Altemur Kılıç geçen haftaki NTV deki programda 1960 darbesini gayet bitaraf olarak değerlendirdi ve bir anısını paylaştı: Basın yayında olan bir bürokrat olarak darbe sonrası tutuklandığında epeyce dipçik darbesi yemiş. Yıllar sonra bir resepsiyonda Çetin Doğan yanına gelmiş ve hakkını helal etmesini istemiş Kılıç\’tan. Dipçik darbesi ile tutuklu bürokrata saldıranlardan biriymiş generalve o zamanki Harbiye öğrencisi..
Babam Dr. Nurullah İhsan Tolon Avrupa konseyi üyesi ve DP milletvekili idi 1960 darbesinde. Görevi nedeniyle Almanya\’da idi darbe olduğunda.
\”Saklayacak birşeyim yok\” diye döndü ve İstanbul\’a iner inmez tutuklandı elleri arkadan kelepçeli bir şekilde dipçiklerle iki sıra halinde dizilmiş \”askerlerden\” dayak yiyip bir hücumbot ile Yassıada\’ya nakledildi. Yassıada ve Kayseri felaketinden sonra babam kırılmış bir insan idi ve 55 yaşında bir insan olarak yaşamının kırılma noktasını yaşamış bir insan olarak 29 yıl daha yaşadı.
Ben gayet tabii bu \”askerlere veya harbiye öğrencileri\” müsveddelerine hakkımı helal etmiyorum. Teşhir edilmelerinde toplum açısından fayda görüyorum. Çetin Doğan eğer 11 nolu kaset veya başka bir kaset üzerinde kendisi veya bir temsilcisi vasıtası ile \”oynamamış\” ise de benim gönlümde makbul bir insan değildir. Bu ülke harbiye öğrencilerine inanılmaz imkanlar sundu ve sunuyor. Bunun gereğini ağırbaşlılık ile ve mesleğe ve insanlara saygı ile yerine getirmek zorundalar bu harbiye öğrencileri \”paşa\” olunca. Kibir ile ve hep daha fazlasına tamah ederek değil.
Bir kısmı benim bu darbe konularına fazla \”takılmış\” olduğumu söyleyebilirler. Bence AK partinin tarihe geçecek hizmetlerinden biridir askerlerin yargılanması, yargılanabilmeleri. \”Ergenekon davasında\” çıkacak neticeleri sabırla bekliyorum ve bundan böyle askerlerin bir daha bu tür desinformasyon bombardımanlarına kurban olmayacak kadar tarihten ders alarak hizmet etmelerini diliyorum.
Pingback: Din ve Askeriye « Mahmut Tolon