
Göbeklitepe\’den bugüne Dünya Nüfusu
B. ÇELİK, U. DAYBELGE ve M.TOLON hala hazırlanmakta olan bir çalışmamızdan bir şekil paylaşmak istiyorum.
Bahattin Çelik hocamız Arkeolog şu an Iğdır Arkeolojide kürsü şefi. Bu nüfus grubumuzdaki genç arkadaşımız. Önce bir ameliyat geçirdi. Sonra Ardahan Univ.den Iğdır’a geçti. Göbeklitepe ve civarında , kısmen Göbeklitepe’den büyük taş devri alanlarını ilk tasvir eden. Umur Daybelge hocamız en senyörümüz Plazma Fizikçisi. Stanford mevzunu. Sonra Max Planck Enstitüsünde çalıştı ve İTÜ’den emekli oldu. Matematik bir model ile nüfus gelişmesini çalıştı. Ben, Bonn’da Doktora yaptım ve demografi ile ilgili bir hekimim. Bizim çalışmamızın bilimsel bir yayında paylaşılması daha zaman alacak gibi. O nedenle Göbeklitepe’den bugüne ve yarına kısa bir projeksiyon yapmak istiyorum.
Bundan yaklaşık 75 bin yıl önce olan büyük Toba volkan patlamasından (Endonezya bugünkü Toba gölü) sonra insan nüfusunun on bin\’e kadar gerilediği tahmin ediliyor. İsa doğduğu zaman yaklaşık 250 milyon olan nüfus Amerika Colomb tarafından \” keşfedildiğinde\” yarım milyara varmış. Bu tahminlerden yola çıkarak matematik modelleme (Daybelge) ile bir nüfus eğrisi çizdik.
Bundan 10-12 bin yıl evvel dünya nüfusunu kabaca 5 milyon insan olarak varsayabiliriz. Bundan 100 sene sonra da 11 milyar civarında olabileceğini bugünkü veriler ile tahmin edebiliriz.
2200 yılında dünyadaki yaklaşık her dört insandan birİ (%22) BM çalışmalarına göre Afrikalı olacak ve ancak 2200 lü yıllarda orada da nüfus azalmaya başlayacak.
2100 lü yıllarda Nijerya muhtemelen Çin’i en büyük nüfus olarak geçecek ve Hindistan’dan sonra 2 büyük nüfuslu ülke olacak. Ama takibeden on yıllarda orada da nüfus artışı azalacak.
Bu şekil dünya nüfusunu anlamak için önemli olduğu için diğer yazarların iznini alarak şimdiden paylaşmak istedim. Bilhassa Afrika önümüzdeki on yıllardaki artış hızı ile bizi meşgul edecek.