İzmir’in Yeni Fuarı, İnternet, Opera vs.

İzmir Zeytin ve Zeytinyağı Fuarınabirkaç arkadaş gittik. Bu vesile ile yeni fuar yerini gördük. Hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçenleri tebrik etmek gerek. Ama sadece tebrik ve poh poh yetmez, birkaç da soru ve öneri bence en anlamlı yaklaşım. Aklıma takılan birkaç konuya değineyim:

  • eski fuar alanında olduğu gibi tartan bir yürüyüş pisti bir alanda birkaç ping pong masası ve komşu mahallelerin hizmetine bir atletizm ve masa tenisi kulübü sergi olmadığı zamanlarda da alanın yaşamasını sağlayabilir. Ve ülkenin masa tenisi ve atletizmine anlamlı bir katkı olabilir.
  • Fuar alanı artık konu “İzmir” olduğu için gerekli . İnsanlar yoksa bilgilenmeyi daha çok internetten yapıyorlar. Fuar alanında 5 TL giriş ile elde edilen bir internet kullanım hakkı gerekli. Halka açık bir Wifi yoktu. Belki bir yetkili okur diye eski ve yeni fuar alanlarında, Konak ve Alsancak’ta bedava ve kırtasiyesiz wifi kullanımı İzmir’e yakışır ve ucuz ve inanılmaz faydalı bir hizmettir. Eğer illaki bedava kullanandan giriş yapması gerekiyorsa bu fuar bileti numarası , vatandaşlık numarası veya yabancılar için İzmir’de otellerde, pansiyonlarda verilen bir numara veya toplu taşımacılık bilet numarası olabilmeli.

*Zeytin Zeytinyağı fuarı bir yemek şenliği olarak da organize edilebilirdi. Zeytinyağı kullanımını arttırmak için güzel yemekleri tanıtmak gerek. İtalyan ve Yunanlar bizim 4-5 mislimiz Zeytinyağı tüketiyorlar. Bizde, Ankara’nın doğusunda Zeytinyağı neredeyse yok!

* Benim gördüğüm gün yani 19.Nisan 2015 de neredeyse ziyaretçi kadar görevi vardı. Tüm Ege’den fuar günleri otobüs kaldırılmasını ve duyuruları belki daha geniş çaplı planlamak gerek?

Kitap Fuarı yapıldı. Neden eski fuar alanında? Zor mu Üçkuyular ve Gaziemir  metrolarından otobüs kaldırmak? Ve halka yeterince duyurmak?

Eski Fuar yeri umuyorum İzmir’in yeşil alanı olarak kalacaktır. Belki sadece Anadolu medeniyetlerinin daha genişçe bir Açıkhava müzesi alanı olarak spor faaliyetleri devam ederek devam edecektir umuyorum. Ve ihtiyaca binaen giderek artan bir şekilde şehir içi araç park yeri olarak kullanılmayacaktır.

Elhambra Opera binasında geçenlerde Palyaço Operasının açılışını izledim.  Enfes idi.  Led ekranlarda aryaların Türkçe yazılmasını ilk kez gördüm ve çok beğendim. Umuyorum bu güzel bina az uğraş ile yöre okul ve üniversitelerin tiyatro kulüplerince de yoğun bir şekilde kullanılıyordur. Umuyorum mekanı çeşitli etkinlikler için bir geceliğine almak (örneğin Ahmet İnam’ın br Gönül felsefesi konuşması için) son derece kolaydır ve boş gecesi yoktur bu güzel mekanın.

Zamanında İzmir’in nüfusu 300 bin kişi iken özenle yapılmış bir bina şimdiki 4 milyon veya öngörülen 7 milyon nüfus için tabii sadece kızgın ateşte veya teşbihte hata olmaz, hatta orman yangınında   bir damla kültür.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *