Ekonomistler mikrobiolojiden ne kadar anlarsa ben de ekonomiden o kadar anlarım.
Öngörülerim çok da güçlü çıkmadı şimdiye kadar, genelde on yıl içinde olacak dediğim şeyler 40 yılda ancak gerçekleşmeye başladı. Ama ekonomi ile karışık son bir Corona yazısı yazacağım, ondan sonra artık bu safhayı en azından kendi zihnimde kapatıp yoluma devam. Her hekim Corona yazarı oldu daha fazla verebileceğim de bir şey yok.
Yüzde 30 dünya çapında ücret kısıtlaması olacak (veya Enflasyona denk artış olmayacak). 2 senede ancak bu beladan sıyrılacağız. Akut süre daha 4-5 hafta kadar sürecek. Acı bir süreçten geçeceğiz. Güvenilir haber almak da zorlaşacak. ABD de bir hastane tedbirli davranıp 6 aylık stok yapmış ve bu stok kriz patlayınca, bir haftada erimiş.
Ondan sonra canlanma çabaları şekillenecek. Öpüşmek, sarılmak, el sıkışmaktan vaz geçeceğiz.
Trump bence çok da haksız değil ekonomi açısından “tedavi hastalıktan kötü olmamalı” derken. Paskalya’da kiliselerin dolu olacağı konusunda ise hayal görüyor .
“65 yaş üstünü tecrit” bir sürü yanlış anlamaya neden oldu ise de çok doğru bir karar. Sıkı yönetim değil kardeşler, tecrit.
Trump’un tekrar seçilme şansı yüksek, eğer Biden karşısına çıkarsa.
Nasıl 65 yaş üstü haksızca dışlandı hissediyorsa kendisini, ekonomi bir şekilde canlanmazsa, Trumpvari düşünmezsen %30 alt gelir düzeyini tehlikeye atacağız bu krizde. Seçim bir şekilde böyle.
İnsanlar eşit değil ve hayaller ne olursa olsun eşit de olmayacaklar. Bir-bir buçuk yıl içinde aşı da bulunacak. Ölenler tabii kısmen Corona\’dan ölmüyor, olan rahatsızlıklar diğer grip epidemilerinde olduğu gibi virüs nedeni ile raydan çıkması nedeni ile ölüyorlar. Bu salgın ülkelerin sağlık sistemlerinin de bir sınavı. Tabii rakamlar gizlenmez ise. Testlerin özel laboratuarlarda da yapılması gerek! Maske ve el yıkamak mühim. Gereken süre iki kez \”dandini dandini dasdana, danalar girmiş bostana, kov bostancı danayı, yemesin lahanayı\” söylenecek süre. Moral de verir.
65 yaş üstünün “hastalık beni yakalayacak hissini” çok iyi anlıyorum. Hissiniz böyle ise evde kalın, dikkat edin. Bir tıbbiye talebesi olarak insan ölümle daha dostça bir ilişki kurmayı öğreniyor. 23 yaşında prostat okurken prostat kanseri oldum sandım, sonra 24 yaşında beyin tümörü, hayalimde okuduğumdan etkilenip. O hisler geçiyor ve ölen ölüyor, kalan kalıyor.
Genç hayranlığı ve özentisi devri de bitecektir bu kapsamda. Bir pazarlama taktiği idi, bazı yontulmamış genç bu işi sahi sandı. Gencin de kafası çalışan, kendisi çalışmaya hazır olan yüzde kabaca yirmi, yaşlısında da. Yoktur birbirimizden farkımız. Hıyaran da hep çoğunlukta kalacaktır.
Umuyorum mega servetler bu ekonomik krizde en azından daha ciddi bir miras vergisi ile karşılaşacaklardır. Kendi kazanan milyarderler umarım fazla hedef olmazlar, onlar ekonomide lokomotif olan gerekli bireyler.
Toplumun big data ile idaresi artacak. Umarım hür seçim kazanımı, geçici olarak bile olsa insanlığın elinden gitmez.
Bilim bu hastalık ve diğer hastalıklar konusunda güzel şeyler yaratılmasına yol açacak. Şahsen ben bundan kırk küsur yıl önce hava ve su dezenfeksiyonunda yaptığım çalışmalar durup durup tekrar ilgi gördüğü için faal ve genç bir nesle devredebildim. Maltepe Univ. de Kuantum ve Elektronik laboratuvarında bir corona ışın kalkanı veya bariyeri yapmak için çabalıyorlar. Umarım başarılı olurlar, olabilecek uyduruk taklitlerden ürküp yılmazlar. Benim için hoş oldu bazı bilgileri devredebilmek.
Diyaliz makinaları yetersiz sayıda olduğu için 70 li yıllarda makinaya girecek hastaları da Bonn’da seçtik. Ama yaş tabii tek kriter değildi, ilerde de olmayacak. O neden ile rahat olun yaşıtlarım.
Toplumda en zorlanan kesim de rahat olsun, çalışan kazanacak. İnsanlık falan ölmeyecek, hep olduğu gibi devam edecek. Uyanıklar, saf kalpliler hep olacak. Birini diğerinden daha kolay ayırt etmek için modern iletişimin de faydası olacak tabii.