Adımsayar

 

 

Ölçüm, yani bilgi ve şeffalık, yani paylaşımı konusuna iman edenlerdenim.

 

Son 8 yılda epeyce bir adımsayar birikimim oldu. Kıdemli bir hekim olarak deneyimi paylaşmamın birisine faydası olabilir. İnternette bir sürü yorum okudum bu adımsayarlar hakkında, bir kısmına aktivite ölçer de diyorlar.

 

İnsanda en fazla enerji tüketen iki organ var, biri beyin, diğeri de adaleler. Adalelerin %80 i belin altında. Yani yürümek kalori tüketmek için en güzel yöntem eğer düzenli yüzme imkanınız veya alışkanlığınız yok ise.

İnsan adalesi 40 yaşından itibaren erimeye başlıyor yani aktif ve bilinçli olarak hareket etmezseniz adaleniz azalır ve aldığınız kaloriler yağ olarak depolanır.

 

İyi haber: adale kitlenizi çalışarak, yürüyerek çoğaltabilirsiniz. Kullandıkça daha çok adale oluşur.

 

Ben adımsayardan çok fayda gördüm. Normalde 5-6000 adım atarken adımsayar sayesinde günde ortalama on bin adımda rahat eder oldum. Saymayınca son bin veya iki bin adımı atmıyor insan. Veya ben PTT, yani pijama terlik televizyon moduna geçmeye meyyalim.

 

On TL den 60 TL ye cepte taşınabilenler var ama ben onları genelde bir cepte unutuyorum. Kol saati halinde olanlar ise 300 ila 1000 Tl civarındalar. Ayrıca ceptelefonunuzda adımsayar app var, ayni işi görüyor. Eğer ceptelefonunuzu hep yanınızda taşıyorsanız. Yani özetle olay keyfe keder, eğer zaten çok hareketli bir insansanız ayrıca ölçmenize gerek yok. Değilseniz ölçmekte fayda var, en ucuz yolu da eğer akıllı telefonunuz var ise bir app yüklemeniz.

Hiçbiri mutlak değil, mesele sizin hareket etmeniz.

Basis Peak (intel), Apple watch, Fitbit hepsini denedim. Küçük cihazları da. Kol saati gibi olması bir avantaj hep kolunuzda taşıyorsunuz.

Hayret ediyorum bu denli reklam ve hala alerji yapmayan tek cihaz Apple watch bu ayni zamanda en pahalısı da. Base ve Fitbit’de alerji sorunu var.

 

Apple watch   bir ay kadar denedim burada kredi kartı olarak kullanılmıyor ayrıca en pahalısı ve hala irtifa ölçer koymamışlar. Halbuki bu İphone da irtifa ölçer var, yani kaç kez basamak çıktığınızı da kaydediyor.

 

Apple watch bana gereksiz komplike ve pahalı geldi, ayrıca her gün şarj etmek zoruma gitti.

 

Ayda bir veya yılda bir şarj edilen( pil, değişen) kol saatleri endüstrisi neden bu işe el atmıyor anlayamadım doğrusu. Esası adımsayar fonksiyonu ondan sonra gereken merdiven çıkışını kaydetmesi. Telefon çalınca, cep telefonuna mesaj gelince göstermesi vs. işin alevfortanfonisi.

 

Ayni şekilde kol saati endüstrisi neden alerji yapmayan kol saatlerini bunca yıldır üretirlerken Fitbit ve Base gibi iç güveyinden hallice firmalar içine nikel koymadan bu işi beceremezler ve bir, iki ay kullanınca   takılan yerde alerji oluşturan saatleri hala piyasaya sürerler onu da anlayamıyorum. Herhalde akıllı olunca enerji tüketimi çok artıyor. Burada sadeleştirerek işin aktivite kısmının önemli kısım olduğunu anlamalarında fayda var.

 

Nabız sayarlar da var bu saatlerde. Esasen önemli bir ölçüm ama yeterince değerlendirmiyorlar. Örneğin kalp yavaş atınca bir uyarı mekanizması konulabilir. Ayrıca Apple da olan diğerlerinde olmayan güzel bir fonksiyon ise çok fazla oturunca bir vibrasyon ile harekete teşvik eden bir uyarıcı. Bu da çok faydalı bir fonksiyon ve bütün kol saatlerinde olmadan olmaz haline gelecektir.

 

Komik bir şey bu alerjiyi ertelemek vs. için birçok ünlü üniversiteden bir dermatoloji ekibi kurmuş fitbit, kolunuzu yıkayın türünde tavsiyeler veriyorlar genç meslekdaşlar, doğrusu gülümsedim.

 

Esasen şu anda akıllı telefonunuzla veya cepte taşınanla idare edin derim. Kol saatleri yakında ayda bir şarj edilen hale gelecek. Hepsi su geçirmez olacak. Yüzmeyi de ölçebilecekler ve tabii ki nabzı ve merdiven çıkmayı. Şu anda öyle bir saat yok, korkarım 2 yıl daha beklemek gerek.

 

 

 

Konuyla ilgili : zayıflamak, ki esası çok basitçe giren çıkan kalori hesabıdır.

 

Sabah gazetesinde çıkanlar

https://mahmuttolon.wordpress.com/2015/03/20/sismanlik-basa-bela/#more-2931

Lif hayata bağlar!

https://mahmuttolon.wordpress.com/2012/09/28/seker-bizi-zehirliyor-mu/#more-805

https://mahmuttolon.wordpress.com/2012/09/21/seker-zehir-mi/#more-785

Gözlem Gazetesi

https://mahmuttolon.wordpress.com/2015/03/21/hiyar-gibi-zayiflama/#more-2939

 

 

1 thought on “Adımsayar”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *