Sürüngen Beyni ve İnsan Beyni

\"\"

Timsah aptal bir hayvandır. Yumurtasını canı pahasına korur. Bazı türleri ise yavrular ayaklanıp koşuşturmaya başlayınca anlamlı bir kısmını ham yapar, yani afiyetle yer.

İnsan en \”gelişmiş\” beyni olan hayvandır. En zeki tür olduğundan da emindir. Hatta Tevrat’ta  (1.Mose 1)  “Çoğalın!” der ve “ dünyayı kendine köle yap veya dünyaya hükmet “ (dominium terrae ; subdue the world and dominate it) der.

Çocuklarını yemez. Genelde eğer dünyaya biraz “hükmedebiliyorsa“ çocuklarına bakar, hatta üstlerine titrer. Kendi beceremediklerini çocukları yapsın ümidi ile onları okutmak için epeyce masraf eder.  Okuttuktan sonra evlendirirken gücü yettiği kadar pahalı bir düğün yapar.  Çocuklarının eşi işyerinde bir  başkası ile düdükleşirken enselenirse, çocuğunu tekrar evine alır, ona ve torunlarına bakar. Onları okutur.

Bu arada dünyaya hükümdar olurken kendi bindiği dalı kesecek, yaşam sahasını cehenneme çevirecek kadar çevresini beton ile kaplamaktan çekinmez. İklimi bile yaşayamayacağı hale getirir.

Ama kendisinin en akıllı hayvan olduğuna inanmıştır bir kere  ve inancı sağlamdır.

Şimdi sevgili okuyucum, yukardaki satırları zihninizde kendi yaşam tecrübeniz çerçevesinde bir çalkalayın ve düşünün.

Acep bu insan gerçekten timsahtan daha akıllı bir hayvan mıdır?  Hiç beyni olmayan mikroplardan sapır sapır dökülecek kadar da kırılgan bir yapısı var!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *