İzmir\’e Doğa Müzesi

\"img_8806.jpg\"

Dün Tanju Kaya Hocanın başında olduğu Ege Üniversitesi Doğa Müzesini gezdim.

 

Herkesin kolayca gezebileceği bir müze. Gönül isterdi ki eski fuar alanında, şehrin merkezinde olsun ve çocuklar akın akın gidip evrimi kendi gözeriyle görebilsinler. Ebeveynlere, okul aile birliklerine çok iş düşüyor.

 

Evrime herhangi bir parti sahip çıkmıyor. Ülkedeki evrim farkındalığının bir sonucu olsa gerek. Biraz açayım. Halkımızın büyük bir kısmı evrimin olduğunun farkında değil. Dolayısı ile bir parti için konu değil. İş bize düşüyor.

Bilmeyen de rahatlıkla yok diyebiliyor. Demelerinde bir sakınca da yok. Nasıl olsa en fazla birkaç on yıl gibi kısa bir sure içinde bu bilgiişlem çağında bizim halkımızın da çoğunluğu evrimin gerçek olacağını kabullenecektir. Güneş çamurla sıvanmaz.

 

Gönül isterdiki de demekle peynir gemisi yürümüyor. Çocukların kendi gözleri ile görmeleri gerek. Eski Fuar alanındaki binalardan birini veya Balçova İnciraltında bir alanı eğer İzmir Belediyesi tahsis ederse ( kurulacak bir vakfa bu amaçla devrederse)iben iki genç bioloğu yanıma alıp Londra New York Berlin ve Ottawa daki doğa bilim müzelerini gezmelerinin masrafını üstlenir ve oradaki yetkililerle temas etmelerini sağlarım. Eminim çok sayıda başka sponsor bulunur böyle bir projeye. Bir çok müze de sevinerek bazı objeleri ödünç verir. Okulların çalışabileceği güzel bir alan oluşur.

 

Tanju Hoca da bir çok material vererek Ege üniversitesindeki müzenin bilimsel bir müze olarak kalabileceğini ve Kültür parkta yapılacak müzenin de halk için görsel bir müze olabileceğini söyledi.

 

Cahit Helvacı hoca örneğin bir çok mineral örneği verebileceğini söyledi. Bir madencinin özel müzesinde örneğin (nesli altı bin yıl once tükenen) mamut’un iki önceki atası Platybeledon’un ön ve arka dişleri var elinde eminim güzel bir müzeye teşhir edilmeleri için bir sure verir.

 

Kuşlar hakkında renkli bir bölüm olur. Çocuklar Yalı Çapkını’nı son anadolu leoparını kendi gözleri ile görebilirler. Burada bir zamanlar su aygırlarının yaşadıklarını öğrenirler.

Küresel ısınma ne demek görsel olarak anlatılır. DNA ne demek. Ve akıllıca yapılırsa bu müze kendi kendini ayakta tutacak kadar da para kazanır.

Dünya nasıl oluşmuş? Foto sentez ne demek. Evrim nasıl gelişmiş. Bir kenarda “sizin DNA’nızda ne kadar Neanderthal geni var?” diye ölçüm yapılır.

 

Türkiye’deki bilime anlamlı bir rüzgar estirir ve büyük bir hizmet olur.

 

Bu yazıyı okuyanlar ilgilanirlerse “Evrime inanmak” kitabımın PDFsini mahmuttolon.com dan indirip okuyabilirler. Karikatürler de var, çatık kaşlı bir kitap değil merak etmeyin.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *