Neden Okullara, Cuma namazlarına ara verilmeli?

 

 

 

Corona bir grip türü, tek fark biraz daha ölümcül olması. Bu virüs tipinde  yaz aylarında  vaka sayısının azalmasını  bekliyoruz. Sıcağa fazla dayanıklı değil bu virüs tipi.Hiçbir tedbir alınmazsa  teorik olarak Türkiye nüfusunda kırk bin e yakın ölüm vakası görülebilir.

Üç hafta kadar süre mümkün mertebe  toplantıların ertelenmesi hastalığın yayılma riskini anlamlı azaltır. Hem hastanelerin zorlanması önlenir, hem toplam yayılma hızı yavaşlar,  hem bu hastalık sayısı ve  beklenen ölüm sayısı anlamlı azalır.

 

Bu kadar basit. Daha da fazlasını anlamak isteyenler farklı çan eğrilerine baksınlar. Alltta  Obama\’nın atıf yaptığı çan eğrisi \"flattening_the_curve_final.jpg\"

 

Paniğe gerek yok. Keyfinizce yaşayın.   Öpüşmeme, mümkün mertebe kucaklaşmamak, sıkça el yıkamak anlamlı ve basit tedbirler.

 

El yıkama ne kadar uzun sürmeli?  İki  kez dandini dandini dastana danalar girmiş bostana, kov bostancı danayı yemesin lahanayı  şarkısını bir küçük çocuğa söylediğiniz süre kadar.

 

Onu istemezseniz gene iki kez : Fış fış  kayıkçı, kayıkçının küreği, hop hop eder yüreği tepsinde fincan böreği  söylemeniz de ayni süre.. Tabii uyuyacak çocuğa bu  ninnileri yavaşça söylemek gerek.  Tabakhaneye bir şey yetiştiriyormuş gibi değil.

 

Temizlik önemli bu vesileyle tekrar idrak ediyoruz.   Corona virtüsüne laboratuvarda  az bakınca az sayı bulunuyor. Dolayısı ile  bir çok ülkenin yaklaşımını hafiften devekuşu yaklaşımı veya kafayı kuma gömmek olarak izah edebiliriz.

 

İlk yazımda ( Corona Zart virüsü) söylediğimi tekrar edeyim: bu bir İspanyol gribi olayı değildir. Ama tedbiri elden bırakmak için de neden değildir. Basit tedbirleri uygulayınca da  aşı gelişmesi vs için süre kazanacağız toplum olarak. Tedavi edilen vakalarda hangi ilaçların nasıl tesiri olduğunu da öğreneceğiz.

 

Arada tabii bizim genlerimiz bu virüse dayanıklıdır falan ahmaklığında yazılar da internette dolanacak. Eğlenmenize bakın.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *