Görgü sadece bilgi sahibi olmak değil ayni zamanda denge sahibi de olmaktır. Dengesiz bilgi sonunda insan çokça gemi sahibi olabilir ama hizmet ettiği halka OGS HGS sorununu çözmeyi akıl edemeden Bakanlığı bırakır.
Yoldan sorumlu Bakanlıktan sonra Başbakan olur.
Başbakan olur ve bilemezsin tabii, bizde bu ense oldukça bakarsın Belediye Başkanı da olur.
OGS ile HGS yi tek geçişte toplamak basit bir ara-yüz meselesidir. İsrar edince hemen çözülür, makam sahibinin hizmet etme isteği ve becerikli veya kararlı olması yeter. Binlerce cihaz satan firmalar istense idi bunu çoktan çözerlerdi halka da eziyet olmazdı.
***
Hardal markaları beylik marketlerde ateş pahasına satılıyor. Almanya veya ABD de alacağınızın 3 mislini ödemeniz işten bile değil ve nedense yaygın marketlerde yerli hardal firmalarını bulmak mümkün değil. Acep necip idarecilerimiz tarihe veya gemilere (şirketler üzerinden) isimlerini yazmak ile meşgul iken tüketiciyi kollamayı unutuyorlar mı? Hardal öyle, Wasa marka İsveç peksimetinin (bazı perhiz uzmanlarımız tavsiye ediyorlar) yurdum fiyatı Almanya’daki fiyatın kg bazında iki veya üç misli.
El insaf, sahibi yok mu bu fiyatların? Evde hardal yapabilirsiniz! Biraz internette dolanmanız yeter. Ayrıca haydi iktidar şaraba çok vergi koyuyor anlarım da, hardalın veya marka peksimetin fiyatı neden böyle? Hardalı gelin otoyola da sürelim hikayeyi tatlandırmak için!
***
Bakkal veya market fiyatları böyle de otoyol veya HGS fiyatları nasıl? Gülerek yazıyorum, yurtdışı markaların yapmaya cesaret edemediklerini bizim yöneticilerimiz bize yapıyorlar.
Akhisar’a üç araba gittik. Oradan biz Öcal Uluç ile diğer iki arabadan beş dakika kadar erken ayrıldık ve merak edip Saruhanlı’dan paralı İzmir Otoyoluna girdik, yaklaşık 70 kmyi gittik – el hak güzel yol – ve hızlıcana da gittik. Bizden sonra çıkan iki araç İzmir’de misafirlerini indirecekleri için eski yoldan, ve İzmir içinden gittiler, biz otoyoldan. İzmir’e kadar yaklaşık 7o km 26 küsur TL! Bizden önce Urla’daki buluşma yerine gelmişlerdi.
Seferihisar kavşağından sonra Çeşme’ye 3TL seksen kuruş! Orası yaklaşık 75 km! El insaf. Yöneticilik para kazanma becerisi veya bilgisinden ziyade izan ve insaf ve denge veya görgü de gerektirir. Uluç fark etti ve hesapladı, 6 mislinden fazla!
Haydi bakalım hayırlısı. Belki otoyol idarecilerinden bu satırları okurlarsa diye bir de dip not. Otoyol kenarında araçlar ancak acil durumda park edebilirler. Bolca araç sıra sıra otoyol boyunca park etmiş ve necip halkımız bu mevsim çıkan papatyaları yolmak ile meşguldüler. Ya’hu üç tane beş tane alırsın haydi de, kucak dolusu demetler ellerinde! Bir dahaki haftaya geçerken otoyol boyunca papatya göremezseniz otoyol yetkililerine zihninizden bir selam gönderin.
Aklıma Karaburun’da otobüs ile şehirden gelip de Nergis tarlasını yolan ve çiçek bırakmayan necip vatandaşlarım geldi. Eken köylü saçını başını yoluyordu! Bizde bu ense oldukça daha çoook … gidecek yolumuz var anlaşılan.
Hem bir dost hem de okurumdan gelen epostayı ekliyorum:
Yazdıklarında %100 haklısın. OGS – HGS konusunda, ikisini aynı gişeden
geçirebilmek son derece basit olmalı, nitekim bizim buralarda bazı giriş
çıkışlarda OGS/HGS ortak isteyen istediğinden geçiyor.
Evet niyet, beceri, farkındalık, saygı …. gerekli. Sadece kendinin
veya kabilesinin cebini doldurmaya odaklanmak yerine bu basit ama çok
kişiyi ilgilendiren şeylere odaklanmak için bir yığın şey gerekli ve
tabii kültür/ kafa yapısı
İstanbul civarında bomboş Kuzey Marmara otoyolu denen bir takım
otoyollar var, buralarda seyahat çok rahat ve fakat çok pahalı 10 – 20
Km’lere İstanbul Sapanca yolu ( 130 Km ) için ödediğinden fazla para
ödüyorsun üstelik gişeler tarihten önceden kalma bariyerli tip. Her
halikarda duruyorsun bazan okuyor HGS’ni bariyer kalkıyor bazan okumuyor
nakit veya kredi kartıyla ödüyorsun, arkadakilerin canı çıksın.
Geçen gün gişedeki delikanlıya ” evladım ayıp olmuyor mu hem dünyanın parasını
alıyorsunuz hem de hala bu ilkel gişe sistemlerini kullanıyorsunuz ”
dedim. tabii adamın ne günahı var . Efendim bir dilekçe yazıp
şikayetinizi bildirin dedi. E tabii bunu yolun yapımını ve işletmesini
ihale eden adamın görüp müdahale etmesi lazım ama öyle bir niyet yok.
Bizim memlekette kanun, tüzük, kararname çıkarana, ihale verilene kadar
gayret, sonrası mevlam kayıra.
Selam
LikeLike