Havacılık Hikayemiz, Dünyanın ilk Siyahi Pilotu bizde!

Kör döğüşü olmadan ve insanlar birbirini suçlamadan, aşağılık kompleksi patlamaları yaşanmadan şu havacılık tarihimiz nasıl diye merak ettim.

\"\"

Tabii Urla’lı Anaksagoras ile başlanabilir.    O zamanki inanca göre tanrı katı olan yıldızlar taştan topraktan dediği için gittiği  Atina’dan sürülmüş Lapseki’de 72 yaşında ölmüş Evvel Zaman (EZ)  500 de doğan Anadolu bilgesi.

Evvel Zaman’da Çinliler uçurtma kültürünü geliştirmişler.

Yeni Zaman 6 YY da insan taşıyan uçurtma kayıtları var.

800 lü yıllarda Arman Firman diye ismi latinize edilen  Andaluzyalı alim Abbas İbn Firnas’ın iki uçuş gerçekleştirdiği biliniyor.

Yeni Zaman  17 YY Hazerfen Ahmet Çelebi’nin Galata kulesinden uçması ise bir efsane sanki.

YZ 18 YY da Hidrojen gazı ile Mongolfier Kardeşler balon ile uçuyorlar. 1803 de ilk helikopter denemesi İtalya’da  yıllar sonra ayni yüzyılda sonra Fransa’da yapılıyor.  1930 lara kadar Ferdinand von Zeppelin in öncülük ettiği Zeplin hava araçları ile gazlı uçuş ve sıcak havalı uçuş devam ediyor.

1800 lü yıllarda planörler ile uçuş denemeleri yapılıyor. Sonra  Samuel Pierpont Langley  Gustave Whitehead (Weisskopf) ve Wright kardeşler 1900 ün başından itibaren makine ile uçma hayalini  geliştiriyorlar.

  1. Balkan savaşında 1912-13 artık uçaklar kullanılıyor.

Birinci Dünya savaşında artık önemi kavranan uçma sanayileşiyor.

Almanların ünlü Pilot’u Baron von Richthofen (kırmızı Baron) hava savaşında 80 uçak düşürüyor.

Bizde de hikaye Balkan savaşı ile başlıyor ve dünyanın ilk zenci pilotu bizde! Bunu bilmiyoruz ve yeterince de tanıtmıyoruz. Ahmet Ali Çelikten, torunları  da İzmir’de yaşıyor. Köle olarak Nijerya’dan anneannesi gelen Arap Ali adıyla anılan pilot 1969 da İzmir’de vefat etti. Kardeşi Çanakkale’de şehit düşen denizci kökenli  havacının kendisi Bahriye Madalyası aldı ve Cumhuriyette de pilot yetiştirdi.

 Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ isimleri hep zihnimizde.

Cumhuriyette 1926 yılında uçak sanayi kuruluyor. Türk Teyyare Cemiyeti ve Alman Junkers firması Kayseri uçak fabrikasını   ve uçak üretimi başlıyor. Junkers firması 2. Dünya savaşı öncesi çekiliyor ve ama çabalar devam ediyor 1937 de hala ayda 2 uçak  imal ediliyor. Eskişehir’de de bir uçak Fabrikası kuruluyor.1947 den itibaren Marşal yardımları olarak ABD den uçak geldiği için üretim yapılmıyor ve ülkedeki sanayinin gelişmesi duruyor. Hilts (1948) ve Thornburg (1948 -1950) raporlarında bu tür yatırımlar tavsiye edilmiyor. 1948 yılında Hava Kuvvetleri komutanımız “ABD den bedava uçak almak varken ben ülkede pahalı uçak üretilmesine taraftar olsam bu millet beni asar” diyor.

Rusların 2. Dünya savaşı sonrası soğuk savaşta  Kars Ardahan talepleri vs. sadece İnönü değil Bayar’ın da dümeni çevirememesi nedeniyle şimdiki bilgi ile dünyaya bakınca havacılık sanayimiz  gelişemiyor.

Havacılığa bu günkü göz ile bakınca 15 yy da yaşasam, \”ben olsam\” falan diye hikaye yazmak kolay. \”Hem buharlı makine, hem helikopter, hem elektrik geliştirirdim\” demek de kolay da tarih öyle gelişmiyor. Bari şu dünyada ilk \”uçan siyahi \”olan ninesi Nijerya\’dan gelen pilotumuzu filmciler hikaye yapsalar.

1 thought on “Havacılık Hikayemiz, Dünyanın ilk Siyahi Pilotu bizde!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *