Anaksagoras ve Hazerfen Ahmet Çelebi

Yarımada.org tarafından Urla Takas şenliği çerçevesinde iki ay evvel Anaksagoras ve ondan etkilenen bir başka bilim insanı anısına lokma dökülmüştü. Erzurumlu İbrahim Hakkı.  Nur içinde yatsınlar. Bugün de Hazerfen Ahmet Çelebi ve Anaksagoras için lokma etkinliği oldu.

Batı’da liselerde hala Wright Kardeşlerin ilk uçuşu yaptıkları öğretilir.

Halbuki Urla’lı bir hemşerimiz Anaksagoras ilk insan olarak yıldızların da dünya gibi taştan topraktan olduklarını söyledi. Vay sen misin bunu söyleyen?
Adamı yargıladılar ve Lapseki’ye sürgüne yolladılar. 2513 yıl geçti Anaksagorasın doğumundan beri.
Birisi ilk olarak ikibin beşyüz yıl önce
gözkyüzüne bilimsel yaklaşan insan . Diğeri de ilk uçan insan: dört yüz yıl kadar önce kanatlanmış. İkisi de sürgüne yollanmışlar. Ahmet Çelebi de kendi imalatı kanatları takarak Galata kulesinden uçmuş. Dördüncü Murat Ahmet Çelebiyi ödüllendirmiş ama “bukadar düşünen adam tehlikeli olur” deyip Cezayire sürmüş.
Yarımada.org imza kampanyası yaptı yüzlerle imza ile dilekçe Belediye’ye teslim edildi. Kaymakam Bey ile görüşüldü

Bir plakete:
Anaksagoras 
Eski zaman (EZ 500) Urla’da doğdu ve EZ428 Lapseki’de öldü.
Doğabilimlerinin Urla’lı atası.
Anaksagoras bilimin hurafelerle çatışması için simge bir isim. Bu çatışma insanlık tarihi kadar eski. Meteorları inceleyen Anaksagoras yıldızların da dünyayla aynı yapıda olduğunu ileri sürmüş. O dönemde yıldızlar eski Yunanlılar için bir tanrı katı ve onları “taş” olarak nitelendirmek büyük saygısızlık.

Bu nedenle EZ450′de Anaksagoras, Perikles’in siyasi karşıtları tarafından, yerleşik inanca karşı geldiği gerekçesiyle mahkemeye verilmiş. Perikles sayesinde serbest bırakılmışsa da yaşamını fikren daha etkin olduğu Atina değil Lapseki de sürdürmek zorunda kalmış. Sonra doğruları söylediği için Sokrat veya Bruno gibi öldürülmediğine şükretmek gerek.
Anaksagorastan arda kalan bilgi kırıntıları: hiçbir şey doğmaz ve yok olmaz. Sadece var olan şeylerin karışması ve ayrılması vardır. O halde doğumu (yaşayan doğayla) karışma, yok olmayı ise ayrılma olarak adlandırmalıyız.
Ve : Duyularımız zayıf olduğundan doğruyu bilemeyiz.

Varlıkların en son parçaları yoktur, sonsuza kadar bölünebilirler. Hem sayı bakımından sonsuzdurlar hem de küçüklük bakımından.
Bundan 2512 yıl önce doğan hemşerimizi rahmetle anıyoruz T T : 2013 olmadı 14 (Belki yerel seçimden sonra? )

Yazılsa çok anlamlı bir iş yapılmış olmaz mı? Sokrat ve Bruno’nun çoksayıda heykelleri eskiden yaşadıkları şehirlerde var, isimleri meydanlara caddelere verilmiş. Anaksagoras ta Urla’ya yakışır. Galen Bergama’da heykele Kavuştu, sıra Anaksagoras’ta.

Çocuklarımızın ay’da 50 km bir kratere ismi verilmiş bir öncü hemşerileri olduğu bilinci ile büyümeleri doğru olmaz mı?

Uçmaya bu denli katkısı olan iki insanı rahmet ile anıyoruz. Bugünkü Anaksagoras etkinliği Deniz Şarman Hanımın organizasyonu ile Tanju Okan Meydanında oldu. Çok güzel müzik ile Urla Takas Şenliği ile yapıldı. Yüzlerce kişiye lokma dağıtıldı. Altta Yeni belediye meclisi aday adayları Dr. Sündüz Tanergeç (ilk Urla Cumhuriyet savcısı Sabri Beyin torunu) ve İş adamı Talat Kutlukaya ile Öcal Uluç.
\"talatsunduzocal--800px--800px--800px\"

Ve tabii lokmadan önce dans edenler \"anaksagorasdans\"

1 thought on “Anaksagoras ve Hazerfen Ahmet Çelebi”

  1. Pingback: Helvacılar Camii, Akpınar köyü ,  Samut Baba Türbesi, Urla Kalesi ve Anaksagoras « Mahmut Tolon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *