Çalışma Bakanı Ne İş Yapar?

 

Vatandaş olarak soruyorum. Bu bakan ne iş yapar? İsmini anımsamıyorum ve hatırlamaya da gayret etmeyeceğim.

 

Enerji Bakanı ile yaptığı basın toplantısında TV de birbirlerine “Sayın bakanım” diye çiçekler yolluyorlardı iki bakan. Maden işçilerinin ölümüyle sonuçlanan kaza sonrasında.   Yani bir anlamda kendilerine nasıl hitabedilmesi gerektiğini öğretiyorlardı göstere göstere halka.

 

 

Berber’e, tavuk yetiştiricisine iş yeri hekimi koyup astronomik cezalar koymak bu bakanın bakanlığı sırasında ortaya çıkmadı mı? Bu bile yetmez mi böylesine bir bakanın yetersizliğini göstermeye?

 

Bu maden bu devletin malı değil mi?   Yani bu işçiler dolaylı olarak devlet için çalışmıyorlar mıydılar?

 

Çalışma Bakanı medeni bir ülkede istifa eder bu tür bir faciada diye düşünüyorum.

 

Gelelim kısaca devlet işlettiği zaman 140 dolar olan ton maliyetinin 24 dolara düşmesine.

 

Birçok maden mühendisi ile konuştum. Betondan bir taş kitle yaparak bir kaçış odasının yapılmasının maliyeti bile, yedek elektrik sistemi, yeni gaz maskeleri vs bu tür işletmede 24 doları olsa olsa 28 dolara çıkartır .

 

Bu yani kömürün daha ucuza çıkartılması bazı arkadaşların söylediği gibi korkunç bir işçi sömürüsü değil bir başarı öyküsü . Demek ki devlet hepimizin cebinden vahim paralar çalıyormuş beceriksizlik nedenyle . Dolalylı olarak bu para kleptokrasinin cebinde takılıyormuş ve hepimiz ödüyormuşuz bu maliyeti.

 

Şimdi daha ucuz ama ucuz olması ölümle neticelenen kazalar bahasına olmamalı. Denetim eksik. 24 dolar değil 28 dolara her türlü kurtarma tedbiri de alınırdı, eğitim de verilirdi.   Buradan bazıları \”köle düzeni\” falan diyerek mal çıkartmaya çalışıyorlar. Ucuz muhalefet yapmanın anlamı yok.

 

Gaz maskeleri küflü, denetim yetersizmiş. Sahi Çalışma Bakanlığının hiç mi politik sorumluluğu yok?

 

Şirketin yetkilileri gözaltına alınmışlar. “Denetim” yapan Çalışma bakanlığı elemanları?

 

 

Bir kere daha gördük bizim şu anki kültürümüzde özür dileme maalesef yaygın değil. Sanki bundan ders çıkartmalıyız. Anlamaya çalışmalıyız Tsunami sonrasında Japon yetkililer neden özür diliyorlar? Tsunami doğanın fıtratında olan bir şey değil mi? Bunu anlamak zor gelir belki şu anda. Tsunamiye ragmen alınacak tedbirleri düşünmek falan.

 

 

Ama Çalışma Bakanı konusu basit, bence istifa etmeli.

 

Jandarmaların yatırdığı vatandaşa tekme atan danışmanın resmi ise kelimeleri gerektirmeyen bir resim idi. Demek ki devlet gücü insanın gözünü bu denli  karartıyor. Değil mi sayın “bakanlar”? Neye ve nerelere “bakıyorsanız” artık.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *