Nüfus dengesi

Thomas Robert Malthus 1766 – 1834 yılları arasında yaşadı.  Gözlem Gazetesi 2014 de  alkışlanacak bir başlıkla çıktı.

\"2014-09-19

Nüfus artacak, bu artış  açlık ve hastalıklarla bir felaketle sonuçlanacak dedi. Teknolojideki gelişmeleri öngöremedi. Nüfus artıyor ve gıda üretimi de artıyor. Açlık var ama yeter gıda üretilmediğinden değil dağıtımın hakça yapılamamasından. Yani derdimiz anlaşıp uzlaşmak üretim değil. Bir de nüfus artışı doğal dengeleri bozarak oluşuyor maalesef.

Gözlem gazetesi Türkiye’de bir ilke imza attı. Bu güncel Gözlem gazetesinin manşeti. Tam bilemiyorum acaba dünyada da bir ilk mi bu manşet. Umuyorum önümüzdeki onyıllarda bu manşeti bolca göreceğiz ve çok büyük gazeteler de bu manşet ile çıkacaklar.

Malthus yaşarken dünya nüfusu 1 milyar idi. Şimdi 7 milyar. Binlerle tür kayboldu. Kibirimizle doğayı yoketmekle meşgulüz. İklim değişikliği, kuraklık, ve yaşlanan nüfusu bir öcü olarak görmek. Halbuki yaşlanan nüfus uzlaşma ve anlaşabilmek için bir fırsat.

Ayni zaman yaşayan William Wordsworth : “Dünya bizimle çok fazla” diye bir şiir yazdı. 1960 larda Club of Rome 70 lerde Nüfus Bombası kitabı nüfus sorununun daha iyi anlaşılması için dünyada anlamlı bilinç yapıcı temel taşları idiler. O zamanlar 4 milyar civarında  bir dünya nüfusu vardı. Ben de 70 lerde o bilinç kervanına katıldım.

Gözlem gazetesini bu cesur ve yapıcı başlığından dolayı kutluyorum. Aile başına 2.1 -2,3 çocuk olursa  nüfus dengesi olacak. Yani bazı ailelerde 3-4 çocuk olması konusunda bir sakınca yok. Bazı ailelerin çocukları olmuyor. Nüfus daha az iken gelir dağılımı daha adil oluyor. Tarih bunu bize gösterdi. Ders alıp almamak bizim elimizde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *