Yapı Biyolojisi Enstitüsü – Kerpiçte’ki Gelecek

 

 

 

Urla gerçekten şaşırtıcı bir yer. Giderek de daha şaşırtıcı olacak. Mimar And Akman ve eşi ekonomist Merve Titiz Akman Almanya’da 20 yıl yapı biyolojisi ve sürdürebilirlik üzerine çalıştıktan sonra Urla’ya yerleşip Türkiye Yapı Biyolojisi Enstitüsünü kurdular.

Yapı biyolojisi ve sürdürülebilirliği de bugün mercek altına yatırdılar. Nasıl 250 metrekarelik bahçenizde tüm aileyi besleyecek ürünü planlayarak ve doğal olarak yetiştirebilirsiniz? Buğday org da katkı koyan ve tohum takas girişiminin taşıyıcılarından (permakültürcü – köken olarak matematikçi) Mehmet Gürmen yanımda oturuyordu. Lütfedip sağlık konusunda fikirleşmek üzere iki diğer sağlıkçı ile beni de bir arayış toplantılarına çağırdılar. Diğer iki sağlıkbilimciden biri Nörobilimci Dr. Uğur Özkutlu    diğeri de Homeopatiden Yerkürenin manyetik hatları ve sağlık üzerine çalışmış Dr. Elif  Dereli idi.

 

And Akman’ın babaannesi Yırcalı’lardan. Kerpiç türü doğal ürünler ile ev yapımını destekleme girişiminden gurur duydum ve ülkemize bu enstitünün anlamlı katkıları olacağından eminim.   Eşi Merve ile buraya geleli altı ay olmuş ve yarımada’da ne kadar ilginç insanlarla tanışmış ve hepsini şimdilik halka kapalı bu toplantıya çağırmışlar şaşırdım.

 

Bu sitiropor mu ne denilen denen yapı malzemesi hakkında zaten çekincelerim vardı. Yanınca acayip gazlar çıkartan ekolojik açıdan sakıncalı olan bir malzeme. And Akman’dan öğrendim ki Almanya’da çevre bilinçli inşaat yapanlar buradan saz/ hasır türünden malzemeyi alıp evlerinde kullanıyorlarmış. Almanlar kerpice yönelirken biz betondan medet umuyoruz.

 

Mimarlar, mühendisler son derece sağlıklı ve aydınlatıcı bir toplantı oldu. Ben sadece öğleden önceki kısıma katılabildim. Kızım yeni dünyadaki kar fırtınası nedeni ile dönemeyince iki gün Urla’ya geldi.

 

Çoktan unutmuştum, öğle yemeğinde kızım gülerek hatırlattı, yirmi yıl evvel her gün ailece ayrı istikametlerde yatıp – yani baş bir gece kuzeyde bir gece batıda bir gece doğuda vs. ve her sabah uyku kalitesini sübjektif olarak değerlendirip bir bilimsel araştırmaya girmiştik. Ben bir iş seyahati için yurtdışına gittiğimde her gün yatağı çevirmek zor diye aile bu deneyden vaz geçme kararı almış ben de dönünce israr etmemişim. Böylelikle bir fikir daha köşeye sıkışmaktan kurtulmuş. Yapı ve sağlık deyince alın size ilerde uygulanılabilecek bir deney.

 

Gıpta ederek bazen basit deneylerle neler elde edilebildiğini okuyorum da daha fazla kontrollü deneyler yapmamızın inanılmaz bir şekilde önümüzü açacağına olan inancım artıyor. Örneğin günde bir öğün atlama fikri ve bu konuda yapılan çalışmalar ara öğün türü alışkanlıkları temelden sarsabilecek nitelikte!

 

 

 

 

2 thoughts on “Yapı Biyolojisi Enstitüsü – Kerpiçte’ki Gelecek”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *