Las Vegas Katliamı ve Birey

Bir insanı öldürmek. Mümkün olduğu kadar çok insanı öldürmek. Buna bir devlet olarak karar vermek. Veya tek başına karar vermek. Güç! Ve güce olan tutku, bu neredeyse sürü güdüsü kadar eski ve içimizde. Bu güce olan tutku belki de birey olmanın kökünde. Devlet olarak karar verince iyi de birey olarak karar verince “hastalıklı” bir yaklaşım mı?

 

Evet. O nedenle de tek kişinin karar vermesinden rahatsız oluyoruz. Ama gruplarda da sonunda tek kişi karar vermiyor mu? Grup içi dinamikte netice itibariyle bir kişinin fikirleri etrafında toplanıyor. Ama daha fazla fikir belirtilebiliyor süreçte. Dengeler tartılıyor. İlişkiler gözden geçiriliyor.

 

 

ABD yavaştan uyanan bir çocuk gibi silah yasalarını değiştirmek gerektiğini kabul etmeye başlıyor. ABD de resmen vatandaştan daha fazla silah ortada!

 

Sürü güdüsü ve bireysel karar. Stephen Paddock 64 yaşında. Neden 60 kadar insanı öldürdüğü ve sonunda intihar ettiği bilinmiyor. Hakkında yayınlanana bakınca hayatın tadını çıkartması için her şeyi olan bir insan. Belki madden güçlü bir konumda olan bu emekli insan dini baskıları protesto ediyordu? Veya dinin az etkisi olduğunu? Nüfus fazlasını? Küresel ısınma için az yapıldığını veya fazla yapıldığını? Belki de ABD de silah yasası çıkması gerektiği için bunu yaptı? Yaklaşık 30 bin kişi her yıl ABD de ateşli silah ile öldürülüyor. Belki bir vasiyet çıkacak ortaya ve adam mesajını çivi çiviyi söker prensibi ile vermek istedi?

 

 

Kaç 60 kişi Suriye’de öldü, kaç 60 Libya’da, Irak’ta? Burma’da, Vietnam’da Afganistan’da, Güney Amerika’nın çalkantılı coğrafyasında? Las Vegas tabii birinci dünya’da her insanın gidip kumar oynamak isteyeceği bir yer. Mesaj da daha çok ses çıkartıyor. Mesajın ABD de yeni bir silah yasası olması gerektiğinden başka ne olabileceğini bir anlasak!

 

Ortak akıl ile verilen karar sonunda zafer ile sonuçlanınca mübah, yenilgi ile sonuçlanırsa ( bazen, karar verenler için de) kötü. Tarih bunu gösteriyor. Moral, ahlak, etik gibi konularla kendimizi belki de aldatıyor muyuz?

 

Bireyin verdiği karar ise her zaman birey için epeyce kötü eğer eylemi toplu katliam içeriyorsa.

 

Ülkemizde materyal yorgunluğu ve mesleki deformasyon terimlerini (ki severek yıllardır meramımı anlatmak için kullanırım) kamuoyunda tartışmaya açtı Cumhurbaşkanı.

 

Şu anda seçimlere hazırlık olarak AKP de birçok değişiklik planlanıyor. Planlayan reis esas itibariyle belki de kendi materyal yoğunluğu ve mesleki deformasyonunun ve dolayısı ile istifasının AKP’ nin bekası için en önemli adım olabileceğini düşünemiyor. O seçenek yok. Göremiyor görse de kabul edemiyor. Birey tek başına karar verince TV dizilerine, gazete manşetlerine, derste hangi konular öğretilip öğretilmeyeceğine dair beyanları ile ülkenin çok sesliliğini kendi sesi istikametinde değiştirmesinin ne kadar fakirleşmeye yol açtığını göremiyor. Hayırlısı.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *