Malezya ve Penang Adası: George Town

30 milyona yakın nüfusu ile zengin bir ülke Malaysia.Malay Federasyonu  (yani Malay Krallıkları veya Sultanlıkları)   Sabah, Sarawak  ve  Singapur ile 1963 de birleşince  Malaysia olmuş. İki yıl sonra Singapur ayrılmış (federasyondan çıkarılmış). Borneo adasını Endonezya ve Brunei ile paylaşan Sarawak ve Sabah, federasyon içinde ayrı  bayrak ve kimliklerini korumaya özen gösteriyorlar.  Cumhurbaşkanı federasyon üyeleri arasından değişimli  olarak seçiliyor. Başbakan ise seçimle. Ben oradayken seçim neticeleri açıklandı.

Malaylar yüzde elliden az fazla. Çinliler % 23 ve % 7 kadar Hintli var. Yani yarısından çoğu Müslüman olan bir ülke. Hatta bazı bölümlerinde Şeriat mahkemeleri varmış diye okudum. Ben bir gece başkent Kuala Lumpur 3 gece de  kuzeydeki Penang adasında kaldım.  Belki de Penang da Çinli nüfusun çokluğundan hoparlörle ezan duymadım.  Irksal gerilimin bolcana olduğunu herkes anlatıyor. Bilhassa Çinliler endüstri ve ticarette etkin. Genelde Oryantal denilen bir manzara hakim. Garibanlar yanı sıra lüks. Basın politik güçsahiplerinin elinde imiş.  Hayvan ve bitki çeşitliliği yanı sıra ırk ve lisan çeşitliliği. 13 yüzyılda Malay Krallar Müslümanlığı benimsemiş sonra din halka yayılmış. 18yy Ingiliz müstemlekesi olmuşlar.

 George Town Penang adasında eski bir  East İndia Company yani modern Kapitalizm ve Sömürgeciliğin  nüvesi olarak adlandırabileceğimiz 1600 yılında kurulan, İngiliz  Doğu Hindistan Şirketi ticaret limanı veya üssü olarak gelişmiş. Merkezinde bulunduğu yerleşim merkezi ile şimdi yaklaşık 2 milyon nüfusu barındıran bir metropol.

Çoğu insan İngilizce biliyor.  Malaylar Müslüman kimlikleri ile gurur duyuyorlar. Parlamenter sistem ve soldan akan araç trafiği ile İngiliz etkisi ve kültürü aşikar. Eğitimin en iyi olduğu yöre imiş Penang adası.

Renkli, zengin  hoş bir ülke. Kendi otomobilleri var, ama sanırım ülke dışında pek başarılı bir marka değil. İkinci dünya harbi sırasında 3 yıl Japon işgali altında imiş.

Kamboçya ile mukayese edince fiyatlar en az iki misli.  Japonya  fiyatlarının ise yaklaşık yarısı. Güzel plajlar lüks oteller var. Epeyce zengin var ve lüks otomobiller görülüyor.  İyi çalışan bir otobüs sistemi var. Giderken uçakta yanımda Libya’nın yeni atadığı Malezya sefiri oturuyordu. Hem Kuala Lumpur hem de Phnom Penh (Kamoçya) da ülkesini temsil edecekmiş. Bizim ayrı sefirlerimiz var hatta Brunei Sultanlığına da temsilci atanması düşünülüyormuş. Borneo’daki küçük ülkenin nüfusu  dörtyüzbin civarında ama tabii petrol var.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *