Bir insan varmış, sol elinin serçe parmağı ile her gün ağırlık kaldırırmış. Doğal olarak sol kolundaki adaleler epeyce gelişmiş. Sol kolunun pazusu bacağından kalın olmuş. Ve en kalın adaleler sol serçe parmağında olmuş. Sağ kolu sol kolunun yarısı kadar kalınmış. Bu tür tek yönlü bir adale çalışması olsa, bir süre sonra gözle görünür bir etkisi olur. İnsanlar bunu ölçebilir de, kolayca görebilirler de.
Para kazanma konusu ve paraya odaklanan insanlarda da ben yaşamım boyunca benzer değişimler gözlemledim. Paylaşılması o denli basit değil belki ama biraz abartacak olursak tek raylı zihinsel sistemler gibi.
İşimizi gücümüzü bıraktık, Trump’un ne yapacağını konuşur olduk.
Para kazanma konusunda başarılı olduğu kesin de acaba zaferin ilk gününde 78 ülkenin başkanı, başbakanı vs. ile telefonla konuşunca kafası kazan haline mi dönmüştür?
Birçok ulusal boyda ve uluslararası boyda zengini hekim olarak da, dost olarak da tanıma fırsatım oldu.
Normalin üstünde zeki oldukları aşikar, ama çoğunu kısmen tek kanallı TV lere benzetmek de mümkün. Dünyayı para olarak gören esasen garibandır. Ama tehlikeli tarafı diğerleri tarafından epeyce süre ciddiye alınmaları olasılığı ve özgüvenlerinin yüksek olmasıdır.
- Bu dönemi de geçeceğiz. Tüm dünya’da globalleşmeye ayak uyduramayanların tepkisini görüyoruz. Populizmin zaferi, pideleşme diye bir dizi makale yazdım veya Zeki Kıvrak dostumun tabiri ile bu gelişmeye “elitizmin sonu” da diyebiliriz.
- Globalleşme kolay duracak bir rüzgar değil artık yaşayacağımız iklim!. Sayesinde açlık sınırında yaşayanların sayısı azaldı. Her yönelme gibi yan etkileri de oldu, zenginler çok zenginleştiler.
- Belki Populizm sayesinde de sonunda herhalde Google Apple gibi şirketler sadece ABD de değil, tüm faaliyet gösterdikleri ülkelerde vergi verir hale geleceklerdir bir süre sonra. Daha eşit dağılıma doğru yelken açacağız. Para ile özgüven artacaktır ve öfke azalacaktır. Yani “ayol ben Trump tarafından mı yönetileceğim?” diye karabasanlar içinde yaşayan ABD li dostlarıma ve dünya vatandaşlarına önerim : üzülmeyin, her şeyde bir hayır vardır ve daha iyiye doğru gitmeye devam edeceğiz. Globalleşme teknolojinin bir neticesi ve ne olursa olsun, yan etkilerinden arınarak yoluna devam edecek bir süreç.
İnsanların yaklaşık yüzde on beşi çalışıyor, diğerleri ise kısmen çalışıyormuş gibi yapıyor, yüzde birinin de kafası çalışıyor. Bu her dönem böyle olagelmiş, biyolojik bir dağılımın neticesi. Diğerleri ise seçmen, sanıyorum çalışanın daha fazla kazanacağı kabul edilen, diğerlerine de bir şekilde bir maaş verilen sistemlere doğru yol alacağız. Fakat yüzde birin dünyaya sahip olması ise son 30 yılda oluşan bir gelişme ve epeyce karın ağrısına yol açtığını da hepimiz görüyoruz.