Onurlu veya İyi Ölüm, Ötanezi, İsteyerek Ölüm konusunda geçen yazımda Uluslararası normlara değinme sözü vermiştim. Japonya Onurlu Ölüm Derneği geyet güzel bir kitap hazırlamış oradan bir birkaç bilgi aktarmak istiyorum. İnternetten aşağıda vereceğim isimlerle dünyadaki benzer işlerle uğraşan dernek ve kuruluşlarla temas etmek ve kanunların orijinal metinlerini kolayca elde etmek mümkün. Tek tek kanunları koyarak burada malumatfuruşluk yapmak istemiyorum.
Ölüme karar veren insana , bu kararın bir bunalım sonunda veya geçici nedenlerle olmadığını anladıktan sonra yardımcı olmak bir görev. Yasal belirsizlikte olmasında fayda yok. Kararlı insan kararını zaten uygulayabiliyor, bazen başkalarını da tehlikeye atarak ta olsa. Köprüden atladığınızda altta geçen geminin bir kaza yapmasına veya trenin önüne atladığınızda trenin kaza yapmasına neden olabilirsiniz. Böyle bir kararı olan insanın kendisini hazik ellere (uzman ellere) teslim etmesinde ve kanunda madden inanılmaz haksızlıklara’da neden olan suni destek ile yaşama girmiş ve bugünkü tıbbi imkanlar ile herhangi bir zaman kısa bir süre için bile olsa normal yaşama dönemeyecek insanları ızdırapta tutmaya kimsenin hakkı yok. Kararları gri bir zon içinde hasta yakınlarının veya sağlık çalışanlarının sırtına yüklemek te haksızlık. Yasal düzenlemelerin ülkemizde de biran önce yapılmasında fayda var.
ABD de Uniform Rights of the terminally ill act 1989 yılında çıkmış.
The Oregon Death With Dignity Act (1994) ORS 127.800-897 Implemented 27 Oct 1997
Bilgi alınabilecek kuruluşlar şunlar: ABD, End of Life Choices
İskoçya, Friends at the End
Zimbabwe, Final Exit
Almanya, Deutsche Gesellschaft für Humanes Sterben e.V
Hindistan, The Society for right to live and die with Dignity
Japonya, Japan Society for Dying with Dignity
İsreal, Lilac ,The Israel society to live and die with dignity
Hollanda, NVYE Right to Die_N
Avustralya’da her eyalette bir dernek var örnek olarak South Australian Voluntary Euthanasia Society Inc SAVES
SAVES‐ The Livlng Will Society Güney Afrika
Genelde hepsi alttaki örnek olarak aldığım Japonya’da imzalanan veya eğer hasta koma’da ise vasisi tarafından imzalanan bir belge ile suni beslenme veya solunuma son vermek gibi işlemleri yapıyorlar. Bilinçli hastada aktif Ötanezi ise sadece Hollanda’da yasal. Diğer ülkelerde ilk yazıda bahsettiğim Isviçre vs pasif ötanezi veya yardım uygulanıyor.
Hasta suni solunumda ve bir daha tıbben kendi başına nefes alması veya ayağa kalkması mümkün değil fişi kim çekecek?
Sorusunda hekimler ve hastabakıcılar yalnız değil bu kuruluşlardan destek alıyorlar. Kararın ağır yükü ve yasal belirsizlik zaten ağır meslekler olan sağlık çalışanlarının s sırtından alınıyor. Ve ölümle deneyimni daha da az olan hasta yakınlarının sırtından alınıyor insanlara onurlu ölüm haklarını kullanmak hakkı terminal safhadaki insana teslim edilebiliyor.
İnsanlar ya kendileri, bir- iki tanık, ya da eğer karar veremiyecek, iletişim kuramayacak durumda iseler vasileri ve iki hekim ve tarafsız bir tanık ta bazı ülkelerde yukarıdaki veya benzeri belgeyi imzalıyorlar. Ölüm hakkı için de cemiyetler görüldüğü gibi bir uğraş vermişler.