gazetelerin bölgesel ekleri vikipediden alıntılarla köşe yazıları yazıyorlar. Bu tür ufak tefek meseleler ile fazla ilgilenmiyorlar. Sanırım artık internet bu tür fikirlerin ortamı olacak yavaş yavaş. Belki bizler de göreceğiz  bunu,  belki de bu ancak 20 veya  30 yıl sonra gerçekleşecek.  MT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *