Urla Belediyesi Püripak Meclisi, Yobazlık ve Anaksagoras

İlk kez Çin kaynaklarında ortaya çıkan ‘Tu-kiu’, ‘Tu-Kue’, ‘Tut-kut’, ‘Tolköl’ gibi terimler, 9. yüzyıldan itibaren Arap-Müslüman kaynakları tarafından ‘Türk’ (çoğulu Türük veya Türküt) olarak çevrilerek Bizans ve Arap literatürüne girmişti. 6-8. yüzyıllara tarihlenen Yenisey ve Orhun Yazıtları’ndaki bazı terimleri 1893 yılında ‘Türk’ olarak okuyan Danimarkalı dilbilimci Thomsen’den sonra da terim Batı literatürüne yerleşti. Diye yazmış, tarihçi Ayşe Hür.

Öyle veya böyle bundan 2515 yıl önce Anaksagoras kardeş burada doğduğunda “Türk” diye bir tabir yok imiş.

Daha önce 3-4 yıldır süren Anaksagoras heykeli konusundaki çabalarda  bilgiden ar, püripak bir nevi direniş ile karşılaşmıştık. Özgüven eksikliği mi neden, bilemiyorum. Lokmalar döküldü, imza kampanyası yapıldı. Başkan ile konuşuldu onayı alındı. Kültür komisyonunda görüşüldü onaylandı. Meclise takılmış.

Genelde algılanan “bizden birisi olsun” türünde bir direniş imiş. Bilenin bilmeyene anlatma gibi bir sorumluluğundan bahsetmiş ve son 19 Ağustos 2014 tarihli, 12707 sayılı dilekçeyi vermeden önce bu konuları bilen olarak saymak istediğim Yılmaz Karakoyunlu ve Muzaffer Tunçağ gibi değerli ve bilgili Urla Belediye Meclisi üyelerini eğer yazılı yanıt alamazsam, meydanda bir gün Uruguaylı futbolcu gibi “hart” diye ısırmanın çözüme yönelik bir yol olup olmadığı üzerine kafa yormuştum.

“Gavur” yaklaşımına gelince, bu hemşerimiz doğduğunda Hristiyanlık ve Müslümanlık da daha ortada yoklardı. Burada yaşayanlara da İyonyalı denilirdi.

 

Bilmem anlatabildim mi necip ve püripak, değerli meclis üyeleri?

2011 yılından beri verilen dilekçelere olduğu gibi son dilekçeye de bir cevap gelmedi. “Bilenlerin” de ağırlıkları yok anlaşılan mecliste! Yakışıyor doğrusu.

Çocuklarımızın ayda 50 km çapta bir kratere ismi verilen bir öncü hemşerilerinin bilinci ile yaşamaları sizi ürkütüyor mu?

Anaksagoras bilimin hurafelerle çatışması için simge bir isim. Bu çatışma insanlık tarihi kadar eski. Meteorları inceleyen Anaksagoras yıldızların da dünya ile aynı yapıda olduğunu ileri sürmüş. O dönemde yıldızlar eski Yunanlılar için bir tanrı katı ve onları “taş” olarak nitelendirmek büyük saygısızlık.

Bu nedenle Anaksagoras, mahkemeye verilmiş.

Özetle Anaksagoras doğduğunda ve öldüğünde daha Müslüman, Hristiyan, Türk kelimeleri yok. “Bizden veya öteki” diye anlamak çok zorlama olacak. Heykele direnmek komik olabilecek.   Belki de birileri çıkıp “yobazlık, cehalet ” falan diyecek. Yakışır mı “ilerici CHP” ağırlıklı meclise?

Değerli Meclis Üyelerinin bu yazıyı yeni yılda yavaş yavaş da olsa, anlayarak okuyacaklarını umarak, 2015 de başarılarının devamını ve sağlık ile afiyet dilerim.

6 thoughts on “Urla Belediyesi Püripak Meclisi, Yobazlık ve Anaksagoras”

  1. degerli ustadim,

    yeni yila guzel bir yazi ile giris yaptiniz,

    entelektuel uretkenliginizi takdir etmemek mumkun degil,

    yeni yilinizi en iyi dileklerimle kutlamak isterim..

    sevgilerimle

    Arman Unan

  2. yok canim daha neler, burokratik bir gecikme vardir. Eminim hallolur, hakikaten “bizden degil” diyecek biri mecliste oturmuyordur herhalde! Cok sevinmistim heykeli dikilecek diye, olmayacaksa buyuk ayip olur valla!

  3. korkarım, bu çamur yazara bulaşacak, ”bizden mi yoksa değil mi?” basitliği ileri sürüldüğü an itibarı ile cephe açılmış oluyor.
    ”Anaksagoras Cephesi vs muğlak bizim cephe!

    2015’e güzel bir giriş oldu bu yazı. Silkelenerek girdiğimiz bu yeni yılda kendimize de geliriz belki. Silkelemeye devam.

  4. Anaksagoras bin yasasin. Su Anda Carl Sagan’in “Blue Pale Dot” adli kitabini okuyorum. “Cosmos un yazari unlu astrofizikci. Nerede ise tum uzay ucuslarinin ardindaki beyin. Etkileyici, anlasilir dili ile insan ve uzayi anlatiyor.
    Insan irkinin surdurelebilmesi icin gezegenlerarasi yolculugun kacinilmazligini ileride suruyor.
    Anaksagoras ile Sagan ayni yerdedir…
    Aydinlik ve Barisli bir yil dilerim.

  5. Mustafa Kemal Oyman

    Sevgili Tolon,

    Kazım Mirşan’a göre: Türk “töre-ök” (töre=yasa ök-yaradan) öksüz, ökkeş. HUNgari=HUN ülkesi halkı Macarlar bize török diyorlar.

    Anaksagor 2600 yıl önce doğdu. Ne yapıyoruz?

    Selam ve sevgilerimle…

    Emeğimiz denli var olacağız.

    MUSTAFA KEMAL OYMAN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *