Katalan, Bask, Kürt, Siyah/ Beyaz ve diğer Ayrımlar ile Çözüm

 

 

Fransız Kanada olsun, İskoçya olsun, Çekler ve Slovenler, Kuzey ve Güney Irlandalılar olsunlar insanlar lisan, din veya cilt rengi gibi nedenler ile birbirlerinden ayrılmak istiyorlar. Ayrılıyorlar da. Şu an Katalanlar gündemde, olmaz olmaz demeyin, Basklar hatta Bavyeralılar sıraya girebilirler.

 

Sonunda saf tutmamız gerektiğini tür olarak hepimiz anlayacağız. Hepimiz esasen herhangi bir lisan veya din ile sınırlanamayacak kadar zenginiz. Birkaç lisan bilebiliriz, birkaç dini kültür olarak özümsemiş olabiliriz. Bu tek lisanlı veya kültürle olarak daha dar çerçeveler içinde yaşayıp mutlu olanların menfi hislerine bile neden olabilir ama öyleyiz. Bir Fransız-Kanadalı ne kadar Fransız kültürü ile kendini anlamaya çalışsa bile   aynı zamanda bir Kanada kimliği olduğunu da fark edecektir. En geç birkaç yıl Fransa veya Belçika’da yaşama imkanı bulsa..

 

Kültürel modalara göre ayrılıklar veya birleşmeler oluyor. Hindistan ve Pakistan ayrımı din nedeni ileydi. Genelde lider konumundaki kişilerin olgunlukları ile de ilgili bu hareketler. Zaman zaman moda bile oluyor.

 

Çözümü ise kesin ve net demografide. Kestirmek zor yüz yıl mı sürecek yoksa daha az mı yoksa daha fazla mı bu çözümlerin meyva vermesi ama çözüm demografide. Açayım: çözüm karışık evliliklerden olan çocuklar basitçe!

 

Ve size iki insan tanıştırayım. Ana bir kültürden, baba diğerinden karışımlar var. Bunlar Alman-Türk olabilir Ukranyalı- Bulgar olabilir, Çin-Japon olabilir. Hristiyan Hindu olabilir vesaire. Aklınıza gelen her türlü karışım.

 

Amerika’da tekrar köpüren ırkçılığa ilaç olabilecek iki insan var. Birisi Trevor Noah hergün ABD TV lerinde mizah programları var. Altyazılı falan bir iki programını izleyin lütfen. Siyah Anne ile Beyaz babanın oğlu Güney Afrika’da zor şartlarda büyümüş. Hakkında internette bol bilgi bulabilirsiniz. Diğeri hakkında Türkçe bir şey bulmak daha zor olabilir. Beyaz anne ile siyah baba’dan olma ve bebekken Alman kökenli bir beyaz Amerikan çiftince evlat edinilmiş Colin Kaepernick. Çok iyi şartlarda yetişmiş. Sonra çok iyi bir profesyonel Amerikan futbol yıldızı olarak çok para kazanmış. Sonra okumaya ve üniversiteye gitmeye karar vermiş üstün zekalı işsiz bir sporcu. Neden mi işsiz? Bu vatandaş Amerikan milli marşı sırasında ilk diz çöken. Artık iş inada bindi ve hepsi çöküyor ama ilk çöken olarak Colin işten atılmış. Erken öten horozu keserler misali. Colin (Kap) Kaepenik yolda pahalı araç kullanan siyahilerin keyfi olarak durdurulmalarına ve aşağılanarak aranmalarına ve ara sıra da tabancayı çekip vuran polislerin hala serbest kalmalarına tepki olarak diz çökmeye başlamış. Sonra Trump seçilmiş. Bakalım Colin tekrar iş bulabilecek mi?

 

ABD yi tanımak için biraz tarihini de bilmek gerekir. Daha 1930 lara kadar bir beyaz bir zenciyi öldürünce olan tepki bugün burada bir aracın bir köpeği ezmesi ile orantıdaydı.

 

İki bahsettiğim insan da sadece ABD de Afrika kökenli olarak adlandırılabilecek kadar açık renkli. İkisi de en üst IQ seviyelerine sahipler. Yolları açık olsun. Milli marş sırasında diz çöküp protesto etmek konusunda ise ABD kültürü bizdeki kültür ile mukayese edilebilir. Bu iletişim çağında bile çözüm yüz yıl mı sürecek yoksa daha az mı kestirmek zor.

1 thought on “Katalan, Bask, Kürt, Siyah/ Beyaz ve diğer Ayrımlar ile Çözüm”

  1. Pingback: Klasikten Güncele: iki Kitap, İki Yazar:Dürüşken ve Aktolga « Mahmut Tolon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *