Yeni Çağ

 

 

Yeni çağın tarifi için en önemli unsur ne? Bence zihnimizde oluşmakta olan bir değişim! Kendi yetersizliğimizi anlamamız!

 

 

Eskiye bakınca çağlar bir şekilde bir birlerinden ayrılıyor. Örneğin taş devri sonra demirin kullanılması, yazının icadı, ama şöyle insanın içine sinecek, her insanın kabul edeceği   4 mevsim türünden bir ayrım yok. Bu dört mevsim ayrımını tek mevsimi olan Ekvator’da yaşayanlar da biliyor, yaz ve kışları ters olan kuzey ve güney yarım kürede olanlar da.

 

Laf söylendiği, kelime yazıldığı an eskimeye başlıyor. Bazısı birkaç yıl bazısı birkaç bin yıl, nadiren anlamı değişmeden kullanılıyor. Şu an örneğin birkaç takvim inat ile yan yana kullanılıyor ama bilimde miladi sistem İsa’nın doğuşuna denk gelmese de (eski zaman (EZ) 4 ila 6 arasında doğduğu tahmin ediliyor) en yaygın olan takvim bu!

 

Bilim tarihi ile uğraşanın bu dört mevsim türü basit ve kolayca anlaşılacak bir dönem ayrımına gereksinimi var.

 

Sadece Akademi dünyasına bırakırsak, genelde daha çok ayrım daha çok kürsü, bölüm falan demek olduğundan, daha kolay anlaşılabileceği seçmeyebiliyorlar.

 

Zaman hızlanıyor ben daha kolay düşünebileyim diye

1) Buzul Çağı ve Seller yani Eski Çağ

2) Sonra Atların , Tekerleğin ve Yazının keşfini tekrar 2.1 Klasik dönem ve 2.2) Orta çağ diye ikiye ayırmış,

  1. çağı da makinalar ve bilgisayar çağı diye adlandırmıştım, yani endüstri devriminden bu yana.
  2. artık yeni çağın girişindeyiz zaman hızlanıyor çünkü daha fazla insan birbirinden kısmen habersiz çözümleri üretiyorlar.

 

Artık iletişim ile ve bilgisayarın yaygınlaşması ile her bilgisayarın bizden iyi örneğin zihin sporu denilen satrancı oynayan hale gelmesi ile hızlı bir şekilde yeni çağdayız. Önce makinalar bizden öte mekanik işleri yapabildiler Şimdi yapay zeka bizden öte! Bu belki bizim yetersiz olduğumuzu gerçekten idrak etmemizi sağlayacak bir gelişme. Bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Doğal olarak yalan zorlaşıyor. Uçuk liderlerin hezeyanları kitlelerce ortaya konulabiliyor. Hukukun sadece hukukçulara sağlığın sadece hekimlere hemşirelere güvenliğin sadece askerlere ve politikacılara bırakılmayacak kadar önemli olduğunu anlamaya başlıyoruz. Sadece akil olanlar falan değil, kitleler halinde.

 

 

Zihnimizde olan değişim yetersiz olduğumuzun daha çok insan tarafından anlanması, saf tutma gereğini çok daha fazlamızın sadece güdüsel olarak değil, zihnen de anlaması ve adil olmayanın dışlanmasının daha kolaylaşması. Biz çok çabuk tepki veren, az dinleyen, çok konuşan yaratıklarız ama kendi yaşam alanımızı da gayet çabuk berbat ettiğimizden artık öne doğru koşmanın son safhasındayız. Bakalım nüfus ve gazlar dengesini ne zaman yakalayabileceğiz? Tabii gazlar dengesi ve iklim bizim şu anda algılamaya başladığımız sonlardan sadece basit bir tanesi. Astrofizikçiler başka, türlü çeşitte son imkanını da bize sunacaklardır. Çözüm tabii tek olamaz, küçük adımlarla aldığından biraz daha fazlasını bir sonraya bırakma gayreti.

Öne doğru küçük adımlardaki ilerlemeye küçük günlük çözümleri, makulde arayarak gideceğiz ve bu nüfus ve eğitim içinde Trump , Aliyev, Erdoğan, Duterte’ nin de normalin içinde olduğunu istesek ve istemesek de kabullenerek. Bırakalım bu liderleri bir kenara, bu günlere sadece son yüzyılda Hitler, Pol Pot ve Stalin’i bile türümüz  bir süre için kabullenmedi mi? Depresyona davet gibi geliyor bu satırlar. Ama objektif verilere göre geçen yüzyılla mukayese edince daha fazla insan, daha azı aç olarak, daha fazla bilgi, elektrik, ilaç, iletişim imkanı ile yaşıyor günümüzde.

3 thoughts on “Yeni Çağ”

  1. Yavuz Besorak

    Eğer evet çıkarsa gideceğimiz yer sonunda Orta Asya, bizi burada barındırmazlar. Kendimizi Almanya, Rusya etc ile, yönetimi de Hİtler Stalin ile karşılaştırmak olmaz. Onlar vatanseverdiler her ne denli Hitler kifayetsiz muktedir idi ise de. Evet sonumuzdur, bunu böyle bilelim. yb

    2017-03-08 9:05 GMT+03:00 Mahmut Tolon :

    mtolon posted: ” Yeni çağın tarifi için en önemli unsur ne? Bence > zihnimizde oluşmakta olan bir değişim! Kendi yetersizliğimizi anlamamız! > Eskiye bakınca çağlar bir şekilde bir birlerinden ayrılıyor. Örneğin taş > devri sonra demirin kullanı” >

  2. Zaman nasıl hızlanabilir bilmiyorum, bizim algılarımız değiştikçe, hızlandığını sanıyor olabilir miyiz? Benden büyük yaşlı bir dostumla konuşurken, yaşlandıkça zamanın nasıl hızlandığı konusunda bir kitap okuduğunu söylemişti. Kitabın sonundaki açıklamaya göre, olay basit bir matematik meselesi imiş. Bir yıl, 10 yaşımızda yaşamımızın onda biri iken, 50 yaşımızda ellide biri, benim şimdiki yaşım 74 te ise yetmişdörtte biri. Velhasıl, kısalıyor ve de küçülüyor yaşamımız, her geçen gün, evren büyürken ve büyümenin ne zaman duracağı veya ne zaman çökeceği bilinmezken.

    1. ben hızlanmak veya accelerasyon olarak iletişim daha hızlandığından olayların daha çabuk idrakini kasdediyorum ama yaşlandıkça hızlanması için de sizinki ayrıca çok anlamlı bir izah!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *