Seçim Öncesi Urla Felsefe Günleri

29 Ekim önemli bir gün, çünkü Cumhuriyet Bayramı. Tanrı/Kral (Padişah) döneminin resmen kapanması ve o zaman bile dillerde dolaşan demokrasi özleminin tekrar dile getirilmesi. Demokrasi istikametindeki adımlar kalıcı olarak 1946 den sonra atılabilse bile.   Emre Aköz yazmış çok parti ve adil seçim demokrasinin tarifidir diye. Ve ilave etmiş ” Niye Cumhuriyet Bayramı var da, \”Demokrasi Bayramı\” yok? Efendim? \”Olmayan bir şeyin bayramı da olmaz\” mı diyorsunuz? “ diye.

Gerçekten de bir seçime daha girerken alelacele karartılan “muhalif TVler” , Canlı bombalar vs. ile düşündürücü bir atmosfer var. Bakalım seçmen neyleycek? Neylerse güzel eyleyecek. Bundan altı ay önce tahminlerimi yazmıştım. Bakalım koalisyon kültürü yapıcı bir şekilde yerleşebilecek mi? Adil bir seçim kanunu ve yeni bir anayasa konusunda taraflar uzlaşabilecekler mi? Sonunda şeffaf bir demokrasiye ve uzlaşmaya doğru adımlar hepsi.

Urla Felsefe Günleri

Yarın iki gün sürecek ikinci Urla Felsefe Günleri 10 Üniversiteden katılım ve çok zengin bir program ile başlıyor. Toplantının seçim öncesi olması bence çok iyi. Aklımız habire tekrarlardan başka şeyler ile meşgul olacak. Geçen yıl AKM de yapılmıştı. Bu yıl sahnede Devlet Tiyatrolarının dekorları varmış o nedenle Urit salonu tahsis edilmiş. Düzenleyenler şehir merkezine daha yakın diye o salonu tercih etmişler, halkın katılımı daha kolay olur diye. Halbuki her konuda yardımcı olan Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Hakan Çeken Kültür Merkezi’nde de yapılabileceğini söylemişti. Bu etkinlikler için, bilhassa Şafak Ural ve Adnan Ömerustaoğlu hocalara Urla’lılar olarak borçluyuz. Umarım seneye de gelişerek bu toplantılar devam eder.

Geçen ay duydum, Arkeologlar da bir Felsefe toplantısı yapacaklarmış önümüzdeki hafta. Hayırlısı olsun, ne kadar çok, o kadar faydalı. Geçen yıl kendilerine gidip teşriki mesai yapalım demiştik. Bir yanıt gelmedi. Ne kadar çok felsefe, o denli iyi. Gönlüm hepsine açık. Umarım başarıyla geçer toplantıları.

Belediye encümeni geçen yıl Anaksagoras heykeli girişimini reddedince Gözlem gazetesinde “sonunda seve seve yapacaklar” diye yazmıştım. O istikamette emin adımlarla yol alıyoruz. Düzenleme komitesinde bilhassa Urla gönüllüleri Selami Gürgüç ve Talat Kutlukaya, Tezer Orhan, Saim Uysal çalıştılar. Yurtdışında olduğum için benim bir katkım olamadı. 30 Ekim sabahı saat 10 daUrla merkezdeki  Tansaş üstündeki Urit Salonunda bekleniyorsunuz.

29 Ekim günü Deniz Arkeolojisi 360 Derece grubunun çalışmaları, Osman Erkurt’un verdiği bilgiler, Ada’daki Tahaffuzhane ve Zeytinyağı işliği ve Urla Şarapçılık bağları ve Urla camilerini gezerek geçti. Beylik dönemi camileri ilerde Urla için anlamlı bir çekim gücü oluşturacak hele bir Helvacılar, Akpınar (Akmar) camileri de tamir edilsin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *