1990 lı yıllarda çoksatan 3 kitap
Üç kitap ve üç hayal.
Bir tanesi Almanca. Bir köylü kadın hayatını yazmış. Basit cümlelerle bir hayatın hikâyesi. Almanca okuyorsanız muhakkak okuyun. Bir akşamda okunuyor. Ferahlatıyor. İnsana alçakgönüllülük ne imiş, bazı insanlar gülerek dürüst bir şekilde hangi şartlar altında yaşıyorlar, yaşamışlar görün. Kitabın ismi “Herbstmilch”. Almanya’da en çok satan kitaplardan biri.
İkinci kitap bir prensesin hikâyesi. Fransızca yazılmış ve gayet güzel bir şekilde hem Türkçe’ye hem Almanca’ya çevrilmiş. Bütün dünyada en çok satan kitaplardan biri olmuş. Kitap bir dünya vatandaşı tarafından yazılmış. Annesi son Osmanlı padişahlarından Sultan Murat’ın kızı. Kitabın Türkçe ismi “Saraydan Sürgüne”, yazarı, “Kenize Murad” isimli bir hanım. Paris’te doğmuş ve büyümüş. Annesi Murad’ın kızı bir Hintli ile evlenmiş. Annesi doğarken ölünce kimsesiz kalmış. Bir İsviçre’li diplomat ailesi kıza sahip çıkıp büyütmüş. Annesinin hayatını anlatıyor. Uzunca ama sürükleyici yazılmış. Osmanlı İmparatorluğu’nun son günleri bir saraylı gözü ile anlatılıyor. Fransızca veya Almanca ismi: “Ölü prensesin adına” olarak çevrilebilir. Türkiye’de Cumhuriyet kurulduktan sonra prenses Lübnan’da okula gidiyor. Kısmet –görücü usulü ile- Hindistanlı bir Müslüman mihrace olarak çıkınca evlenip oraya gidiyor. Oradaki hayat batılı bir kadın gözü ile uzun uzun anlatılıyor. Sonra kadın, “doğum yapmak” bahanesi ile Paris’e kaçıyor ve orada sefalet içinde ölüyor, bir Amerikalı ile gönül macerasından sonra. Yüzyılın başlarında İstanbul, Hindistan ve Paris’te geçen bir yaşam. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yılları. En üst ve en altı yaşayan bir insanın arayışları.
Üçüncü kitap ise, Türkçe yazılmış. Türkiye’de çok ilgi çekti. Yazarı Turan Dursun. Kitabın ismi “Kulleteyn” yazarını anarşistler bu kitap ve düşünceleri nedeni ile öldürdüler. Dine hakaret ediyor diye…Yazar bir din bilimcisi. Doğu Anadolu’da 40 sene öncesinin Türk ve Kürt köylerindeki hayatını anlatıyor. Nasıl din adamı olmuş. Müslümanlıkta neleri anlamaya çalışmış. Neler bulmuş ve neler bulamamış.
Bir arayış hikâyesi. Köylerde hayat… Müslümanlığın Doğu Anadolu’da nasıl anlaşılıp uygulandığının anlatımı.. Batı’da da Hıristiyanlık hakkında bir sürü böyle kitap çıktı. “Niçin Hıristiyan değilim?” türünden; kitap ve mantık iyi ise dikkat çekti, değilse çekmedi. Hayatı anlamaya çalışmanın kavgası. Veya bu kavganın hikâyesi. Bazısı aşk, bazısı din, bazısı işini, ülkesini veya ırkını veya kendisini odak noktası olarak anlıyor hayatında.
Üç kitabı da okumanızı tavsiye ederim. Günlük koşuşturma arasında hem kolay okunan hem de başka hayatların nasıl geçip, neler peşinde koşarak yaşandığının hikâyeleri. İnsan’ı kendi dertlerinden uzaklaştırıp başka başka seyahatlere çıkaran ve bitip de kendi yaşamına dönünce zenginleştiren kitaplar…