Maske

 

 

En basit şeyi tekrar tekrar yazmalı. \"0\"

Maske: karman çorman oldu. 5   kağıt maske, 50 maske  pin kodu falan. Gereksiz karmaşa oldu.  Sakin bir konuşmacının, tercihan bir doktorun maskenin gereğini TVlerde anlatması gerek. Tekrar tekrar.   Kır yolunda tek başına yürürken maske takanları görüyorum.

 

Devlet sadece sağlık çalışanlarına maske vermeli.

Bez maske’de  Çöp yok! Yıka, ütüle tekrar kullan.Gırgır tarafı:Hicabı tenkid ederken erkekler de hicaba girdi!

Halkın bezden maske yapılması istenmeli. Olmayan komşularına da yapsınlar. Basit.

3 metreden yakına gelirseniz takın.  2 metre – 3 adım- sosyal mesafeyi tutun. Haydut maskesi gibi bir eşarp bağlasanız yeter! Mesele karşınızdakini korumak. O da sizi koruyacak.

Bu mesajı tekrar tekrar tekrar vermeli İktidar ve muhalefet.

Her bez uygundur!

Pazaryerlerinde bu mesafeye uymak mümkün değil hep maske  takılmalı. Bu mesafeye uyabilmek için lokantalarda vs  fizik  düzenlemeler yapılmalı.

 

Açık havada 3 metreden fazla mesafe var ise maskeye gerek yok.

\"IMG_3817\"

Ay ışığı yok, gece karanlıktasınız. Suya ihtiyaç var. Bulmak için grupta herkesin cep telefonundaki ışığı açmasını istersiniz.

Testler önümüzü görmek için gerekli. Özel sektöre derhal izin verilmeli. Bilhassa Antikor testi için. Ama Yüzlerce atıl duran PCR var kit olmadığı için çalışmıyorlar. Bir kitin maliyeti 1Euro 60 Cent 25. 3. 2020 de yazdım adresini vererek.

Test yapma izni 50-100  laboratuvara verilir ve her akşam o günkü neticeleri   eposta / whatsapp ile Sağlık Bakanlığına bildirmeleri istenir. Bu kadar basit. Bilgiyi tekelde tutmak zamanında telgrafı yasaklamak gibi bir yaklaşım. Bu hükümete yakışmıyor.

Giderek test neticesinin ne anlama geldiğini daha iyi anlıyoruz. Lokantalar Oteller fabrikalar antikoru olan (yani hastalığı geçirmiş)  çalışanları haklı olarak tercih edeceklerdir. Ekonominin hayata geçmesi için test şart!

Tabii ufak tefek başka noktalar da var. 65 yaş üstü hala evde haber bekleyenler var Pazar sabahları parka çıkabilmeleri gerek. 20 yaş altındakiler?

Hala TV lerde evde spor, perhiz  yapmanın önemi yeterince anlatılmıyor.  Tekrar tekrar tekrar belki ünlü artistlerin çekecekleri klipler ile anlatılmalı İnmeler trombozlar artacaktır. Psikiatrik acil durum hatları kurulmalı. Evde şiddet NYC de Martta % 15  ve Nisanda %30 artmış!

 

İyimser bir bakış ile bitireyim. Bilimsel literatüre dünyada  göre her yıl gripten 250-330 bin insan ölüyordu.

 

Covid 19 dan şu an verilen ölüm  rakamı  dünya’da  250bin çok kısa zamanda! Bu rakamın on misli gerçek olsa bile bu bir İspanyol gribi değil.2.5 milyon kayıp eder.

 

 

1918 de yaklaşık 40 milyon insan öldü. Gene de dersler çıkartılmalı  bio sentetik ajanlar ortaya çıkabilir vs. Dünya her şeye rağmen nispeten güzel baş ediyor bu pandemi ile.  Korkarım bunu neslimizin ilk provası olarak görmek gerçekçi olacaktır.

1 thought on “Maske”

  1. bir eposta geldi, aktarıyorum:

    Hocam,

    Hiç uğraşma…

    Polis / jandarma yurdun her metrekaresinde yalnız olsan da olmasan da “yasak ve kısıtlama” saatlerinde “yüzünde maske görmezse” çevirip ceza yazıyor.

    Ülkedeki onca polise, jandarmaya tek tek bunu anlatamazsın… Onların amirlerine de anlatamazsın…

    Dahası “maske şart” algısını yaralayacağı için bakanına bile anlatamazsın…

    Ben bile senin yazılarından gerçeği ve doğruyu öğrenmeme rağmen, köşe başındaki fırına, o ıssız sokaklarda ağzımda maske ile dolaşıyorum; “ne olur ne olmaz karşıma bir polis” çıkar diye…

    Maske “coronovirüse değil, polis ve jandarma kontrolüne, çevirmesine karşı…”

    Sevgiler…

    Öcal Uluç

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *