Güzelbahçe kavşağı hakkında kaç yıldır yazıyorum. O kavşakta harcanan milli servetin haddi hesabı yok. Yemin töreninde Narlıdere önündeki Askeriye’nin önü ayrı bir olay!
İzmir’den Urla istikametine giderken, deniz tarafında, usulsüz park eden araçlar nedeni ile yol tek şeride düşüyor. Güzelbahçe tarafına (kara tarafına dönen ışıklar kırmızı ve ileriye Urla’ya yol veren ışıklar yeşil iken bile trafik ilerleyemiyor. Bu kadar zor mu buraya bir memuru görevlendirip kavşağın iki tarafında da 300 er metrelik alana araçların bırakın park etmesini, durmasını bile engellemek?
Orada duran tek araç (dükkana bir şey verip almak için örneğin) sürücüsü 300 metre ileriye park edip yürümediği için diyelim ki 10 dakika ekonomi yapıyor. Bu süreçte bazen onlarca bazen daha fazla araç sahibi 4 er dakikadan toplamda on araç var ise 40 veya bazen olduğu gibi sıra yüz araca varınca 400 dakika kaybediyorlar. Hesapsız yakılan yakıt ve hava kirlenmesi de cabası.
Buradaki dükkanların mal indirme ve yüklenmesini saat 22-07 arasında kısıtlamak o kadar mı zor? O saatlerde trafik az tek şerit de yetiyor.
Belediye zabıta ile bile bu olayı çözebilir. Trafik komisyonu ise kağıt üzerinde illaki vardır. Güzelbahçe’deki yetkilinin idari sorunları var ise Büyükşehir / Vilayet kapsamındaki yetkililer hiç mi Güzelbahçe’den geçmezler?
Yıllarca önce yazdığım bir yazıdan : Ne yapılabilir?
En basiti: bir trafik polisi kavşağa her iki yönde de 300 metrede araç park edilmesini önleyebilir.
Görünen köy’e gelince : Güzelbahçe kavşağında direk Urla- İzmir bağlantısı için araçlara bir üstgeçit yapılmalı.
Bu iklimde ve yaşlanan nüfusta yayalara üstgeçit fikrinden vazgeçme vaktimi geldi. Yayalara geçit her zaman hemzemin olmalı. İdeali bu . Araçlar üstgeçit veya altgeçitten geçsinler. Önce insan sonra araç düsturunu anlamamız ve uygulamaya koymamız gerek. (Bu konuda isterseniz bakınız döner kavşaklar ile ilgili bir yazı.)
Güzelbahçe kavşağında deniz seviyesi nedeniyle araçlara altgeçit yapılamayacağına göre üstgeçit yapılmalı altında ise Güzelbahçe meydanında yayalara gölgelik te oluşur. Güzelbahçe’ye dönen trafik kavşaktan 300- 400 metre önce hem Urla hem hem İzmir istikametinden Güzelbahçe’ye yönlendirilirse trafik akmaya devam edebilir. Bir trafik polisi ve önceden yapılan trafik planlaması ile, doğru tabelalandırma ile tıkanma asgariye indirilebilir.
Tabii İzmir Çeşme yolundaki bilhassa Urla İzmir arasındaki yoğun nüfus ile anlamsız döner kavşaklardan kurtulmak gerek. Yol oralarda abuk daralmalarla trafiği yavaşlatacak şekilde oluşmuş. Yolda karşı tarafa dönecek araçlar için cepler gördüğüm kadarı birçok yerde yapılabilir ve dönecek araç yavaşlayıp trafiği tıkayacağına karşı tarafa dönecek aracın işaret verip cebe girmesi ile yolu yavaşlatmaz.
Narlıdere Askeriye
Bir darboğaz da Narlıdere Askeriye önünde yemin töreni olduğu günlerde yaşanıyor. Çözümü gene basit ama herhalde görevli komutanların veya trafik yetkililerinin bu konuyu anlayamadan tayinleri çıkıyor ki şimdiye kadar uygulanmıyor. Benim konuyu ilk yazmam 10 yıl önce falan. Her yemin töreninde eski Çeşme yolu (yani İzmir Urla yolu) tıkanıyor. Deniz kenarında ise bomboş tek yönlü paralel yol var. Otoban köprüsünün altından giriş verip ve buraya bir trafik polisi dikip bu yolu yemin töreni süresince çift yol olarak kullanmak mümkün! İlk (otobanın altından geçen) alt geçit çıkışına da bir trafik polisi veya asker dikilince (eder 2, yazı ile iki) bu memurlarımızın çalışması neticesinde trafik güvenli bir şekilde akar yemin töreni boyunca.